4 tipp, amivel természetes módon enyhíthetőek a reflux tünetei

A reflux manapság szinte népbetegségnek számít, gyerekektől az idősekig rengeteg korosztályt érint. A gyakori gyomorégés, a kínzó, száraz köhögés, a fájdalmas nyelés és a kellemetlen szájszag megkeseríti a mindennapokat, aki pedig nem változtat az életvitelén, annak sokszor a gyógyszeres kezelés sem javít az állapotán. A reflux tünetei szerencsére természetes módszerekkel is enyhíthetőek, ezért érdemes kipróbálni a következőket.

Megfelelő étkezés

Az emésztőrendszeri betegségek egyik legfőbb oka sok esetben az egészségtelen táplálkozás, illetve már kialakult probléma esetén a tüneteket is súlyosbítja. Reflux esetén a nyelőcső alsó szakaszán elhelyezkedő záróizom nem zár rendesen, így a gyomorsav visszaszivárog.
Ha ezt tetézzük azzal, hogy egyszerre nagy mennyiségű étellel terheljük meg a gyomrunkat, vagy olyan ételeket fogyasztunk, amelyektől fokozódik a savtermelés, azzal csak tovább rontunk a helyzeten.
A refluxos betegeknek speciális diétára van szükségük, melynek alapja a gyakori, kis mennyiségű étkezés, és azoknak az élelmiszereknek az elkerülése, amelyektől sok gyomorsav termelődik. Ilyenek többek között az intenzíven fűszerezett vagy csípős ételek, a savanyúságok, a citrusfélék, a zsíros húsok, a kávé, a cukor, a szénsavas, illetve az alkoholos italok. Mellette érdemes enyhén lúgos gyógyvizet fogyasztani, hiszen a lúgosítás csökkenti a savasodást.

Emésztés támogatása gyógynövényekkel

Mivel a refluxos panaszokat a gyomorsav túltengése okozza, ezért – az egészséges étkezés mellett természetesen – célszerű odafigyelni arra is, hogy mérsékeljük a túlzott termelődését, illetve védjük a nyelőcsövet és a nyálkahártyát a sav károsító hatásaitól.

Erre léteznek olyan természetes módszerek, melyek kíméletesek, ám egyben hatásosak is. A Myrobalan KhogA.9 kapszula egy gyógynövényes étrend-kiegészítő, ami kalcium-karbonátot és 8 gyógynövény különleges kivonatát tartalmazza, mesterséges adalékanyagok nélkül.

A készítmény csökkenti a reflux tüneteit, de akut jellegű gyomorpanaszok esetén is alkalmazható. Életmódváltással kiegészítve akár végleg megszabadíthat a panaszoktól.

Nyugodt pihenés biztosítása

A reflux tünetei általában fekvő helyzetben intenzívebben jelentkeznek, ezért a vacsorát érdemes könnyű ételekből összeállítani, és lefekvés előtt legalább 3 órával elfogyasztani. Az ágy fejvégének megemelése szintén sokat segíthet, hiszen így a sav kevésbé szivárog vissza a nyelőcsőbe.

Stressz csökkentése

A reflux kialakulásáért a stresszes életmód is okolható. Mivel itt alapvetően lelki problémáról van szó, ezért ilyen esetben hiába csökkentjük a testi panaszokat, ha közben “fejben” minden marad a régi.
Amennyiben az otthon alkalmazható stresszkezelési technikák hatástalannak bizonyulnak, érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a lelkiállapot javulásával a reflux tünetei is enyhülhetnek.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból