A pletykákkal ellentétben a Random House nem mondta vissza a néhai író, Norman Mailer esszégyűjteményét – a kiadó eleinte elutasította, hogy ajánlatot tegyen a könyvre.

Túl sok kérdést vetett volna fel

Norman Mailer fia cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a néhai írót „elnémították” ellentmondásos nézetei miatt, írja a The Guardian.

A hét elején Michael Wolff újságíró a The Anklerben megjelent cikkében azt állította, hogy a Random House lemondta Mailer születésének századik évfordulója alkalmából tervezett, politikai írásaiból álló szöveggyűjteményét. Wolff szerint az elutasítás egyik oka az volt, hogy „egy ifjabb munkatárs kifogásolta Mailer 1957-es esszéjének címét: A fehér néger”.

De a New York Times most arról számolt be, hogy a kiadatlan írásokat is magában foglaló gyűjteményt a Skyhorse szerezte meg, az a független kiadó, amely Woody Allen emlékiratát és Blake Bailey Philip Roth életrajzát is átvette, miután azokat visszadobták.

John Buffalo Mailer a lapnak elmondta, hogy apja régi kiadója, a Random House visszautasította, hogy ajánlatot tegyen a könyvre. Miközben azt mondta, hogy “szívesen megcsinálták volna velük ezt a könyvet”, úgy gondolta, a kiadó azért utasította vissza, “mert ez Norman első kereskedelmi könyve, amely abban a korszakban fog megjelenni, amelyben most élünk, és sok kérdést fog felvetni”.

Nem lehet és nem is áll érdekükben eltörölni Norman Mailert

„Most nem érezték úgy, hogy ők lennének a megfelelő kiadó ennek a könyvnek a elkészítéséhez” – mondta a New York Timesnak. 

Nem hinném, hogy érdekükben állna elnémítani Norman Mailert. Norman Mailert nem lehet eltörölni.

A Random House közleménye szerint „valótlan, hogy a Random House lemondta Norman Mailer esszéiből álló könyvét”, és hogy a könyvre soha nem kötöttek szerződést. Andrew Wylie irodalmi ügynök, a Mailer birtok képviseletében azt mondta a New York Timesnak, hogy „a Random House büszke arra, hogy kiadja Norman Mailert, és jelentős mértékben kívánja népszerűsíteni munkáját a százéves évforduló alkalmából, párhuzamosan a Skyhorse által kiadott antológiával”.

Mailer 84 évesen halt meg 2007-ben . Két Pulitzer-díjat kapott, 1968-ban a Pentagon elleni békemenetről szóló beszámolójáért, Az éjszaka seregeiért, valamint A hóhér dala című 1979-es munkájáért, amely egy bűnöző, Gary Gilmore életéről és haláláról szól. Ellentmondásos és kötekedő volt, és arról is ismert volt, hogy egy tollkéssel megszúrta második feleségét, Adele Moralest, átszúrva a nő szívburkát.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.