Követem Design Megmenekült a tűzvészben Notre-Dame világhírű orgonája

Megmenekült a tűzvészben Notre-Dame világhírű orgonája

Promóció

Megmenekült a tűzvészben a Notre-Dame orgonája. A világ egyik legjobb orgonájának tartott hangszer állapotáról Párizs alpolgármestere jelentett.

Promóció
- Advertisement -

Az AFP hírügynökség értesülései szerint Emmanuel Grégoire az újságírók előtt, kedd délelőtt jelentette be, hogy a Notre-Dame világhírű orgonája nem puszult el a tűzvészben.

Francia tűzoltóság: “A Notre-Dame épülete megmenekült a totális megsemmisüléstől”

Hétfőn, este nyolc órakor tűz ütött ki a Notre-Dame katedrálisban. Hétfőn, este nyolc órakor lángba borult a párizsi, több mint 800 éves Notre-Dame katedrális. A francia főváros szíve égett porig. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. A párizsi Notre-Dame tornya lángokban áll. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett.

A hír véglegesnek tekinthető, ugyanis az alpolgármester, Grégoire megerősítette, a tüzet eloltották, és a műkincsek védelmére kidolgozott stratégia terv szerint halad.

Szívszorító fotók, ahogy a 800 éves Notre-Dame katedrális porig ég

Hétfőn, este nyolc órakor lángba borult a párizsi, több mint 800 éves Notre-Dame katedrális. A francia főváros szíve égett porig. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. A párizsi Notre-Dame tornya lángokban áll. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. Szemtanúk szerint a füstöt inkább látni lehetett, mintsem érezni a levegőben.

A Notre-Dame orgonájának története a 14. század első harmadára nyúlik vissza. Az első hangszert Jean de Bruges építette. A hangszert 1730-ban XV. Lajos utasítására ötmanuálosra bővítették, így 46 regiszteressé vált.

Íme, a Notre-Dame orgonája / Fotó: MTI

Ezt követően a 19. században Aristide Cavaillé-Coll 86 regiszteresre bővítette. Száz évvel később, a 20. század folyamán Louis Vierne és később az improvizációkirály Pierre Cochereau kérésére átintonálták. Inenntől kezdve pedig elektronikus vezérléssel működött.

Olivier Latry at the organ at the Cathedral of Notre Dame

Film by http://www.pipe-organ-recordings.com Olivier Latry is one of three organists at the Cathedral of Notre Dame in Paris. He is one of the finest concert organists in the world today. On October 7, 2007 Mr. Latry invited JAV Recordings into the loft at Notre Dame and allowed us to film him playing the Introit to the 11:30 Sunday Mass.

A ’90-es években pedig számítógép-alapúvá tették a tökéletes felújítási munkálatoknak köszönhetően. Ma a Notre-Dame 113 regiszteres és ötmanuálos nagyorgonája a világ egyik legjobb hangszerének számít.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3