Németország nyugati része is felemelte a szavát a rasszizmus ellen

Két héttel a Németország keleti részében történt szélsőjobboldali erőszak után több mint 12.000 ember tiltakozott a rasszizmus ellen az ország nyugati felében.

A német kormány azon döntése, hogy a konfliktusok által sújtott országok egy részét, mint Afganisztánt “biztonságos származási országnak” tekinti, rendkívül ellentmondásosnak bizonyult. A kitoloncolások és a rasszizmus ellen az eddigi kelet-német megmozdulások után most Németország nyugati része is felemelte a szavát.

Mintegy 12.000 embert gyűlt össze Köln, Dortmund és Gelsenkirchen utcáin vasárnap azt követelve a német kormánytól, hogy szüntesse be a menekültek kitoloncolását Irakba és Afganisztánba. A tüntetők azt állítják, egyik ország sem elég biztonságos ahhoz, hogy oda visszatérítsék az embereket.

A demonstrálók szerint ezeknek a menekülteknek inkább meg kellene engedni, hogy Németországban maradhassanak.

Köln konzervatív polgármestere, Henriette Reker, akit 3 éve egy bevándorlásellenes szélsőséges megkéselt, szintén ott volt a tüntetésen. A “Köln állást foglal!” demonstráció keretében a felvonulók a rasszizmus és idegengyűlölet ellen is tiltakoztak a chemnitz-i szélsőjobboldali erőszakra válaszul.

45510811 303
A Menekültek Kitoloncolása És A Rasszizmus Ellen Tüntettek Kölnben / Fotó: Reuters / W. Rattay

A transzparenseiken többek között ilyen szövegek álltak: “a tengeri mentés kötelesség” és “a nacionalizmus hiba.”

A kitoloncolások ellen a németek egyébként gyakran tiltakoznak repülőtereken is.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból