Követem Közélet Nyáry Krisztián és csapata: a kormány intézkedése miatt az...

Nyáry Krisztián és csapata: a kormány intézkedése miatt az összes idei programunk veszteségessé vált

Promóció

A Nyáry Krisztián által vezetett Magvető Café is bajban van a kormány legfrissebb intézkedése miatt. A színházak tao-támogatását megszünteti, így számos hazai színház a megszűnés szélén.

Promóció
- Advertisement -

A Magvető Café elegánsan, tavaly április 11-én, a költészet napján nyitotta meg kapuit a vendégek felé. Számos nívós eseményt köszönhetünk nekik, azonban innentől kezdve, idén az összes program veszteségessé vált.

21. századi Pilvax: a Magvető Kiadó irodalmi kávézót nyit

Nem kell senkinek sem bemutatnunk, hogy a 19. században milyen ismert szerzők jártak a Pilvax kávézóba. A Pilvax elődjét Privorsky Ferenc kávés alapította Café Renaissance néven az akkori Úri utcában (Herrengasse, ma: Petőfi Sándor utca) 1838-ban. Nevét későbbi tulajdonosáról, Pilvax (eredetileg Pillwax) Károlyról kapta, aki az 1840-es években működtette a kávéházat a pesti belvárosban.

Mint írja Nyáry Krisztián és csapata, “Ebben a helyzetben át kell gondolnunk jövő évi terveinket, és bizonytalan időre elhalasztjuk a tavaszra tervezett saját produkciók színpadra állítását. Januárra tervezett bemutatóink mindenképpen elmaradnak. Az belépő nélkül, ingyen látogatható programokat eddig részben a fizetős előadásokból befolyó összegekből is fedeztük, így ezeket is érinti a bizonytalanság.”

Nyáry Krisztián / Fotó: Berecz Valter

Alább a teljes Facebook-poszt olvasható, változtatás nélkül.

“Kedves Vendégeink és Partnereink!

Mint bizonyára hallottatok róla, a kormány megszünteti a színházak tao-támogatását. Ez az intézkedés a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Az ismertté vált tervezet szerint már a 2018-as előadások után sem igényelhető vissza jövőre a tao, ezzel minden jegybevételes előadásunk előzetes kalkulációja felborult. Első számításaink szerint az összes idei előadásunk visszamenőlegesen veszteségessé vált.

Bár a szóbeli ígéretek szerint a kiesett céges támogatást az állam valamilyen módon visszapótolja a színházak egy részének, nincs okunk abban bízni, hogy ez ránk is vonatkozik majd.

Ebben a helyzetben át kell gondolnunk jövő évi terveinket, és bizonytalan időre elhalasztjuk a tavaszra tervezett saját produkciók színpadra állítását. Januárra tervezett bemutatóink mindenképpen elmaradnak. Az belépő nélkül, ingyen látogatható programokat eddig részben a fizetős előadásokból befolyó összegekből is fedeztük, így ezeket is érinti a bizonytalanság.

A befogadott, külső produkciók esetében is új kalkulációt készítünk, és reméljük, megtaláljuk a módját, hogy az előadásokról, koncertekről és más belépős rendezvényekről ne kelljen lemondanunk. A jegyárak emelése csak korlátozott megoldást jelent, mégis szükség lesz rá. A költségek csökkentésétől – ésszerű keretek között – ugyancsak nem tekinthetünk el, és megpróbálunk valamilyen külső támogatást is találni.

Decemberre meghirdetett előadásainkat azonban megtartjuk, akkor is, ha ez már csak a veszteséget növeli. Aki nem látta valamelyiket, és érdekli, most jöjjön, mert ez a biztos…

Mi csak egy irodalmi kávézó vagyunk, nem színház. A tao megszüntetése nem a létünket, legfeljebb a programjainkat érinti. Szolidárisak vagyunk azokkal a magánszínházakkal és független színházi csoportokkal, akiknek most teljesen bizonytalanná vált a jövője, és már az idei évüket sem tudják finanszírozni.

Ami pedig minket illet: addig is, amíg okosabbak leszünk az előadások pénzügyei kapcsán, kérjük, legyetek türelemmel, és látogassatok minket ezután is!

Nyáry Krisztián és a Magvető Café csapata

(Továbbra is bizakodóak vagyunk, mint a képen szereplő törzsvendégünk, Vilma kutya.)”

Security Check Required

No Description

A fenti posztra kattintva pedig elmondhatod kommentben a véleményed és alul is.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3