A járvány alatt bezárt kiállítóterek helyett a művészek oda viszik az alkotásaikat, ahol az emberek nagy tömegben megfordulnak: az oltóközpontokba. 

Két világ találkozása az oltási pontokon

Arról még november elején beszámoltunk, hogy az amerikai elnökválasztáson néhány múzeumban is felállítottak szavazóhelyiségeket. Most pedig német művészek álltak elő egy kreatív ötlettel.

Oltopont Kiallitas Nemetorszag
Művészet Az Oltóponton / Fotó: Erich Gruber

Bajorországban Straubing város oltóközpontjában 42 helyi alkotó 84 művét állították ki, írja a The Art Newspaper. Így a messenger RNS mellé némi kortárs kultúrát is magába szippanthat a lakosság várakozás közben.

Kapcsolódó cikk

Straubingban évente két alkalommal tartanak kiállítást: egyet télen és egyet nyáron. Idén a téli kiállítás a december közepétől szigorodó járványügyi intézkedések miatt már nem nyithatott ki, mondta Erich Gruber szervező.

Már kiraktuk a műtárgyakat a helyi könyvtár épületében, úgyhogy megkértük a művészeket, hogy jöjjenek értük. Ekkor támadt az egyik alkotónak az az ötlete, hogy az onnan 500 méterre található oltóközpontban is kiállíthatnák. A polgármester és az oltópont vezetője is egyetértett a javaslattal

– mesélte Gruber. A tűzoltóság segítségével könnyen átrendezték a terepet, mindezt rugalmasan, spontán és kreatív módon lebonyolítva.

Mivel a kiállított műtárgyakat meg is lehet vásárolni, így mindenki láthatja az árcédulákat is. Gruber elmondta, hogy az egyik oltásra várakozó megkérdezte, hogy mi kerül a festményen 14 ezer euróba, ha a felhasznált anyag még a 100 eurót sem éri el.

„Azok az emberek, akiknek eddig semmi kapcsolatuk nem volt a művészettel, elkezdenek kérdéseket feltenni. Ez jó a művészeknek is, akik így kiléptek az elefántcsonttornyukból, és olyan emberekkel találkozhatnak, akik merőben eltérnek a megszokott közegüktől. Több tízezer ember fog megfordulni az oltóközpontban” – tette hozzá.

Többen is követik a receptet

A festményeket a központi épületben az ideiglenes szürke térelválasztó függönyökre és azoknak a konténereknek a belsejében akasztották fel, ahol az oltás történik. A vakcinákat őrző biztonsági emberek egyben figyelnek a műtárgyakra is. A váróteremben kiállított alkotások elvonják az oltásra érkezők figyelmét még akkor is, ha nem érdekli őket a képzőművészet.

Kapcsolódó cikk

A kiállítás lehetőség arra is, hogy a nehéz helyzetbe került művészek értékesíteni tudják az alkotásaikat, mert bár novemberben, a második hullám elején a galériák nyitva maradhattak, a szigorítások miatt jelenleg zárva tartanak. Egyelőre még nem köttetett üzlet, de júniusig még bizakodhatnak az alkotók. 

A straubingi modell nem egyedülálló jelenség. A Bottropban működő oltóközpont is átvette a helyi művelődési házban elmaradt kiállítás anyagát. Számos további német város, például Trier tervezi, hogy összeköti a kellemeset a hasznossal, hogy közelebb vigyék a kultúrát a tömegekhez

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet