Köbméterenként majdnem négyszáz forint volt a Magyarországra érkező orosz földgáz átlagára februárban. Ez nagyjából a hatszorosa annak, amennyit a lakosságtól kap az állami szolgáltató, az MVM ugyanezért a gázért.

Valójában már januárban is rekord drágán vásárolta Magyarország az Oroszországból érkező földgázt – írta meg a G7.

Az elég általános tévhittel szemben ugyanis hazánk nem egy fix, előre meghatározott áron kapja az energiahordozót, hanem a tőzsdei jegyzéshez kötötten, igaz, a fizetendő összeg nem azonnal, csak egy-két hónap eltolódással követi a piaci árakat.
Ennek következtében viszont februárban még a piaci átlagárnál is jóval drágábban érkezett Magyarországra az orosz gáz.

Kapcsolódó cikk

Az Eurostat adatai szerint egész pontosan 394 forintért érkezett egy köbméter orosz gáz az országba. Ez épp a hatszorosa annak, amennyiért az állami szolgáltató a lakosságnak értékesíti a gázt. Mindez azt jelenti, hogy ha a teljes februári mennyiséget az MVM vásárolta meg, és az egészet a lakosságnak adja el, akkor csak ennek az egy hónapnak a beszerzésén nagyjából 140 milliárd forintot bukik az állam a rezsicsökkentés fenntartásával.

Az persze nem biztos, hogy a teljes mennyiséget az MVM vette meg, hiszen más, piaci kereskedők is importálhatnak orosz gázt, de az állami szolgáltató részesedése biztosan jelentős. Az orosz-magyar megállapodás szerint ugyanis évi 4,5 milliárd, azaz havi 375 millió köbméter gázt vásárol az MVM a Gazpromtól, márpedig amióta elszálltak az árak, ennél sokkal kevesebb az orosz import.
Az alacsonyabb januári és februári tőzsdei árak eredményeként március-áprilisban a februárinál akár olcsóbb is lehet, illetve lehetett a Magyarországra érkező orosz gáz. Más kérdés, hogy az ár szinte biztosan azóta se ment a lakossági négy-ötszöröse alá.
Az import ennek megfelelően a jelek szerint nem is nagyon pörgött fel, legalábbis a tározók töltöttsége tovább csökkent, méghozzá a szokottnál is gyorsabban.
Ha a Gazprom ára tényleg két hónapos időeltolódással követi a tőzsdei jegyzéseket, akkor május-júniusban a februárihoz hasonló árral lehet számolni, márpedig ezekben a hónapokban hagyományosan megugrik az import, mert az árak jellemzően alacsonyabbak, így megéri ekkor spájzolni a téli nagyobb fogyasztás idejére.
Most azonban ezt jó eséllyel csak nagyon drágán lehet majd megtenni, ami komoly nehézségeket okozhat az MVM-nek legkésőbb az év második felében.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet