Orbán migrációellenes szövetsége Salvinivel megint külföldi címlapot ért

A Deutsche Welle címlapon foglalkozik azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter új, európai, migrációellenes szövetség kialakításán fáradoznak.

A keddi milánói találkozón Orbán Viktor és Matteo Salvini kifejezésre juttatták, hogy olyan szövetséget akarnak kovácsolni, amelyik megváltoztatná az Európai Unió politikáját a menekültkérdésben. Miközben ismételten szembeszálltak az EU-val, elutasítva minden további menedékkérő felvételét.

A magyar miniszterelnök és az olasz belügyminiszter nem rejtette véka alá egymás iránti csodálatát a meetingen. Egyesítve látják erejüket bevándorlásellenes politikájuk és az EU-val szembe helyezkedő, könyörtelen, kritikus hozzáállásuk vonatkozásában.

A két jobboldali politikus olyan páneurópai migrációellenes szövetséget szeretne létrehozni, amelyik célul tűzi az Európába irányuló bevándorlás megakadályozását Afrika és a Közel-Kelet háború sújtotta régióiból.

Salvini, a szélsőjobboldali Liga Párt vezére azt mondta a sajtó képviselőinek, hogy Olaszország és Magyarország jövőbeli szövetsége “kizárja a szocialistákat és a baloldalt”. “Egyúttal “visszahozza középre azokat az értékeket és azt az identitást”, amit a pártjaik képviselnek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Közel vagyunk a történelmi változáshoz a kontinens egészét érintően[/perfectpullquote]

– tette hozzá Salvini.

Orbán közben felszólította az Európai Néppártot, az Európai Parlament legnagyobb politikai csoportját, melynek a Fidesz is tagja, hogy keményvonalas álláspontot foglaljon el a bevándorlás ellen.

974872
Matteo Salvini Olasz Belügyminiszter Nem Engedi Kikötni A Menekülteket Megmentő Hajókat / Fotó: Epa / Reuters

Orbán “hősömként és társamként” hivatkozott Salvinire, amiért az visszafordítja a menekülteket mentő hajókat. A hivatkozás pedig az, hogy ezek a lépések kulcsfontosságúak Európa biztonsága szempontjából.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Magyarország bebizonyította, hogy a menekülteket meg lehet állítani szárazföldön. És ez az, ahol Salvini küldetése kezdődik: (Olaszországnak) meg kell mutatnia, hogy a menekülteket a tengeren is meg lehet állítani   [/perfectpullquote]

– mondta hazánk kormányfője.

Körülbelül ezer tüntető gyűlt össze Milánó utcáin, hogy Orbán látogatása ellen tiltakozzanak. “Nem akarjuk Orbán vízióját Európáról” – mondta Emanuele Fiano, szocialista EP-képviselő.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Orbán Salvini barátjának hívja magát, de ha arra kerül sor, hogy menekülteket fogadjon be háború sújtotta országokból, akkor becsukja az ajtót   [/perfectpullquote]

– tette hozzá Fiano.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból