Egy brit tanulmány felméréséből kiderül, hogy a koronavírus-járvány óta majdnem kétszeresére nőtt az olvasásra fordított idő.

A krimi iránti igény növekedett meg

A koronavírus káros hatásai mellett pozitív hozadéka is van a világjárványnak. A korlátozások miatt csökkent a légszennyezettség, a fiatal generáció tagjai törődni kezdtek az idősekkel és az olvasás iránti kereslet is megnövekedett, bizonyítja egy, a The Guardianon megjelent kutatás.

Koronavirus Konyvolvasas
A Bűnügyi Regények Olvasottsága Nőt Meg / Fotó: Rahul Shah

Az Egyesült Királyságban végzett felmérés szerint a kijárási korlátozások bevezetése óta duplájára nőtt az olvasási kedv. A Nielsen Book által végzett kutatás szerint Boris Johnson – aki átesett a betegségen – március 23-tól bevezetett intézkedései után 41%-kal olvasnak több könyvet az emberek.

A felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív kutatás szerint a heti 3,5 órás olvasási idő 6 órára növekedett. A megkérdezettek csupán 10%-a nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet olvas.

Az olvasók ízlése is megváltozott a Covid-19-járvány óta, hiszen megnövekedett az érdeklődés a krimik és a thrillerek illetve egyéb népszerű fikciós zsánerek után. Viszont a disztópikus művek iránti étvágy kisebb. Az emberek nagy része azért olvas többet, mert több a szabadideje, és így szórakoztatják magukat. A megkérdezettek 35%-a szerint a könyvek menekülést biztosítanak a krízisből.

Louise Doughty
Louise Doughty Krimiíró / Fotó: Yves Salmon

Louise Doughty krimiíró szerint nem meglepő, hogy az emberek érdeklődése a bűnügyi történetek felé irányul. Véleménye szerint téves az a feltételezés, hogy az emberek a könnyed szívmelengetőbb történeteket keresik ilyenkor. Az olvasó el akar mélyülni a történetben, ehhez pedig egy krimi tökéletes, hiszen folyamatosan képes fenntartani az érdeklődést, még akkor is, ha sötét dolgok jelennek meg a sztoriban.

Read Suicide Squad GIF – Find & Share on GIPHY

Discover & share this Tea GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

A másik fontos eleme ezeknek, hogy bármilyen sötét és titokzatos dolgok történnek, a könyv végére megoldás születik az ügyben. Az emberek pedig ezt szeretnék átélni: a súlyos problémák megoldódnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Paradox módon a sötét hangulatú könyvek gyakran a legfelemelőbbek tudnak lenni[/perfectpullquote]

– állítja Doughty.

Lehetetlennek tartották London karantén alá vonását

Amikor Peter May 2005-ben megírta a Lockdown című regényét a madárinfluenza témájában, akkor a kiadók erőltetettnek találták a London lezárását vizionáló részeket. Viszont az elmúlt hónapban ismét szárnyalni kezdet May könyvének értékesítése.

London Karanten
London Szellemvárosként / Fotó: Dna Film

Az író azok közé tartozik, akik sokat adományoztak a koronavírus elleni küzdelemre. A regény megírásakor attól tartott, hogy az emberek nem fognak tudni azonosulni a könyvben megjelenített világgal, viszont ez mára a realitássá vált.

A tanulmány arra is rávilágított, hogy az olvasási idő megnövekedése nem hozta magával a könyvvásárlás emelkedését.

Ennek egyik oka a kijárási korlátozásokból adódik, hiszen nem látogathatják az emberek a könyvesboltokat sem. Illetve az is elképzelhető, hogy azokat a könyveket kezdik olvasni az emberek, amelyeket korábban vásároltak és eddig időhiány miatt nem tudták végigolvasni.

A karantén alatt olyan korábbi sikerkönyvek a népszerűek, mint a Candice Carty-Williams Queenie, Delia Owens Where the Crawdads Sing, Ann Patchett The Dutch House és Bernardine Evaristo Girl, Woman, Other című bűnügyi regényei.

Fox Films Book GIF by 20th Century Fox Home Entertainment – Find & Share on GIPHY

© FOX 2018

A Nielsen kutatásából tehát kitűnik, hogy a boldogtalan idők alatt is igénylik az emberek a kiváló és minőségi történeteket könyv formájában is.

És ha már járvány és irodalom, nemrégiben írt cikkünkben felvázoltuk, mi valósulhat meg a koronavírus utáni világunkban a sci-fi irodalomból. Néhány dologba elég jól beletaláltak a sci-fi-irodalom klasszikus szerzői.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet