Dr. Ramani Durvasala klinikai pszichológus szerint meg kell változtatnunk a nárcizmus definícióját annak érdekében, hogy könnyebben rájöjjünk, környezetünkben ki az, akit nárcisztikus személyiségzavar gyötör.

Nárcisztikus vonásokkal rendelkező személy sok van, nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő egyén kevés

A nárcisztikus személyiségzavar egy a sokféle személyiségzavar közül, mint például a bipoláris személyiségzavar vagy a skizofrénia. Felnagyított énkép, túlzott figyelem és csodálat hajszolása, elvárása, a mások iránti empátia teljes hiánya jellemzi, ami a kapcsolataik megromlásához vezethet. A külső megnyilvánulásaik ellenére rendkívül törékeny önképpel rendelkeznek.

Narcisztikus Szemelyisegzavar
Nárcizmus / Fotó: Svetazi / Shutterstock

A nárcisztikus személyiségzavar tünetei:

  • önnön fontosságuk eltúlzása
  • kiváltságtudat
  • állandó figyelem, csodálat vagy érzelmi megnyilvánulások elvárása másoktól
  • felsőbbrendűségük elismerése mások részéről
  • a beszélgetések során, társas kapcsolataikban ők irányítanak, másokat leszólnak, lenéznek
  • másokat titokban irigyelnek, és azt hiszik, hogy mások őket irigylik
  • nagyképű, arrogáns, beképzelt viselkedés
  • mindenből az övé a legjobb, még ha nem is engedheti meg magának

A nárcizmus definíció szerint nem más, mint önmagunk túlzott csodálata, túlzott érdeklődés önmagunk iránt. Lehetséges, hogy nárcisztikusak vagyunk, de nincs nárcisztikus személyiségzavarunk – de akkor mi a különbség a kettő között?

What is a “closet narcissist?” Unlike the overt, grandiose narcissist, the “closet” type once proposed by a personality disorder theorist “may appear quite normal at first glance,” according to PT contributor Elinor Greenberg. These individuals can “seem warm, a bit insecure and needy, and somewhat neurotic. They find indirect ways to get attention.” She identifies five behaviors that such people may use to get attention while simultaneously avoiding the spotlight. To read more, click the link in our bio. #psychology #mentalhealth #wellness #narcissism #narcissist #closetnarcissist #attentionseekers

No Description

A személyiségzavaros egyénnél a tulajdonságok és a tünetek olyan erősen jelentkeznek, hogy az életére, kapcsolataira, munkájára is hatással van. A személyiségzavart tipikusan akkor diagnosztizálják, amikor az egyén mindennapi életére is negatív hatással van, írja a Big Think.

Kannibálok és sokkoló szobrok: a legszokatlanabb mentális betegségek

Kannibálok és sokkoló szobrok: a legszokatlanabb mentális betegségek Emberi szörnyek: a Wendigo-pszichózis A szörnyek mitológiában és popkultúrában való előfordulása a pszichológia felől is értelmezhető. A vámpír kifinomult intelligenciájával, manipulatív hajlamával a pszichopatát testesíti meg. Vérszívása a gazdasági kizsákmányolás vagy az erotika felől egyaránt értelmezhető.

Preston Ni, a Psychology Today szerzője hangsúlyozza, hogy különbséget kell tenni a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő és a nárcisztikus tulajdonságokat mutató egyének között – a különbség a kettő között a szándékosság.

A kóros nárcisztikus személyiség gyakran szándékosan mérgező környezetet teremt maga körül és bántalmazó kapcsolatokat alakít ki, hogy kihasználjon másokat saját céljai érdekében.

Az ilyen személyek krónikus hazudozók, vagy olyan túlzásokon kapjuk őket, amivel önmagukat jó színben, másokat pedig rossz színben tüntetnek fel. Saját céljaik elérése érdekében manipulálnak, irányítanak másokat, negatív érzelmeket árasztanak magukból, amitől ők jobban érzik magukat.

Haszonelvű érdekkapcsolatok, mások manipulálása

A nárcisztikus viselkedés nagyon gyakori, de a nárcisztikus személyiségzavar a népesség mindössze 1%-át érinti. A nárcisztikus személyiségzavar a többi mentális betegséghez hasonlóan spektrumzavar. A nárcisztikus személyiségzavar megállapításához az NPI-tesztet szokták alkalmazni. A teszt 40 ellentétes állításpárt tartalmaz, amelyből a vizsgált személy a hozzá közelebb állót választja ki.

Rubin Eszter: „Egy pszichopatának inkább szempontjai, mint érzelmei vannak”

Egy mérgező kapcsolat, ami körül meggörbül a valóság. Egy magyar család rendszerváltáson átívelő története. Miért manipulálunk másokat és verjük át magunkat? Rubin Eszter Árnyékkert című új regénye ezeket a témákat érinti. rubin eszter könyvek, rubin eszter árnyékkert, rubin eszter barhesz

A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő nem tud valóban szeretni, mert hiányzik belőle az empátia, így nem tud valódi, hosszútávú, egészséges kapcsolatokat kialakítani. A Psychology Today szerint a nárcisztikusok „üzleti alapú”, haszonelvű kapcsolatokat alakítanak ki. A másik iránti figyelemmel és a szexuális kielégüléssel is az egójukat és az önértékelésüket növelik. A kapcsolat célja az elköteleződés nélküli élvezet, és a legtöbb egyén gyorsan elveszti az érdeklődését a kapcsolat iránt, ha az intimitás vagy az elköteleződés mértékének növelését várják tőlük.

When you want to begin your argument with them with, “I can’t believe you…” that’s a sign. Believe it. Believe it and more. It’s true. They don’t care. They really, truly: DO. NOT. CARE.

No Description

Dr. Ramani Durvasula Santa Monica-i klinikai pszichológus szerint a nárcizmus nem csak szelfik posztolgatását és a tükörkép nézegetését jelenti. Ezek a nárcisztikus hajlam megnyilvánulásai, de ez nem azt jelenti, hogy nárcisztikus egyénről van szó.

What is “gaslighting”? (Glossary of Narcissistic Relationships)

DISCLAIMER: THIS INFORMATION IS FOR EDUCATIONAL PURPOSES ONLY AND IS NOT INTENDED TO BE A SUBSTITUTE FOR CLINICAL CARE. PLEASE CONSULT A HEALTH CARE PROVIDER…

Dr. Durvasula szerint a nárcizmust nagyon rosszul félre szokták érteni az emberek, talán mert annyira nehezen ismerjük fel a körülöttünk élő emberekben, pedig korunk egyik divatos szava. Az önmagukról alkotott kép zavaráról beszélünk, amelyben a saját nagyszerűségük és felnagyított énképük miatt az önértékelés zavart szenved. A nárcizmusnak négy pillére van: az empátia hiánya, a grandiozitás, a kóros kiváltságtudat, és az állandó pozitív megerősítés, csodálat kóros módon történő hajszolása, ezeken alapul a személyiségzavar.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.