Daniel Kaluuya eleget tett Steven Soderbergh, az Oscar-díjátadó rendezője kérésének: nem sokan álltak elő személyesebb történettel a köszönőbeszédjükben.

A feketékkel szembeni rendőri erőszak az Oscar-díjátadó köszönőbeszédeiben

A díjazottak egy része a koronavírus-járványra és a Black Lives Matter mozgalomra tekintettel maradt a komolyabb hangvétel mellett, de akadt, aki megengedett magának egy-egy pimaszabb poént is. Lássuk, ki hogyan mondott köszönetet a legnagyobb filmes elismerésért!

Daniel Kaluuya Oscar Koszonobeszed
Daniel Kaluuya / Fotó: Todd Wawrychuk/Ampas/Rex/Shutterstock

„Micsoda év volt, és még mindig csak a felénél tartunk” – kezdte Regina King a gálaműsor felvezetését, majd az elhunytakról és a gyászról beszélt, írja a The Guardian.

Kapcsolódó cikk

„Tudom, hogy most nagyon sokan a távirányító után nyúlnak, hogy elkapcsoljanak, mondván Hollywoodból csak ne prédikáljanak nekünk. De egy fekete fiú édesanyjaként tisztában vagyok azzal, hogy milyen félelmekkel élünk együtt sokan, és ezen a hírnév és a vagyon sem változtat” – célzott a feketéket érő rendőri erőszakra és gyilkosságokra.

Az eredendő emberi jóság

„Az emberek jónak születnek. Ebben még mindig hiszek, annak ellenére, hogy úgy tűnik, éppen az ellenkezője igaz” – mondta a történelmet író Chloé Zhao. Díját azoknak ajánlotta, akikben megvan a hit és bátorság, hogy továbbra is meglássák a jót másokban és magukban, mert, mint mondotta, belőlük merít ihletet. 

Daniel Kaluuya beszélt édesanyjáról és a Judas and the Black Messiah című filmben alakított szerepéről, amelyért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Fred Hampton aktivistát 1969-ben, 21 éves korában ölte meg az FBI. Majd vidámabb témák felé evezett.

Lélegzünk, járunk, és ez hihetetlen. Hihetetlen! Anyukám és apukám egyszer csak találkoztak, megismerkedtek, és lefeküdtek egymással. Ez csodálatos! Értik? Ebből lettem én! [Eközben a Londonban élő nővérét mutatta a kamera, aki a tenyerébe temeti az arcát.] Úgy örülök, hogy élek, és ezt ma éjjel meg is fogom ünnepelni

– nyilatkozta első örömében a színész, aki később hozzátette, hogy anyukája valószínűleg nem örült annak, amit mondott róla, de majd megnyugszik.

Emerald Fennell kisfia ügyesen időzítette a születését

Frances McDormand, aki immár háromszoros Oscar-díjas színésznő, kifejezte reményét, hogy mihamarabb széles vásznon nézhesse meg mindenki az Oscar-díjas legjobb filmet, A nomádok földjént, majd pedig elmehessünk színházba is. 

„Hála a jó égnek! Összeszorítottam a lábaimat” – reagálta Emerald Fennell, aki az Ígéretes fiatal nő című filmje eredeti forgatókönyvéért kapott Oscart arra, hogy kisfia a forgatás befejezése után két héttel született meg.

Kapcsolódó cikk

„Ma a rendőrség három embert megölt. A rendőrség holnap is meg fog ölni három embert. Majd holnapután is meg fog ölni hármat, mert az amerikai rendőrség átlagosan naponta három embert gyilkol meg. Ami egy év alatt nagyjából ezer főt jelent. James Baldwin egyszer azt mondta, hogy a legnagyobb hitványság, amit ember elkövethet, ha közömbös marad mások fájdalma iránt. Azt kérem, ne legyünk közönyösek. Ne maradjunk érzéketlenek a fájdalmunkkal szemben” – beszélt a rendőri erőszak áldozatairól Travon Free, amikor átvette az élőszereplős rövidfilm Oscarját a Two Distant Strangers című filmjéért.

Olivia Colman elárulta, hol és mivel töltötte az éjszakát filmbeli partnere, Anthony Hopkins

Youn Yuh-Jung a Minari című koreai filmben nyújtott alakításáért kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó aranyszobrot. Híres díjátadójával viccelődött.

„Brad Pitt, na végre, örülök, hogy megismerhetem!” – mondta a díjátadáskor. Azokhoz is volt egy kedves szava, akik rosszul ejtik ki a nevét: „Ma este mindenkinek megbocsátok!”.

Olivia Colman a vörös szőnyegen annyit mondott a The Fatherben demens édesapját játszó Anthony Hopkins-ról, amikor rákérdeztek, miért nincs jelen, hogy neki ilyenkor már ágyban a helye, végül is még csak 83 éves.

Az idei Oscar-díjasok teljes listáját ebben a cikkben találjátok.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet