A sportfogadás évszázadokra visszamenőleg népszerűségnek örvend Magyarországon. Egyes feljegyzések például arról tanúskodnak, hogy a honfoglaló magyarok sorshúzással osztoztak meg az elfoglalt földeken és később is a vásárokban és más eseményeken voltak különböző, ilyen jellegű szórakozási lehetőségek.

A mai értelemben vett sportfogadásra azonban a 19. századig kellett várni, ekkor tette meg ugyanis gróf Széchenyi István emlékezetes angliai tanulmányútját, ahonnan számos egyéb ötlet mellett a lóversenyek szervezését és az azokra történő fogadást is magával hozta és igen gyorsan meg is honosította.

A szocialista időszakban takaréklángon ugyan, de volt lehetőség szerencsejátékokra, noha ez elsősorban a tottóban és a lottóban merült ki akkoriban. Aztán a kilencvenes években, az internet megjelenése felforgatta ezt a piacot is. Igaz, először alapvetően Nyugaton, de ez igen gyorsan begyűrűzött ide is.

Ma már Magyarországon is hatalmas népszerűségnek örvendenek az online sportfogadások, elég csak megnézni a Casino-Magyar.com oldal kínálatát. Az internetes fogadások és szerencsejátékok népszerűsége elsősorban abban rejlik, hogy fizikai szabadságot adnak, hiszen gyakorlatilag a világ bármely pontján megrendezett bármilyen sporteseményre tudsz fogadni saját otthonodból.

Ezt is könnyítette az okostelefonok elterjedése és a mobilfogadások hozzáférhetőségének növekedése. Bizonyos mértékben már a 2000-es évek első évtizedében is jelen volt a mobilos fogadás, viszont az akkori telefonok lehetőségei ezt még azért korlátozták. Az okostelefonok megjelenésével azonban bekövetkezett az áttörés.

Az áttörés pedig 2012-ben történt meg, amikor kifejlesztették és piacra dobták a HTML5 technológiát. Ha nem is vagy IT szakember, könnyen elmagyarázható mi rejlik ez a kifejezés mögött. Ennek a technológiának köszönhető, hogy az asztali számítógépek böngészőjére kifejlesztett online sportfogadási és kaszinó oldalak fennakadások nélkül, maximális minőségben jelenjenek meg a telefon böngészőjében is.

Növekvő magyar piac

Az online sportfogadások piacán megfigyelhető erőteljes trend szerint a felhasználók az asztali gépes játék helyett egyre nagyobb számban választják az okostelefonokat. Ez nincs másképp Magyarország esetében sem, amin nem kell meglepődni, ha tudjuk, hogy a legutóbbi felmérés szerint nálunk 6,2 millió okostelefon felhasználó van, akiknek a túlnyomó többsége, 6 millió ember internetezésre használja a készülékét.

A magyar telefon felhasználók átlagban 10 különböző appot töltenek le és használnak a készülékeiken. Ez az adat azért is érdekes, mert a legtöbb online sportfogadási oldal saját fejlesztésű appot is kínál, amelyen keresztül egyszerűen és gyorsan tudsz fogadni, vagy ellenőrizni egy-egy mérkőzés állását, akárhol is legyél a világban.

Feltéve persze, hogy van internetes kapcsolatod. De ha tudod, hogy az 5G hálózat kiépítése rohamléptekkel halad, az év végéig a nagyobb városokban és a Balaton környékén maximális lefedettséget biztosítanak, emellett a szolgáltatók is egyre kedvezményesebb csomagokat kínálnak, ezen nem kell meglepődni.

Több százezer játékos

Következzen akkor némi statisztika, hogy lássuk, hogyan is áll jelenleg a magyar online sportfogadási piac. Előre kell bocsátani, hogy a hatályos jogszabályok előírják, hogy online platform működtetésére csak az a szolgáltató kaphat engedélyt, amely rendelkezik szárazföldi létesítménnyel is, jelenleg mindössze három ilyen, hazai illetőségű fogadási oldal működik.

Ugyanakkor azonban, nem számítanak szabálytalannak azok a platformok sem, amelyek valamely nemzetközi szabályozó hatóság engedélyével működnek. Ez pedig azt jelenti, hogy a magyar játékosok, a külföldiekhez hasonlóan, több ezer ilyen oldalhoz férhetnek hozzá.

A honi online sportfogadási piac értéke az előrejelzések szerint 2024 végére 128,80 dolláros bevételre számíthat, ami hatszázalékos éves növekedést jelent. A prognózis szerint a 2024-2028 időszakban ez a trend fog folytatódni, aminek eredményeképpen az időszak utolsó évében az ágazat bevétele eléri a 156,30 millió dollárt.

Ami a felhasználók számát illeti, az 2019 óta folyamatosan növekszik és a fent említett fejlesztéseknek köszönhetően nem is várható megtorpanás. Ennek megfelelően 2028-ra a magyar online sportfogadók száma eléri a 343 ezret.

Egyébként, érdekességként álljon itt, hogy globálisan nézve az idén a legnagyobb online sportfogadási bevételt Ausztrália termeli meg, ami 9,7 milliárd dollár lesz.

Ha az online sportfogadások népszerűségének okait nézzük, első helyen a már említett mozgásszabadság szerepel, de legalább ilyen fontos az is, hogy az online fogadások olyan új lehetőségeket hoztak be, amilyen a mérkőzés közbeni, vagyis az élő fogadás.

Ez azt jelenti, hogy miközben zajlik a mérkőzés, az okostelefonod appján keresztül tudsz fogadni, hogy például ki lövi a következő szögletet, ki kapja a következő sárga lapot, lesz-e csere az elkövetkező 10 percben és így tovább. Ezek a lehetőségek pedig jelentősen hozzájárulnak az okostelefonon keresztüli fogadások elterjedéséhez.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.

https-www.meseweb.hu - 2024 március - Cikk2

Mik a kislányok kedvenc mesekönyvei?

A kislányok nagyon szeretik, ha meséskönyvből olvasunk nekik, hiszen ilyenkor ők maguk képzelhetik el az egész történetet és alig várják, hogy napról napra egyre tovább haladjunk a történetben.

https-__mufushop.hu_ - 2024 március - Cikk2

Csodaszép kert télen-nyáron!

Egy szép, üde zöld gyeppel rendelkező kertbe mindig öröm kiülni vagy csak kitekinteni az ablakon és megszemlélni a kinti színkavalkádot.

patikamra.hu - 2024 március - LinkMarketing - 1

Miért érdemes kollagént fogyasztani?

Napjainkban egyre többször találkozhatunk kollagén tartalmú készítményekkel, sokan viszont csak a szépségre való pozitív hatásairól ismerik ezt az anyagot.

alkatreszekrobogohoz.hu - 2024 március - LinkMarketing - 2

A megfelelő helyzetjelző izzó kiválasztása és cseréje

A járművek láthatósága több okból is kifejezetten fontos a mindennapos közlekedés során. Természetesen már önmagában azért is, mert ha nem működnek a lámpák, akkor szinte garantáltan érkezni fog a csekk, és fizethetjük a büntetést.