Bizonyos ételek nyersen való fogyasztása számos előnnyel járhat, azonban ezen ételek esetében jobb elkerülni a nyersen való fogyasztást.

Csirkehús

A feldolgozóüzem és a szupermarket között a nyers csirkehús rengeteg szennyeződést tud magára szedni, amik képesek akár azonnal kórházba juttatni. Még egy falatkát sem érdemes lecsípned a nyers húsból, inkább főzd vagy süsd meg legalább 165 fokon! Lemosnod főzés előtt a húst azonban szükségtelen, sőt, nem is ajánlott.A rajta lévő baktériumok a magas hőmérsékleten enélkül is elpusztulnak, a kifröccsenő vízzel azonban könnyen szétszórhatod őket a konyhádban.

Tojás

A testépítők és az énekesek előszeretettel fogyasztják a tojást nyersen, de ettől ez még nem okos dolog. A nyers tojás a rengeteg fehérje mellett ugyanis sok veszélyt is rejteget, pl. a szalmonella baktériumot. Ez a kórokozó minden 30.000. tojásban megtalálható, ellene magas hőmérséklettel, azaz főzéssel vagy sütéssel tudunk védekezni.

Sertéshús

A sertéshúst nem elég közepesen átsütve elkészíteni. Magasabb hőmérsékletre van szüksége, mivel található benne néhány kórokozó és élősködő is, pl. a galandféreg és az orsóféreg. Ha nem kellően magas hőfokon kezelve fogyasztjuk a sertéshúst, ezek az élősködők bejutnak a bélrendszerünkbe és ott tovább fejlődnek. Ez a veszély elsősorban a nem ellenőrzött helyről származó sertéshúsnál áll fenn, de még a minőségi termékeket sem szabad nyersen fogyasztani.

Vesebab

Ha kedved támad elrágcsálni néhány szem vesebabot nyersen, hamarosan kellemetlen tüneteket fogsz tapasztalni. Hányinger, hányás, gyomorbaj jelentkezik néhány órán belül. A tettes egy természetes toxin, a lektin, melyet vízzel lehet kioldani a babból. Felhasználás előtt áztassuk legalább 5 órán át és semmiféle problémánk nem lesz.

Lucerna csíra

Mi lehetne ártalmatlanabb, mint egy árva lucerna csíra – gondolhatnánk. Ezzel ellentétben azonban a főzés nélküli csíra melegágya a kórokozóknak, pl. az E.coli baktériumnak, a szalmonellának és a lisztériának. Vásárold meg olyan frissen, ahogyan csak tudod, és mindenképpen hőkezeld fogyasztás előtt.

Keresztesvirágúak

A karfiol, a káposzta, a kelbimbó és más keresztesvirágúak sokak számára nyersen is fogyaszthatók. Azonban nem mindenki van így ezzel. A bennük található cukrok nehezen emészthetők és ez egyes embereknél puffadást okoz. Könnyebben emészthetővé, a szervezet számára könnyebben feldolgozhatóvá tehetjük őket a főzéssel. Pajzsmirigy betegségben szenvedőknek szintén nem ajánlott nyersen fogyasztani a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségféléket.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.