Francia tűzoltóság: “A Notre-Dame épülete megmenekült a totális megsemmisüléstől”

A párizsi Notre-Dame katedrális lángokba borult, benne a felbecsülhetetlen értékű műtárgyakkal. Azonban a AFP és a Reuters szerint megmenekült a székesegyház a teljes megsemmisüléstől.

Hétfőn, este nyolc órakor tűz ütött ki a Notre-Dame katedrálisban.

Szívszorító fotók, ahogy a 800 éves Notre-Dame katedrális porig ég

Hétfőn, este nyolc órakor lángba borult a párizsi, több mint 800 éves Notre-Dame katedrális. A francia főváros szíve égett porig. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. A párizsi Notre-Dame tornya lángokban áll. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. Szemtanúk szerint a füstöt inkább látni lehetett, mintsem érezni a levegőben.

Szívszorító fotók készültek az esetről, és úgy tűnik, hatalmas károk keletkeztek. A lángok befedték a tetőt, annak kétharmadát, és be is omlott.

Videón, ahogy a lángok áldozatául esik és leomlik Notre-Dame tornya

A párizsi Notre-Dame tornya lángokban áll. A rendőrség és egybehangzó sajtóinformációk szerint baleset történhetett. Szemtanúk szerint a füstöt inkább látni lehetett, mintsem érezni a levegőben. A helyszínen a rendőrség szóvivője azt közölte, hogy valószínűleg a Notre-Dame épülete minden éghető része elpusztul. Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább.

Azonban a Reuters hírügynökség értesülései szerint a francia tűzoltóság egyik tisztviselője azt mondta: “Most már azt mondhatjuk, hogy a Notre-Dame épülete megmenekült a totális megsemmisüléstől.”

párizsi notre dame lángol notre dame ég
Lángokban a párizsi Notre-Dame tornya / Fotó: Francois Guillot / AFP

Az AFP hírügynökség pedig arról számolt be szintén egy tisztviselőre hivatkozva, hogy a főépület megmenekült, megőrizték, írja a BBC, aki megjegyzi, egy tűzoltó súlyosan megsérült.

Párizsban megnyitják a középületeket hajléktalanok elszállásolására

“Mintegy háromezer sürgősségi szálláshely hiányzik a fővárosban. Megígértem, hogy a város megteremti a felét. Több mint nyolcszázat már létrehoztunk február óta, további hétszázat átadunk 2019 elejéig. A többi 1500-at az államnak kell létrehoznia” – mondta a főpolgármester a Le Journal du Dimanche (JDD) című hetilapban megjelent interjúban.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere szerint van remény a két harangtorony megmentésére.

Ám a belügyminisztérium közleménye alapján nem biztos, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben.

Ha a tűz mindkét harangtornyot eléri, beláthatatlan következményei lesznek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból