A magyar közönség egyedülálló lemezfelvétel részévé válhat.
A Nemzeti Filharmonikusok Opera bérlete számos lehetőséget kínál a komolyzenei kultúrát kedvelő közönség számára. Együtt lép fel ilyenkor a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, nagyszerű vokális szólisták érkeznek a világ minden tájáról, míg a zenés színpadi művek a közönségnek műfaji felfrissülést nyújtanak.

És persze a kórus és a zenekar tagjai is új zenei szituációkban tehetik próbára tehetségüket.
Vashegyi György főzeneigazgató kiemelt célkitűzései közé tartozik még, hogy a Nemzeti Filharmonikusok élén Magyarországon eddig kevéssé ismert alkotásokat is megismertessen a hazai közönséggel. Az Opera bérlet így a már említetteken kívül is páratlan alkalmat ad ismeretlen zeneművészeti kincsek felfedezésére. Ilyen megismerésre méltó francia romantikus ritkaság Édouard Lalo halhatatlan remeke, az Ys királya is, amit még sohasem adtak elő Magyarországon.

Az utóbbi 60 év során világszerte is csak rendkívül szórványosan (legutóbb 2008-ban, Pekingben) színre kerülő művet ráadásul a Nemzeti Filharmonikusok és a Palazzetto Bru Zane együttműködésében most az örökkévalóságnak is megőrzik.

A budapesti előadás ugyanis egyben különleges lemezfelvétel is.

A Bru Zane Labelt 2009-ben alapította a Palazzetto Bru Zane – Centre de Musique Romantique Française.

A kulturális felfedező és megőrző munkája elismeréseként többszörösen díjnyertes kiadó elsődleges célja az 1780 és 1920 közötti (francia romantikus) zenei örökség újraélesztése, a kevéssé ismert, vagy már-már feledésbe merült művek világszerte történő megismertetése a komolyzenei kuriózumokat kedvelő közönséggel. Legyen az énekközpontú opera, operett, mélodie és kantáta, vagy épp kamarai, szimfonikus és szakrális mű.

Mindehhez pedig országhatárokon átívelően olyan együttműködő partnereket keresnek – ahogy az Ys királya esetében a Nemzeti Filharmonikusokat is –, akik a komolyzenei világ rangos kiválóságainak, szaktekintélyeinek számítanak.

A szóban forgó budapesti lemezfelvétel a kiadó „Francia opera” sorozatának részeként valósul meg.

Királydráma a javából

A spanyol eredetű családból származó francia romantikus Lalo nevét hazáján kívül leginkább a Spanyol szimfónia és a Namouna című balett tette ismertté, a francia és a nemzetközi közönség számára egyaránt azonban egyértelműen az Ys királya számít legnevezetesebb művének.

Az 1875-ben befejezett, majd csupán 1888. május 7-én, az Opéra Comique előadásában a Théâtre Lyrique-ban, Párizs Place du Châtelet területén debütált háromfelvonásos opera nagyszabású, lebilincselő breton legendát dolgoz fel, méghozzá igencsak váratlan zenei megoldásokkal és francia népzenei motívumokkal is tarkítva.

A mitikus történet, amelyben szerelem és háború, ármány és önfeláldozás motívumai keverednek, Wagner grandiózusságát, drámai magasságait és mélységeit is eszünkbe juttathatja, miközben a muzsika harmónia- és dallamvilága, szenvedélyének hőfoka sem mentes a nagy német kortárs hatásától.

A markáns stílusjegyek továbbá a Faust operai feldolgozásával világhírűvé váló Charles Gounod inspirációjának nyomait is magukon viselik, és az elemzők, illetve zenetörténészek szerint Debussy életműve, pontosabban pedig a Pelléas és Mélisande opera felé mutatnak előre.

Élő zenetörténelem Budapesten

Alexandre Dratwicki francia zenetudós szerint „az Ys királya szerepeihez nagy hangok kellenek, akik a szöveggel is prózai színházakba illő módon birkóznak meg”.

A Palazzetto Bru Zane-nal együttműködésben a MÜPÁ-ban megvalósuló Ys királya produkció és lemezfelvétel Judith van Wanroij, Kate Aldrich, Cyrille Dubois, Jérôme Boutillier, Nicolas Courjal és Christian Helmer nevével fémjelzett szólistagárdája így főként francia művészekből áll, de akad az énekesek között holland és amerikai dalnok is.

Őket kísérik majd a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei.

Cyrille Dubois_Tenor
Cyrille Dubois / Fotó: Jean-Baptiste Millot

ÉDOUARD LALO: YS KIRÁLYA (KONCERTSZERŰ OPERAELŐADÁS HÁROM FELVONÁSBAN, EGY SZÜNETTEL)

2024. január 11. (csütörtök) 19:00 – MÜPA (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem)

Vashegyi György karmester

Rozenn Judith van Wanroij

Margared Kate Aldrich

Mylio Cyrille Dubois

Karnak Jérôme Boutillier

Ys királya Nicolas Courjal

Szent Corentin / Jahel Christian Helmer

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

?
?
További információkért kattints ide:

LALO: YS KIRÁLYA - Koncertszerű operaelőadás három felvonásban, egy szünettel

ÉDOUARD LALO: Ys királya Rozenn Judith van Wanroij Margared Kate Aldrich Mylio Cyrille Dubois Karnak Jérôme Boutillier Ys királya Nicolas Courjal Szent Corentin / Jahel Christian Helmer Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba) Nemzeti Filharmonikus Zenekar Vezényel: Vas

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.

https-konyhapanel.hu - 2024 február - Cikk1

A színek ereje a konyhában

A konyha nemcsak az étel elkészítésének helye, hanem egyben a családi és baráti összejövetelek hangulatos színtere is.

httpswww.skinshop.hu - 2024 január - Cikk1

A peptidek jelentősége a bőrápolásban

Sokféle újdonság akad a bőrápolás terén, az innovációkkal pedig nem mindig egyszerű lépést tartani. A peptidek is sokak számára még ismeretlenek, pedig egy kifejezetten sok kutatásnak alávetett alkotóelemről van szó.

unnamed-208

TOP-10 nagyszerű ajándék nőknek

Mivel a naptár tele van születésnapokkal, ünnepekkel és más különleges alkalmakkal egyetlen évben, mindig itt az ideje, hogy vásároljunk szeretteinknek.

https-_www.apisz.hu_ - 2024 január - Cikk2

3+1 csomagolási tipp költözéshez

Ha költözni kényszerülünk, vegyes érzések keringhetnek bennünk, hiszen bár izgatottak vagyunk az új lakhelyünk elfoglalása miatt, maga a költözés sokszor igen stresszes tud lenni.

cipoteszt.hu - 2024 január - LinkMarketing - 2

Mikor cserélj futócipőt?

Vannak, akik akkor cserélik le a futócipőjüket, amikor akciót látnak; mások akkor, ha saját bőrükön tapasztalják a kopás negatív hatásait.