Az idei, 2021-es Oscar-díjátadó producerei ragaszkodnak ahhoz, hogy minden jelölt személyesen jelenjen meg az eseményen.

A Filmakadémia nem könnyíti meg az Oscar-jelöltek dolgát

Nem lesz lehetséges távolról, Zoomon keresztül bejelentkezni az idei Oscar-díjátadó gálára a show producereinek döntése alapján, írja a The Guardian

A világjárvány miatt a sajátos helyzet elsősorban az Egyesült Államokon kívül élő jelölteket sújtja, de minden jelölt és a műsor elkészítésében részt vevő stábtagok számára nehézségeket okoz, hogy a rendező Filmakadémia ragaszkodik ahhoz, hogy kizárólag jelenléti díjkiosztót tartsanak.

Oscar Dij 2021 Jeloltek Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence Oscar-Díjas Színésznő A 2018-As Gálán / Fotó: Kevin Winter / Getty Images

Már a nagy filmstúdiók vezetői is panaszkodtak a szaksajtónak amiatt, hogy a karantén- és az egyéb járványügyi szabályok miatt jelentősen növekednek a költségeik és a nehezen tudják megoldani a logisztikát. 

Április 25-én két helyszínen fogják átadni a filmvilág legnagyobb elismeréseit: a Los Angeles-i Union Főpályaudvaron és az esemény megszokott színhelyén, a hollywoodi Dolby Színházban. A rendezvény producerei arra kértek minden résztvevőt, hogy személyesen jelenjenek meg a gálán, mert nem biztosítják annak lehetőségét, hogy távolról, videóhívással bejelentkezhessenek a díjazottak.

Legalább kilenc jelölt, köztük Az ígéretes fiatal nő rendezője, Emerald Fennell és főszereplője, Carey Mulligan Nagy-Britanniában él, ahol jövő héttől május közepéig életbe lép a nem létfontosságú nemzetközi utazások elhalasztása. Ugyanígy, a legjobb nemzetközi film kategóriájának dán, hongkongi, román, tunéziai és boszniai jelöltjei is gondban vannak az utazással.

Buborék vagy karantén

A további kétszáz jelölt nagy része és a produkcióban részt vevő munkatársak karanténba vonultak vagy nagyon limitált mozgást biztosító „buborékokban” élnek a többi stábtaggal. A Kalifornia államon kívülről érkező amerikai állampolgárokra a beutazási szabályok szerint tíz nap karantén vár, az országon kívülről érkező külföldieknek pedig eltérő beutazási szabályoknak kell eleget tenniük.

Végül elmaradt az a megbeszélés, amelyen a rendező Filmakadémia, a filmstúdiók képviselői és egyéb érintettek a részvételi előírásokról tárgyaltak volna. 

A mostanában tartott díjátadókat sem tartották meg személyesen, hanem előre felvett videókat és virtuális eseményeket játszottak be, miközben a helyszínen csak nagyon kevesen lehettek jelen. Ennek meg is lett a következménye: az élő adás varázsa elszállt, és mind a Golden Globe, mind a Grammy-gála nézettsége évtizedek óta nem látott mélységeket súrolt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet