A jobb karját az égnek emelő férfialaknak semmi köze sincs a fasizmushoz, de most mégis a stadion falain belülre költöztették.

A létesítmény vezetése azért döntött az épületbe való áthelyezés mellett, mert mára nyilvánvalóvá vált, hogy a náci karlendítésre hasonlító köszöntés sosem volt az ókori római kultúrkör része – írta meg az MTI a holland NlTimes szemléje alapján.

Az elmozdítás már hosszú ideje tervben volt, egy, a XIX. és XX. századi épített örökséget védő egyesület, a Cuypersgenootschap megpróbálta ezt megvétózni. A társaság végül nem járt sikerrel, így a szobrot elmozdították, mégpedig az örökségvédők szerint illegálisan és gondatlanul, így kérték annak azonnali visszaállítását.

A három méter magas alkotást Gerharda Johanna Wilhelmina (Gra) Rueb (1885-1972) holland szobrásznő 1928-ban, az amszterdami nyári olimpia évében készítette – öt évvel azelőtt, hogy Adolf Hitler német kancellárrá vált volna.

A jobb kar fellendítésével történő köszöntést az olimpiai üdvözlés szimbólumaként az újkori olimpai játékokat életre hívó Pierre de Coubertin francia báró, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik alapítója az 1924-es párizsi olimpia alkalmából vezette be.

Kapcsolódó cikk

Rövidesen azonban kikopott a szokások közül, hiszen az ókori Rómában sosem használt – ezt a tévhitet Jacques-Louis David francia festőművész Horatiusok esküje című, 1784-ben készült festménye indukálta – tisztelgési mód előbb az Olaszországban diktatúrát kiépítő Benito Mussolini, majd Hitler Németországában vált üdvözléssé.

A szobor alkotója nem rossz szándékkal készítette azt, de fontos megérteni a történelmi összefüggéseket. Ez a gesztus nem illik az általunk képviselt eszmékhez, ezért úgy döntöttünk, hogy eltávolítjuk a szobrot a stadion bejárata elől

– indokolta a döntést az olimpiai stadion alapítávnyának szóvivője.

A 270 centiméter magas szobrot végül a stadion belsejébe helyezték át egy tábla kíséretében, amely elmagyarázza a vitatott karmozdulat történeti összefüggéseit. Hasonló leírás már az előző helyén is állt a munka mellett.

“Ez a szobor a Báróként vagy a Sportok atyjaként emlegetett F. W. C. H. van Tuyll van Serooskerken (1851-1924) bárónak állít emléket, aki a Holland Olimpiai Bizottság első vezetőjeként, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első holland tagja volt. Ő hozta el az olimpiai játékokat Amszterdamba, de 1924-ben elhunyt, így a játékokat már nem láthatta. A szobor az olimpiai köszöntést mutatja, amit a római korban használtak. A második világháború óta a kinyújtott kart a náci karlendítéssel kötik össze, ez a szobor azonban 1928-ban készült, és semmiféle kapcsolat nem fűzi Hitlerhez” – olvasható a leírásban.

Náci Szobor Hollandia Eltávolítás
/ Fotó: Ceescamel / Wikimedia Commons
A művet ért károk egyelőre nem ismertek, de ha az épített örökséget védő csoportnak igaza van, akkor az esetleges visszahelyezést talán egy restaurálásnak is meg kell majd előznie.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet