Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek “fővárosa” Szombathely lesz.

#UtazásÉlményMúzeum

Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb muzeális eseményére készül most Magyarország sok száz kulturális intézménye – mondta el a Múzeumok éjszakája szerdai sajtótájékoztatóján a budapesti Postamúzeumban az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Fekete Péter hozzáfűzte, az idén a #UtazásÉlményMúzeum kiemelt tematika mentén meghirdetett rendezvénysorozat költségvetése a szponzori támogatásokkal együtt 47 millió forint.

Múzeumok Éjszakája 2019 Programok
Fekete Péter, Az Emberi Erõforrások Minisztériumának Kultúráért Felelõs Államtitkára (K) És Liu Shaolin Sándor Olimpiai Bajnok Gyorskorcsolyázó, A Rendezvénysorozat Idei Szóvivõje (B) Tárlatvezetésen Vesz Részt Dolhai Attila Színmûvész (J) Vezetésével A Fõvárosi Postamúzeumban A Múzeumok Éjszakája Részleteirõl Tartott Sajtótájékoztatójuk Után 2019. Június 12-Én. Országszerte Mintegy 400 Intézmény Várja A Közönséget Csaknem 2000 Programmal Június 22-Én, A 17. Múzeumok Éjszakáján, Melynek “Fõvárosa” Szombathely Lesz / Fotó: Mti / Kovács Tamás

Mára hagyománnyá vált, hogy a családok felkerekednek ezen az estén, és általában több múzeumot is bejárnak – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: a tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is mintegy 400 ezer látogatót várnak a Múzeumok éjszakájára, ami az éves múzeumi látogatottság 4 százalékát teszi ki.

Olimpiai bajnok mint szóvívő

Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, a Múzeumok éjszakája idei szóvivője elmondta, hogy családjában a sport mellett kevés idő jut a múzeumlátogatásra, az utóbbi hetekben azonban az ország több múzeumát bejárták, ami hatalmas élményt jelentett számukra.

Múzeumok Éjszakája 2019 Programok Liu Shaolin Sándor
Liu Shaolin Sándor Olimpiai Bajnok Gyorskorcsolyázó, A Rendezvénysorozat Idei Szóvivõje Az Õt Ábrázoló Bélyeget Mutatja A Múzeumok Éjszakája Részleteirõl Tartott Sajtótájékoztatón A Fõvárosi Postamúzeumban 2019. Június 12-Én. Országszerte Mintegy 400 Intézmény Várja A Közönséget Csaknem 2000 Programmal Június 22-Én, A 17. Múzeumok Éjszakáján, Melynek “Fõvárosa” Szombathely Lesz / Fotó: Mti / Kovács Tamás

Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta: a kultúra és a turizmus rengeteg ponton kapcsolódik egymáshoz. A minőségi élményeket kereső utazók megszólításában fontos a kulturális országmárka erősítése, de a kultúra a belföldi turizmusnak is jelentős eleme – fűzte hozzá.

Siklósi Beatrix, az M5 csatornaigazgatója elmondta, a köztévé kulturális csatornájának munkatársai élő adásban, egész este múzeumról múzeumra járva mutatják be a Múzeumok éjszaka programjait, de már a nap folyamán is többször bejelentkeznek a rendezvénysorozat helyszíneiről, és az M5 Facebook-oldalán is folyamatosan friss információkat közölnek majd.

Bűvészkedés és illúzió: Vasarely művészete / ContextUs

Habár Budapest belvárosi múzeumai között is találunk érdekes programokat, én kicsit távolabbi célpontot tűztem ki magamnak. Országszerte több mint háromszáz intézmény rendez programokat ezen az estén, egy év alatt se tudnánk végigjárni mindet. Jó hír viszont, hogy sok lehetőség közül választhatunk: mehetünk például a Rendőrmúzeumba is, ha épp az érdekel minket a történelem vagy az irodalom helyett.

550 ezer bélyyeg a Múzeumok éjszakáján

Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke, a vállalat által fenntartott Postamúzeumra és Bélyegmúzeumra hívta fel a figyelmet.

Mint elmondta, a Hársfa utcai Bélyegmúzeum több millió bélyeget őriz, ebből mintegy 550 ezer látható az állandó kiállításon, melyben a Múzeumok éjszakáján a Budapesti Operettszínház művészei, Polyák Lilla és Gömöri András Máté zenés tárlatvezetést is tartanak.

A Benczúr utcai Postamúzeumban többek között szabadulószoba és járműbemutató várja a látogatókat, akiknek mások mellett a postaforgalmi szakközépiskolában végzett Dolhai Attila színművész tart szubjektív tárlatvezetést.

Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma múzeumi főosztályának vezetője bejelentette: a rendezvényre újdonságként magasabb árú támogatói jegyet is lehet vásárolni, amellyel sorbanállás nélkül be lehet jutni minden résztvevő intézménybe.

A Múzeumok éjszakája részletes programja a rendezvénysorozat weboldalán érhető el.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.