Megmenekült a tűzvészben Notre-Dame világhírű orgonája

Megmenekült a tűzvészben a Notre-Dame orgonája. A világ egyik legjobb orgonájának tartott hangszer állapotáról Párizs alpolgármestere jelentett.

Az AFP hírügynökség értesülései szerint Emmanuel Grégoire az újságírók előtt, kedd délelőtt jelentette be, hogy a Notre-Dame világhírű orgonája nem puszult el a tűzvészben.

Francia tűzoltóság: “A Notre-Dame épülete megmenekült a totális megsemmisüléstől”

Hétfőn, este nyolc órakor tűz ütött ki a Notre-Dame katedrálisban. Hétfőn, este nyolc órakor lángba borult a párizsi, több mint 800 éves Notre-Dame katedrális. A francia főváros szíve égett porig. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. A párizsi Notre-Dame tornya lángokban áll. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett.

A hír véglegesnek tekinthető, ugyanis az alpolgármester, Grégoire megerősítette, a tüzet eloltották, és a műkincsek védelmére kidolgozott stratégia terv szerint halad.

Szívszorító fotók, ahogy a 800 éves Notre-Dame katedrális porig ég

Hétfőn, este nyolc órakor lángba borult a párizsi, több mint 800 éves Notre-Dame katedrális. A francia főváros szíve égett porig. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. A párizsi Notre-Dame tornya lángokban áll. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. Szemtanúk szerint a füstöt inkább látni lehetett, mintsem érezni a levegőben.

A Notre-Dame orgonájának története a 14. század első harmadára nyúlik vissza. Az első hangszert Jean de Bruges építette. A hangszert 1730-ban XV. Lajos utasítására ötmanuálosra bővítették, így 46 regiszteressé vált.

Notre Dame orgona
Íme, a Notre-Dame orgonája / Fotó: MTI

Ezt követően a 19. században Aristide Cavaillé-Coll 86 regiszteresre bővítette. Száz évvel később, a 20. század folyamán Louis Vierne és később az improvizációkirály Pierre Cochereau kérésére átintonálták. Inenntől kezdve pedig elektronikus vezérléssel működött.

Olivier Latry at the organ at the Cathedral of Notre Dame

Film by http://www.pipe-organ-recordings.com Olivier Latry is one of three organists at the Cathedral of Notre Dame in Paris. He is one of the finest concert…

A ’90-es években pedig számítógép-alapúvá tették a tökéletes felújítási munkálatoknak köszönhetően. Ma a Notre-Dame 113 regiszteres és ötmanuálos nagyorgonája a világ egyik legjobb hangszerének számít.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból