Konszenzus alakult ki a Notre-Dame újjáépítéséről: eredeti formában renoválhatják

Az új francia kulturális miniszter, Roselyne Bachelot szerint széles konszenzus alakult ki arról, hogy az eredeti formájában kellene helyreállítani a párizsi Notre-Dame-székesegyháznak a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyát. Az illetékes bizottság csütörtökön tárgyal a kérdésről.

Eredeti fényében pompázhat újra a Notre-Dame-székesegyház

“Úgy tűnik, hogy széles konszenzus alakult ki a közvéleményben és a döntéshozók részéről is – de a végén azt hiszem, a köztársasági elnök hozza meg a döntést – az eredeti formában történő helyreállításról” – mondta a tárcavezető a France Inter közrádióban.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nehéz azt mondani, hogy teljesen ugyanolyan lesz, de a huszártorony szellemében ugyanolyan[/perfectpullquote]

– tette hozzá.

Notre Dame Újjáépítése
A Törvényjavaslat Alapján A Note-Dame Újra A Régi Külsejében Pompázhat / Fotó: Pixabay

A felújításon dolgozó építészekből, szakértőkből és helyi képviselőkből álló szervezet csütörtökön ül össze, hogy megvitassa a gótika egyik emblematikus épülete felújításának részleteit, a miniszter szerint elsősorban a tetőszerkezet és a huszártorony újjáépítése lesz napirenden.

A huszártorony állványzatának elbontása szeptemberig tart

A francia szenátus elfogadta azt a kormánytervezetet május 27-én, amely kimondja, hogy a Notre-Dame újjáépítésének célja a tűzvész előtti állapot visszaállítása. A leomlott huszártorony 1860-ban épült Eugene Viollet-le-Duc tervei alapján, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották.

Az újjáépítők két táborra szakadtak: az “ortodoxok” – művészettörténészek és Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo – azt követelték, hogy a XIX. században helyreállított műemlék azonos mása épüljön fel a Viollet-le-Duc által tervezett huszártoronnyal. Ehhez a táborhoz tartozott a székesegyház főépítésze, Philippe Villeneuve is. A “modernisták” – köztük Emmanuel Macron elnök és Edouard Philippe miniszterelnök is – viszont újító kézzel nyúltak volna az épülethez, rajta hagyva a XXI. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

Jean-Louis Georgelin, a felújításért felelős kormánybiztos múlt héten elmondta: szeptember vége előtt befejeződik a huszártorony körüli állványzatnak a lebontása.

A huszártorony felújítás alatt állt, amikor 2019. április 15-én az állványzaton tűz ütött ki. Az állványzat nem omlott össze, de megrongálódott a tűzvész okozta hőben. A deformálódott és a tűzben egymásra olvadt fémhengerekből álló építmény elbontása az előfeltétele annak, hogy a tényleges felújítás megkezdődhessen. Az elbontási munkák június 8-án kezdődtek.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból