Orbán és Merkel csörtéje a menekültügyről

A Deutsche Welle Orbán Viktor és Angela Merkel tegnapi berlini találkozójával foglalkozik. Merkel és a magyar miniszterelnök továbbra sem értenek egyet abban, Európának hogyan kellene kezelnie a menekültkérdést. A német kancellár szerint “emberiességre” van szükség, míg Orbán a határok lezárását követelte.

Orbán és Merkel feszült sajtótájékoztatója

Deutsche Welle szerint a megbeszéléseket követő sajtótájékoztató csütörtökön feszült volt. Angela Merkel német kancellár a magyar kormány menekültüggyel kapcsolatos hozzáállását “problémának” nevezte. Emberi bánásmódot követelt a menedéket kereső emberek számára.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A problémát én abban látom, és itt húzódnak a közöttünk lévő különbségek, hogy mindig emlékeznünk kell arra, és soha nem felejthetjük el azt, hogy itt emberi lényekről van szó. Emberi lényekről, akik ide jönnek hozzánk. És Európa alapvető üzenetéről is szó van. Az pedig nem más, mint az emberiesség  [/perfectpullquote]

– mondta Merkel a riportereknek az Orbán Viktorral folytatott megbeszélése után Berlinben.

Nol Hu 19
Angela Merkel És Orbán Viktor: Nem Lépnek Egyszerre / Fotó: Blikk

Az uniós vezetők egyezségre jutottak abban, hogy a menekülteket önkéntes alapon osztják szét egymás között. Egyes országok azonban, mint Magyarország, kijelentették, hogy nem fogadnak egyetlen menekültet sem.

“Németország és Magyarország eltérően látja a világot” – mondta Orbán, aki kemény kritikusa Merkel azon döntésének, mellyel megnyitotta a német határokat a menekültek előtt 2015-ben.

A magyar miniszterelnök szerint Európa leginkább azzal tudná az emberiességet demonstrálni, ha megszüntetné a menekültek ösztönzését arra vonatkozóan, hogy vállalkozzanak az ide vezető útra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy kell humánusnak lennünk, hogy közben ne teremtsünk vonzó körülményeket (a menekültek számára, hogy ide jöjjenek – a szerk.). És ennek egyetlen, általunk ismert módja az, ha lezárjuk a határokat …  és nem engedjük be azokat, akik bajt hoznak magukkal[/perfectpullquote]

– jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, Németországnak hálásnak kellene lennie a Magyarország határai köré épített kerítésért, amelyet 8.000 fegyveres férfi őrzött. Orbán szerint nem fair, hogy “Németország gyakran vádol minket a szolidaritás hiányával”.

Merkel más fronton is nehézségekre számíthat

A megbeszélésre néhány nappal az után került sor, hogy Merkel elfogadta a határvédelem megerősítését. Ebben szerepet játszott az, hogy a kancellár elejét akarta venni annak a lázadásnak, amelyet Horst Seehofer, keményvonalas belügyminiszter helyezett kilátásba, a kormány bedöntésével.

A megállapodás értelmében azokat a Németországba érkező menekülteket, akiket egy másik EU-s tagállamban vettek először nyilvántartásba, visszaküldik ezen országba.

A német kormány továbbá zárt tranzit központokat hoz létre, hogy a menekülteket az osztrák határon tartsák mindaddig, amíg ellenőrzik a státuszukat.

Merkel most abban bízik, hogy az európai vezetőkkel kitárgyalt migrációs egyezség után sikerül bilaterális megállapodásokat kötnie a máshol regisztrált menekültek gyors visszafordításának lehetővé tételére. Budapest és Prága kijelentették, nem kötnek ilyen megállapodást. Seehofer pedig “nagyon kemény tárgyalásokra” számít Olaszországgal és Görögországgal, ahol a menedékkérők többsége először lépett az Unió területére. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból