A tárlat nem kizárólag az egyik leghíresebb reneszánsz festőművészként ábrázolja Botticellit, hanem az általa vezetett sokoldalú alkotóműhely is feltárul. 

Botticelli, a reneszánsz ember

Nagyszabású Sandro Botticelli-kiállítást rendez jövőre a párizsi Musée Jacquemart-André, amelyre a reneszánsz mester számos híres festményét várják Amerikából és Európából, írja a The Art Newspaper

Botticelli Kiallitas Parizs
Sandro Botticelli: Vénusz Ajándékot Ad Egy Fiatalasszonynak (Részlet) / Fotó: Arthistory Daily Instagram

A 2021. szeptember 10-2022. január 24. között megtartandó kiállításon a látogatók megtekinthetik az egyébként a Louvre-ban található A Szűz és a Gyermek (1467-70), a Cincinnati Szépművészeti múzeumból érkező Judit visszatérése (1469-70), valamint az amszterdami Rijksmuseum gyűjteményéből a Judit elhagyja Holofernész sátrát (1495–1500) című festményeket. 

Remélhetőleg minden mű időben megérkezik Párizsba, és nem veszik el, mint az egyik értékes Botticelli-Madonna.

Pierre Curie, a kiállítás egyik kurátora elmondta, hogy a legtöbb képet közgyűjteményekből kapják kölcsön. Érkeznek olyanok is, például Romániából, amelyek egyébként nem könnyen hozzáférhetők.

A kiállítás nem csak önálló művészként mutatja be Botticellit, hanem a vállalkozói, tervezői és festőműhely-vezetői oldalát is kiemeli. Botticelli ugyanis az egyik nagy kreatív tervezőstúdiót vezette Firenzében, amely nem csak festményeket készített, hanem hímzősablonokat, intarziákat, nyomatokat gyártott és világítástervezéssel is foglalkoztak. 

A tárlat bemutatja, hogyan tudott egyszerre önálló, képzőművészeti értékkel bíró festményeket festeni, az egyedi megrendeléseket vagy sorozatban különböző eladásra szánt termékeket elkészíteni tanítványai és segédei közreműködésével. Botticelli műhelye a többi itáliai reneszánsz festőközponthoz hasonlóan folyton új ötletekkel kísérletezett, fontos képzési központnak számított. 

Botticelli jövőre világrekorder lehet

További 15. századi mesterek, például Verrocchio vagy Fra Filippo Lippi alkotásaival is találkozhatunk a kiállításon. Laurence Kanter, a Yale Egyetem galériájának vezető kurátora szerint a rendezvény egészen új, nagyon izgalmas szempontból láttatja majd Botticelli munkásságát.

Kapcsolódó cikk

Jövő januárban kerül kalapács alá New Yorkban a Sotheby’s-nél a Fiatal férfi köralakú szentképpel című festményritkaság. A kép 80 millió dolláros becsült értéke rekordnak számít a klasszikus festészetben, és a licitálás során akár el is hódíthatja a Salvator Munditól a világ legdrágább képe titulust

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet