Nézem Film Natalie Portman tudja, hogyan kell elegánsan beszólni az Oscar-díjnak

Natalie Portman tudja, hogyan kell elegánsan beszólni az Oscar-díjnak

Promóció

Egyetlen egy ruha is elég volt Natalie Portman Oscar-díjas színésznőnek, hogy felhívja az Amerikai Filmakadémia figyelmét az női rendezők hiányára.

Egyetlen egy Dior-ruhára volt szüksége ehhez

Promóció
- Advertisement -

Amikor nyilvánosságra hozták az idei Oscar-díj jelöltjeit, nem lehetett nem észrevenni, hogy a legjobb rendező kategóriában csak férfiakat tartott jelölésre érdemesnek az akadémia. Ezt már a jelölteket bemutató Issa Rae sem hagyta szó nélkül – Gratulálunk ezeknek a férfiaknak, mondta. A gála napján pedig Natalie Portman is felvetette a problémát a maga elegáns módján, írja az Indie Wire. (Az Oscar-nyertesek listáját ezen a linken olvashatod.)

Natalie Portman egyetlen Dior-ruhával szólt oda az Amerikai Filmakadémiának a női rendezők hiányáért / Fotó: Kevin Winter / Getty Images

A színésznő egy Dior-ruhában jelent meg az Oscar-gálán, amelyre azoknak a női rendezőknek a nevét hímezték fel, akikről nem volt hajlandó tudomást venni a filmakadémia a jelöléseknél. Köztük volt Greta Gerwig (Kisasszonyok), Lorene Scafaria (A Wall Street pillangói), Lulu Wang (A búcsú), Melina Matsoukas (Queen & Slim).

Amy Kaufman on Twitter

Natalie Portman embroidered her Dior cape with all of the female directors who weren’t nominated for #Oscars. Check out her explanation here. https://t.co/kyyo2wVMZf

Portman régóta küzd a nők filmes érvényesüléséért. Két évvel ezelőtt a Golden Globe-on is felhívta már a figyelmet arra, hogy a rendező kategóriában csak férfi jelöltek voltak. Idén Greta Gerwig, akinek neve Portman ruháján is olvasható – szintén a Golden Globe-on fejezte ki aggályait. Sőt, Stephen King is kifakadt, nem csak a kevés női, de a színes bőrű kollégák hiányát is nehezményezi.

Tavaly januárban pedig arról számoltunk be a brit The Guardian cikke alapján, hogy mélyponton van a női rendezők foglalkoztatottsága Hollywoodban.

A számok azt mutatják, hogy 2018-ban a 250 legnagyobb bevételű hollywoodi produkciónak mindössze 8 százalékát rendezték nők. Egyébként két éve először került képernyőre olyan szappanopera-epizód, amely kizárólag nők közreműködésével készült a brit ITV csatornán. Az Emmerdale című sorozat több mint negyven éve fut a brit tévében, a széria egy kis észak-angol faluban, a yorkshire-i Dalesben játszódik.

Két évvel ezelőtt egészen máshogyan alakult a gála, mint idén

A metoo kirobbanása évében, 2018-ban a 90. Oscar-díjátadón többen is felszólaltak fontos kérdéseket érintve, többek között a női egyenjogúság mellett tették le voksukat. Sőt, egészen más volt a jelöltek összetétele: Rachel Morrison volt az első nő, akit a legjobb operatőri kategóriában jelöltek, a legjobb rendező kategóriában pedig nyolc év után először nem csak férfiak versenyeztek.

Az idei Oscar “nőies” oldala – Vélemény / ContextUs

Annak ellenére, hogy az Oscar a filmek ünnepléséről szól, az elmúlt években egyre több a minket körülvevő aktuálpolitikai vagy társadalmi kérdés képviselete az díjátadókon, és az év sem volt kivétel. 2017-ben a #MeToo és a #TimesUp mozgalom a nők egyenjogúságáért vívott harca, meghatározó tényező volt a világ több országában.

Jimmy Kimmel, az akkori műsorvezető – azóta nem volt, hiszen tavaly Kevin Hart lemondta, idén az akadémia döntött így – a nyitóbeszédében azt mondta: “A [Oscar-szobor] kezei látható helyen vannak, soha nem mond semmi bántót és a legfontosabb, hogy egyáltalán nincs pénisze”.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3