Közösségi média kampány indult Németországban azzal a céllal, hogy helyretegye azt a sztereotípiát, mely szerint az ország keleti része a szélsőjobboldali populizmus és a neonácik kezében van. Stefan Krabbes blogger indította a Twitteren a “The other East” (“A másik kelet”) hashtaget.

A “kelet” újraértelmezése

Kelet-Németország eléggé megosztott manapság. A médiában szinte csak azokról hallani, akik szélsőjobboldali tüntetésekhez csatlakoznak és azokról, akik ellenük vonulnak ki az utcára. A chemnitzi eseményeket követően sokan leírták a teljes kelet-német régiót, mondván, az “náci ingovány”. Miközben a demonstráción részt vevő neonácik egy része éppen hogy az ország nyugati részéből érkezik a szélsőjobb megmozdulásokra.

A social media kezdeményezés mögött pontosan az húzódik, hogy árnyalni szükséges az egykori kommunista Kelet-Németországról a médiában kialakult képet.

Továbbá felületet kell biztosítani azoknak, akik szerint a kelet-németországiak többsége egyáltalán nem örül a szélsőjobboldali populistáknak. 

Ők most mind a #DerAndereOsten (“The Other East”, “A másik kelet”) hastag alatt egyesülhetnek.

A mozgalom elindítója Stefan Krabbes, 31 éves hallei blogger. Halle egy város Szász-Anhalt keleti tartományban. Krabbes Berlinbe jár dolgozni egy Zöld párti Bundestag-képviselő hivatalába. A hastag-kampány a férfi szeptember 4-én honlapján megjelent szívhez szóló posztjával kezdődött:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Vérzik a lelkem és feldühít, hogy köztársaságunk keleti részét, amelyet sokan az otthonunknak nevezünk, folyamatosan szélsőjobboldali erőszak árnyékolja be. De nem vagyunk hajlandóak ezt a továbbiakban elfogadni   [/perfectpullquote]

– fogalmazott Krabbes.

Twitterén azt írta, hogy: “Mi vagyunk a Másik Kelet! A jobboldal ellen tüntető 65.000 ember megmutatta ezt Chemnitz-ben. Nem hagyjuk, hogy a szélsőjobboldaliak elvegyék tőlünk a hazánkat! Tehetünk többet, ismerjük a képességeinket! Ez egy felhívás egy másik keletért.”

No Title

Wir sind #DerAndereOsten! 65.000 Demonstrant*innen gegen Rechts in Chemnitz zeigten das. Wir lassen uns unsere Heimat nicht von Rechtsextremen aus der Hand nehmen! Wir können mehr; wir kennen unser Potential! Ein Appell für den anderen Osten. https://t.co/243FIc2dyy

A kelet-nyugati megosztottság gyökerei

“Lehet, hogy nem vagyunk olyan hangosak, mint ők, de mi többen vagyunk” – mondta Krabbes a Deutsche Wellének.

Az ötletet a #WirSindMehr (“There are More Of Us”, “Mi többen vagyunk”) hashtagtől vette, ami a chemnitzi náci ellenes koncert szlogenje volt szeptember elején. “Véget kell vetnünk a szélsőjobboldali populisták játszadozásainak.”

45473646 303
A Farkasok Újra Itt Vannak, Rainer Opolka Alkotása. A 66, Farkast Ábrázoló Bronz Szoborból Álló Sorozat Egyes Darabjai A Hitler-Üdvözlést Ábrázolják. Opolka A Munkájával A Rasszizmus Fenyegetésére Emlékezteti Az Embereket / Fotó: Picture-Alliance / Dap / J. Woitas

Krabbes felhívja a figyelmet arra a kelet-nyugat megosztottságra, ami a német közéleti diskurzus meghatározója már lassan három évtizede, a berlini fal leomlása óta. Akkor erősödtek fel a sztereotípiák, miszerint Kelet tele van nácikkal, míg a Nyugat arrogáns elitistákkal, akik lenézik keleti honfitársaikat. “Ez elavult, és soha nem is volt igaz” – véli Stefan Krabbes.

Reakciók a közösségi médiában

A kampány lelkes követőkre talált a Twitteren, ahol a felhasználók új definíciókkal határozzák meg “a másik keletet”.

Tobias Schulze, baloldali politikus szerint “a másik kelet büszke arra, hogy békésen véget vetett egy diktatúrának, összeszedte magát, és megküzdötte magának a demokráciát. Saját töréseiből és tapasztalataiból bátran alakított ki egy keletspecifikus jövőt.” 

No Title

DerAndereOsten ist einer, der stolz darauf ist, friedlich eine Diktatur beendet zu haben, sich wieder aufgerappelt zu haben, sich die Demokratie erobert zu haben und mutig aus den eigenen Brüchen und Erfahrungen die ostspezifische Zukunft entwickelt.

Katrin Göring-Eckhardt Zöld párti politikus szenvedélyes Bundestag-beszéde után pártja twittelte szavait: “Mint született thüringiai bosszant, ahogyan egyesek “a keletről” kezdtek el beszélni. Olyan sok ember él ott, akik a demokráciát védelmezik nehéz körülmények között. Ez a másik kelet, és megérdemli a támogatásunkat!””

No Title

Katrin @GoeringEckardt: „Als Thüringerin regt es mich auf, wie jetzt einige anfangen über ‚den Osten’ zu reden. Da leben so viele Menschen, die unter schwierigen Bedingungen für die Demokratie einstehen. Das ist #DerAndereOsten und der verdient unsere Unterstützung!” pic.twitter.com/mArs3ufLxr

Ezen a megosztottságot kell felülkerekedni, véli Krabbes. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Azt akarom, hogy az emberek – nyugaton és keleten egyaránt – sokkal árnyaltabb módon közelítsenek egymáshoz. Nem csak keletről és nyugatról van szó, hanem arról, hogy kicsit jobban megismerjük egymást.   [/perfectpullquote]

Azt Krabbes is elismeri, hogy még mindig vannak mentalitásbeli különbségek nyugat és kelet között. Végülis, Kelet-Németországnak radikálisan más a közelmúltbeli politikai történelme. Az egykori politikai rendszert megdöntötték, de ez nem jelenti azt, hogy az emberek, akik benne éltek, mindannyian vesztesek.

Az úgynevezett “új német államok”, vagyis Brandenburg, Szászország, Szász-Anhalt, Thüringia és Mecklenburg Nyugat-Pomeránia 1990-ben csatlakoztak a szövetségi köztársasághoz. Összességében gazdaságilag szegényebbek és kisebb a lakosságuk, s úgy érzik, “kimaradtak” az újraegyesítés örökségéből. Ezek a tartományok fogékonyak a szélsőjobboldali populista szólamokra. 2017-ben a nemzeti választáson az AfD keleten 21,9%-ot ért el, ami majdnem a duplája annak a 10,7%-nak, amit nyugaton tudott.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.