A kamera mögött dolgozókat illető díjak jelöltjeinek csupán 25%-a nő, írja a The Guardian. Több kategóriában egyáltalán nincs női versenyző.

A Jane Fonda, Robin Morgan és Gloria Steinem által 2005-ben alapított Women’s Media Center tanulmánya mutatta ki, a nem színészeknek járó Oscar-díjak jelöltjeinek csupán 25%-át teszik ki nők.

Öt kategóriában nem hirdettek egyetlen női jelöltet sem. A legjobb rendező, operatőr, vizuális effektusok, eredeti filmzene és vágás díjakat egész biztosan férfiak vihetik majd haza.

Végre a zeneipar is elkezdte észrevenni a nőket – Új kezdeményezés jött létre az Amerikai Hanglemez Akadémia által

Az Amerikai Hanglemez Akadémia (The Recoding Academy – a szerk.), amely a Grammyért is felel, új kezdeményezést indított a női producerek és mérnökök elfogadható megbecsülése érdekében. Nem véletlenül. A szervezet tavaly eléggé szegényes arányban jelölte díjra a női előadókat. Neil Portnow szerint – aki az Akadémia elnöke – a nőknek „ki kell állniuk magukért”.


A kamera mögötti női jelöltek aránya valamivel javult a tavalyi évhez képest, akkor ez a szám 23% volt. A legjobb rendezői díj női jelöltjeinek hiánya azért is tűnik meglepőnek, mert a tanulmány “észrevehetően kiemelkedőnek” találta több filmkészítő idei munkáját is.

A tanulmány szerint azonban ez a probléma az egész iparágat érinti, a Golden Globe-, a BAFTA- és a Directors Guild of America-díjak sem jelöltek egyetlen nőt sem legjobb rendező kategóriában.

Rachel Morrison 2018-ban történelmet írt, mint első nő, aki hazavihette a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat. Idén nem kapott jelölést a Fekete Párducban végzett munkájáért, pedig a film hét díjért van versenyben más kategóriákban.

Nagy nemi bérkülönbséget mutatott ki egy tanulmány a művészeti területen dolgozók körében

Az ArtsProfessional 2018 szeptemberében és októberben végzett felmérése jelentős különbségről számol be a férfiak és nők fizetése között a művészetiparban. A teljes állásban dolgozó nők fizetése 10,6%-kal kevesebb a férfiakénál, emelte ki az Artsy . Emellett a harmincöt év alatti férfiak 31%-a örvend magasabb pozícióknak, míg ez a szám a harmincöt év alatti nőknél csupán 15%.

Az érem másik oldalán lehet emlegetni azonban Domee Shi sikereit. Ő az első nő, aki rövidfilmet rendezett a Pixarnak, alkotása, a Bao pedig kapott jelölést az arany szoborra.

A Women’s Media Center 2006-ban kezdte el számolni a nem színészi díjak női jelöltjeinek számát. Azóta az arány 18%-ról 25%-ra emelkedett. Ha a változás ugyanilyen ütemben halad, további 50 évbe telik, mire a nők egyenlően lesznek reprezentálva a gálán.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.