Az írónő, Jane Riordan és az illusztrátor, Mark Burgess elnyerték a jogutódok jóváhagyását, hogy az eredeti Micimackó-kötetek szövegének és rajzainak stílusában készülhessen a Winnie-the-Pooh: Once There Was a Bear.

Róbert Gida életének valós epizódjai elevenednek meg az előzményregényben

A Winnie-the-Pooh: Once There Was a Bear (Micimackó: volt egyszer egy medvebocs) című kötet azt meséli el, hogyan került a legendás játékmackó a londoni Harrods áruház polcáról az író, A. A. Milne kisfia, Róbert Gida gyerekszobájába, írja a The Guardian.

Az eredeti előzménytörténet jogának elnyerése azt jelenti, hogy a gyermek- és ifjúsági írónő, Jane Riordan Milne stílusában írhatja meg a mesét, az illusztrátor, Mark Burgess pedig E. H. Shepard közkedvelt eredeti rajzai – mint a Százholdas Pagony térképe – alapján készítheti a kötet illusztrációit, mindkét alkotó jogutódjának hozzájárulásával.

Micimacko Eredettortenet

A két eredeti Micimackó-regényhez (Micimackó és Micimackó kunyhója) hasonlóan az előzménykötet is tíz fejezetből fog állni. A játékmackó szemén keresztül bepillanthatunk a legendás Harrods áruházba, ahol Milne 1921-ben megvette kisfiának, Christopher Robinnak a macit. A történet elkalauzolja az olvasót a londoni Természettudományi Múzeumba és az állatkertbe is, ahol a kisfiút elbűvölte egy kanadai feketemedve. Annyira megkedvelte Winnipeget, hogy saját játékmackóját is róla nevezte el.

Számtalan valós epizódot ismerhetünk Christopher Robin életéből, így néhány történet nagyon hamar megszületett a fejemben. Mindenképpen meg szerettem volna írni például a Harrods-os sztorit. Azt is tudjuk, hogy Christopher Robin mennyire szeretett a londoni állatkertbe járni Winnipeghez. Az olvasók elvárának megfelelve minden ismert karakter megjelenik az előzménytörténetben is. Hatalmas megtiszteltetés, hogy egy olyan szerző hangján írhatok, akit magam is csodálok. Fantasztikusan tudott bánni a szavakkal, éppen ezért óriási kihívás számomra, hogy megfeleljek az várakozásoknak

– nyilatkozta Riordan.

Micimackó 95 éve folyamatosan velünk van

A Winnie-the-Pooh: Once There Was a Bear idén szeptember 30-án kerül a könyvesboltokba, közvetlenül a Micimackó megjelenésének 95. évfordulója előtt. 1926. októbere óta megszakítás nélkül nyomtatják ki az eredeti kötet újabb és újabb kiadását. Mire a Hatévesek lettünk című verseskötet és a Micimackó kunyhója megjelent, Milne és kisfia már rendkívüli népszerűségnek örvendett. Christopher Robin nevelőnője segítségével válaszolta meg a rajongói leveleket, de valójában az író és a fia sem örült a hirtelen jött hírnévnek.

Bár a Disney Stúdió a ’60-as évektől kezdve használhatta a karaktereket, továbbra is Milne jogutódja rendelkezik az eredeti könyvek minden jogával. A Micimackó-történeteknek eddig két hivatalos folytatása jelent meg, 2009-ben Visszatérés a Százholdas Pagonyba és 2016-ban a Micimackó a legjobb mackó. Az eredeti Micimackó-könyveket Karinthy Frigyes és testvére, Emília fordította le magyarra.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet