Követem Élet + Stílus A nárcisztikus személyiségzavar pszichológiája

A nárcisztikus személyiségzavar pszichológiája

Promóció

Dr. Ramani Durvasala klinikai pszichológus szerint meg kell változtatnunk a nárcizmus definícióját annak érdekében, hogy könnyebben rájöjjünk, környezetünkben ki az, akit nárcisztikus személyiségzavar gyötör.

Nárcisztikus vonásokkal rendelkező személy sok van, nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő egyén kevés

Promóció
- Advertisement -

A nárcisztikus személyiségzavar egy a sokféle személyiségzavar közül, mint például a bipoláris személyiségzavar vagy a skizofrénia. Felnagyított énkép, túlzott figyelem és csodálat hajszolása, elvárása, a mások iránti empátia teljes hiánya jellemzi, ami a kapcsolataik megromlásához vezethet. A külső megnyilvánulásaik ellenére rendkívül törékeny önképpel rendelkeznek.

Nárcizmus / Fotó: SvetaZi / Shutterstock

A nárcisztikus személyiségzavar tünetei:

  • önnön fontosságuk eltúlzása
  • kiváltságtudat
  • állandó figyelem, csodálat vagy érzelmi megnyilvánulások elvárása másoktól
  • felsőbbrendűségük elismerése mások részéről
  • a beszélgetések során, társas kapcsolataikban ők irányítanak, másokat leszólnak, lenéznek
  • másokat titokban irigyelnek, és azt hiszik, hogy mások őket irigylik
  • nagyképű, arrogáns, beképzelt viselkedés
  • mindenből az övé a legjobb, még ha nem is engedheti meg magának

A nárcizmus definíció szerint nem más, mint önmagunk túlzott csodálata, túlzott érdeklődés önmagunk iránt. Lehetséges, hogy nárcisztikusak vagyunk, de nincs nárcisztikus személyiségzavarunk – de akkor mi a különbség a kettő között?

What is a “closet narcissist?” Unlike the overt, grandiose narcissist, the “closet” type once proposed by a personality disorder theorist “may appear quite normal at first glance,” according to PT contributor Elinor Greenberg. These individuals can “seem warm, a bit insecure and needy, and somewhat neurotic. They find indirect ways to get attention.” She identifies five behaviors that such people may use to get attention while simultaneously avoiding the spotlight. To read more, click the link in our bio. #psychology #mentalhealth #wellness #narcissism #narcissist #closetnarcissist #attentionseekers

No Description

A személyiségzavaros egyénnél a tulajdonságok és a tünetek olyan erősen jelentkeznek, hogy az életére, kapcsolataira, munkájára is hatással van. A személyiségzavart tipikusan akkor diagnosztizálják, amikor az egyén mindennapi életére is negatív hatással van, írja a Big Think.

Kannibálok és sokkoló szobrok: a legszokatlanabb mentális betegségek

Kannibálok és sokkoló szobrok: a legszokatlanabb mentális betegségek Emberi szörnyek: a Wendigo-pszichózis A szörnyek mitológiában és popkultúrában való előfordulása a pszichológia felől is értelmezhető. A vámpír kifinomult intelligenciájával, manipulatív hajlamával a pszichopatát testesíti meg. Vérszívása a gazdasági kizsákmányolás vagy az erotika felől egyaránt értelmezhető.

Preston Ni, a Psychology Today szerzője hangsúlyozza, hogy különbséget kell tenni a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő és a nárcisztikus tulajdonságokat mutató egyének között – a különbség a kettő között a szándékosság.

A kóros nárcisztikus személyiség gyakran szándékosan mérgező környezetet teremt maga körül és bántalmazó kapcsolatokat alakít ki, hogy kihasználjon másokat saját céljai érdekében.

Az ilyen személyek krónikus hazudozók, vagy olyan túlzásokon kapjuk őket, amivel önmagukat jó színben, másokat pedig rossz színben tüntetnek fel. Saját céljaik elérése érdekében manipulálnak, irányítanak másokat, negatív érzelmeket árasztanak magukból, amitől ők jobban érzik magukat.

Haszonelvű érdekkapcsolatok, mások manipulálása

A nárcisztikus viselkedés nagyon gyakori, de a nárcisztikus személyiségzavar a népesség mindössze 1%-át érinti. A nárcisztikus személyiségzavar a többi mentális betegséghez hasonlóan spektrumzavar. A nárcisztikus személyiségzavar megállapításához az NPI-tesztet szokták alkalmazni. A teszt 40 ellentétes állításpárt tartalmaz, amelyből a vizsgált személy a hozzá közelebb állót választja ki.

Rubin Eszter: „Egy pszichopatának inkább szempontjai, mint érzelmei vannak”

Egy mérgező kapcsolat, ami körül meggörbül a valóság. Egy magyar család rendszerváltáson átívelő története. Miért manipulálunk másokat és verjük át magunkat? Rubin Eszter Árnyékkert című új regénye ezeket a témákat érinti. rubin eszter könyvek, rubin eszter árnyékkert, rubin eszter barhesz

A nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő nem tud valóban szeretni, mert hiányzik belőle az empátia, így nem tud valódi, hosszútávú, egészséges kapcsolatokat kialakítani. A Psychology Today szerint a nárcisztikusok „üzleti alapú”, haszonelvű kapcsolatokat alakítanak ki. A másik iránti figyelemmel és a szexuális kielégüléssel is az egójukat és az önértékelésüket növelik. A kapcsolat célja az elköteleződés nélküli élvezet, és a legtöbb egyén gyorsan elveszti az érdeklődését a kapcsolat iránt, ha az intimitás vagy az elköteleződés mértékének növelését várják tőlük.

When you want to begin your argument with them with, “I can’t believe you…” that’s a sign. Believe it. Believe it and more. It’s true. They don’t care. They really, truly: DO. NOT. CARE.

No Description

Dr. Ramani Durvasula Santa Monica-i klinikai pszichológus szerint a nárcizmus nem csak szelfik posztolgatását és a tükörkép nézegetését jelenti. Ezek a nárcisztikus hajlam megnyilvánulásai, de ez nem azt jelenti, hogy nárcisztikus egyénről van szó.

What is “gaslighting”? (Glossary of Narcissistic Relationships)

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Dr. Durvasula szerint a nárcizmust nagyon rosszul félre szokták érteni az emberek, talán mert annyira nehezen ismerjük fel a körülöttünk élő emberekben, pedig korunk egyik divatos szava. Az önmagukról alkotott kép zavaráról beszélünk, amelyben a saját nagyszerűségük és felnagyított énképük miatt az önértékelés zavart szenved. A nárcizmusnak négy pillére van: az empátia hiánya, a grandiozitás, a kóros kiváltságtudat, és az állandó pozitív megerősítés, csodálat kóros módon történő hajszolása, ezeken alapul a személyiségzavar.

Promóció
ForrásBig Think
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3