Natalie Portman tudja, hogyan kell elegánsan beszólni az Oscar-díjnak

Egyetlen egy ruha is elég volt Natalie Portman Oscar-díjas színésznőnek, hogy felhívja az Amerikai Filmakadémia figyelmét az női rendezők hiányára.

Egyetlen egy Dior-ruhára volt szüksége ehhez

Amikor nyilvánosságra hozták az idei Oscar-díj jelöltjeit, nem lehetett nem észrevenni, hogy a legjobb rendező kategóriában csak férfiakat tartott jelölésre érdemesnek az akadémia. Ezt már a jelölteket bemutató Issa Rae sem hagyta szó nélkül – Gratulálunk ezeknek a férfiaknak, mondta. A gála napján pedig Natalie Portman is felvetette a problémát a maga elegáns módján, írja az Indie Wire. (Az Oscar-nyertesek listáját ezen a linken olvashatod.)

natalie portman oscar ruha nyertesek noi rendezok
Natalie Portman egyetlen Dior-ruhával szólt oda az Amerikai Filmakadémiának a női rendezők hiányáért / Fotó: Kevin Winter / Getty Images

A színésznő egy Dior-ruhában jelent meg az Oscar-gálán, amelyre azoknak a női rendezőknek a nevét hímezték fel, akikről nem volt hajlandó tudomást venni a filmakadémia a jelöléseknél. Köztük volt Greta Gerwig (Kisasszonyok), Lorene Scafaria (A Wall Street pillangói), Lulu Wang (A búcsú), Melina Matsoukas (Queen & Slim).

No Title

Natalie Portman embroidered her Dior cape with all of the female directors who weren’t nominated for #Oscars. Check out her explanation here. pic.twitter.com/kyyo2wVMZf

Portman régóta küzd a nők filmes érvényesüléséért. Két évvel ezelőtt a Golden Globe-on is felhívta már a figyelmet arra, hogy a rendező kategóriában csak férfi jelöltek voltak. Idén Greta Gerwig, akinek neve Portman ruháján is olvasható – szintén a Golden Globe-on fejezte ki aggályait. Sőt, Stephen King is kifakadt, nem csak a kevés női, de a színes bőrű kollégák hiányát is nehezményezi.

Tavaly januárban pedig arról számoltunk be a brit The Guardian cikke alapján, hogy mélyponton van a női rendezők foglalkoztatottsága Hollywoodban.

A számok azt mutatják, hogy 2018-ban a 250 legnagyobb bevételű hollywoodi produkciónak mindössze 8 százalékát rendezték nők. Egyébként két éve először került képernyőre olyan szappanopera-epizód, amely kizárólag nők közreműködésével készült a brit ITV csatornán. Az Emmerdale című sorozat több mint negyven éve fut a brit tévében, a széria egy kis észak-angol faluban, a yorkshire-i Dalesben játszódik.

Két évvel ezelőtt egészen máshogyan alakult a gála, mint idén

A metoo kirobbanása évében, 2018-ban a 90. Oscar-díjátadón többen is felszólaltak fontos kérdéseket érintve, többek között a női egyenjogúság mellett tették le voksukat. Sőt, egészen más volt a jelöltek összetétele: Rachel Morrison volt az első nő, akit a legjobb operatőri kategóriában jelöltek, a legjobb rendező kategóriában pedig nyolc év után először nem csak férfiak versenyeztek.

Az idei Oscar “nőies” oldala – Vélemény / ContextUs

Annak ellenére, hogy az Oscar a filmek ünnepléséről szól, az elmúlt években egyre több a minket körülvevő aktuálpolitikai vagy társadalmi kérdés képviselete az díjátadókon, és az év sem volt kivétel. 2017-ben a #MeToo és a #TimesUp mozgalom a nők egyenjogúságáért vívott harca, meghatározó tényező volt a világ több országában.

Jimmy Kimmel, az akkori műsorvezető – azóta nem volt, hiszen tavaly Kevin Hart lemondta, idén az akadémia döntött így – a nyitóbeszédében azt mondta: “A [Oscar-szobor] kezei látható helyen vannak, soha nem mond semmi bántót és a legfontosabb, hogy egyáltalán nincs pénisze”.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból