A Nyáry Krisztián által vezetett Magvető Café is bajban van a kormány legfrissebb intézkedése miatt. A színházak tao-támogatását megszünteti, így számos hazai színház a megszűnés szélén.

A Magvető Café elegánsan, tavaly április 11-én, a költészet napján nyitotta meg kapuit a vendégek felé. Számos nívós eseményt köszönhetünk nekik, azonban innentől kezdve, idén az összes program veszteségessé vált.

21. századi Pilvax: a Magvető Kiadó irodalmi kávézót nyit

Nem kell senkinek sem bemutatnunk, hogy a 19. században milyen ismert szerzők jártak a Pilvax kávézóba. A Pilvax elődjét Privorsky Ferenc kávés alapította Café Renaissance néven az akkori Úri utcában (Herrengasse, ma: Petőfi Sándor utca) 1838-ban. Nevét későbbi tulajdonosáról, Pilvax (eredetileg Pillwax) Károlyról kapta, aki az 1840-es években működtette a kávéházat a pesti belvárosban.

Mint írja Nyáry Krisztián és csapata, “Ebben a helyzetben át kell gondolnunk jövő évi terveinket, és bizonytalan időre elhalasztjuk a tavaszra tervezett saját produkciók színpadra állítását. Januárra tervezett bemutatóink mindenképpen elmaradnak. Az belépő nélkül, ingyen látogatható programokat eddig részben a fizetős előadásokból befolyó összegekből is fedeztük, így ezeket is érinti a bizonytalanság.”

Lead 5
Nyáry Krisztián / Fotó: Berecz Valter

Alább a teljes Facebook-poszt olvasható, változtatás nélkül.

“Kedves Vendégeink és Partnereink!

Mint bizonyára hallottatok róla, a kormány megszünteti a színházak tao-támogatását. Ez az intézkedés a Magvető Cafét is érzékenyen érinti. Az ismertté vált tervezet szerint már a 2018-as előadások után sem igényelhető vissza jövőre a tao, ezzel minden jegybevételes előadásunk előzetes kalkulációja felborult. Első számításaink szerint az összes idei előadásunk visszamenőlegesen veszteségessé vált.

Bár a szóbeli ígéretek szerint a kiesett céges támogatást az állam valamilyen módon visszapótolja a színházak egy részének, nincs okunk abban bízni, hogy ez ránk is vonatkozik majd.

Ebben a helyzetben át kell gondolnunk jövő évi terveinket, és bizonytalan időre elhalasztjuk a tavaszra tervezett saját produkciók színpadra állítását. Januárra tervezett bemutatóink mindenképpen elmaradnak. Az belépő nélkül, ingyen látogatható programokat eddig részben a fizetős előadásokból befolyó összegekből is fedeztük, így ezeket is érinti a bizonytalanság.

A befogadott, külső produkciók esetében is új kalkulációt készítünk, és reméljük, megtaláljuk a módját, hogy az előadásokról, koncertekről és más belépős rendezvényekről ne kelljen lemondanunk. A jegyárak emelése csak korlátozott megoldást jelent, mégis szükség lesz rá. A költségek csökkentésétől – ésszerű keretek között – ugyancsak nem tekinthetünk el, és megpróbálunk valamilyen külső támogatást is találni.

Decemberre meghirdetett előadásainkat azonban megtartjuk, akkor is, ha ez már csak a veszteséget növeli. Aki nem látta valamelyiket, és érdekli, most jöjjön, mert ez a biztos…

Mi csak egy irodalmi kávézó vagyunk, nem színház. A tao megszüntetése nem a létünket, legfeljebb a programjainkat érinti. Szolidárisak vagyunk azokkal a magánszínházakkal és független színházi csoportokkal, akiknek most teljesen bizonytalanná vált a jövője, és már az idei évüket sem tudják finanszírozni.

Ami pedig minket illet: addig is, amíg okosabbak leszünk az előadások pénzügyei kapcsán, kérjük, legyetek türelemmel, és látogassatok minket ezután is!

Nyáry Krisztián és a Magvető Café csapata

(Továbbra is bizakodóak vagyunk, mint a képen szereplő törzsvendégünk, Vilma kutya.)”

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A fenti posztra kattintva pedig elmondhatod kommentben a véleményed és alul is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.