„Festményeimmel meg kell próbálnom jobbá tenni a világot” – Pacita Abad előtt tisztelgett a Google

Pacita Abad színes festményei gyakran hordoztak politikai- és társadalmi üzenetet, a Google ezúttal a feminista művésznő előtt tisztelgett.

Aktívan bírálta a diktatúrát

A női alkotók között nem ritkák az olyanok, akik a feminizmus élharcosai lettek Agnes Varda a filmművészet, míg Emma Amos a festészet területén harcolt a egyenjogúságért. Pacita Abad a Fülöp-szigeteken vált ismert alkotóvá és feminista aktivistává.

Pacita Abad színes festményei gyakran hordoztak politikai és társadalmi üzenetet, a Google július 31-én a feminista művész előtt tisztelgett, írja a The Art Newspaper.

pacita abad
Pacita Abad / Fotó: The Detrend

Pacita Abad művész és feminista, 1984-ben az első nő volt, akit kitüntettek a Ten Outstanding Young Men of the Philippines-díjjal (Tíz kiemelkedő fiatal filippínó férfi), amely komoly vitákat szült. A Google a művésznő politikai aktivizmusáról emlékezett meg. Abad vol az, aki Fülöp-szigeteken jellemző nemi egyenlőtlenségek ellenére elfogadta a díjat.

Abad unokaöccse, a Londonban dolgozó művész, Pio Abad emlékeztetett arra, hogy amiatt támadták a Pacita Abad kitüntetését, mert azáltal, hogy nőként kitüntették, megsértették a hagyományokat.

Pacita Abad nagy úttörő volt azzal, hogy elfogadta a kiváló fiatal férfiaknak járó díjat, és munkáival pedig inspirálta az embereket és az aktivistákat is.

Pacita Abad 1946-ban született a fülöp-szigeteki Batanes-ben. Élesen bírálta a Marcos-féle diktatúrát. Jogot tanult Manilában, ahol részt vett az elnöki palota előtti diáktüntetésen. Emiatt Abad családjának otthonát megtámadták gépfegyveresek, ezért San Fransicoba menekült. Itt ázsiai történelmet hallgatott, később pedig Washingtonban festészetet tanult. Mára az egyik legismertebb festőművész, akinek élénk és színes képei politikai tartalmat is hordoznak, ahogyan példa erre az Immigrant Experience képsorozata is.

Inspirálta a politikai tartalmú művészetet

Abad második férjével, Jack Garrity festőművésszel együtt alkotott és utazta be a világot. Éltek Jemenben, Bangladesben, Szudánban és Pápua új-Guineában is. Mindenhol inspirálta a politikai indíttatású művészek munkáit és törekvéseit. A Portraits of Cambodia sorozatában a térségben tapasztalható szegénységet ábrázolta. A művész 2004-ben halt meg Szingapúrban.

pacita abad festmeny
/ Kép: Pacita Abad

Abad élete során több mint 5000 festményt készített, ezekből találhatók gyűjtemények a Brooklyn Múzeumban, a National Museum for Women in the Arts-ban (Női Művészek Nemzeti Múzeumában) és a washingtoni Smithsonian American Művészei Múzeumban.

Alina van Ryzin fotós gender-identitásának felvállalás-története

A hét történelmi Sister Colleges-ből, azaz az Egyesült Államok észak-keleti részén található, nők számára alapított elit felsőoktatási intézményből mára csupán ötben képeznek kizárólag nőket. Ide tartozik a Philadelphia környékén csodálatos környezetben elterülő Bryn Mawr College is. A neogótikus stílusban épült kampuszt 1885-ben alapították, majd a magas rangú kvéker intézmény 1894-1922 között, a második dékán, M.

„Egy festő vagyok, aki zsigerből fest, de erős szociális érzékenységgel rendelkezik. Művészként igazán hiszek abban, hogy felelős vagyok a társadalomért és a festményeimmel meg kell próbálnom jobbá tenni a világot egy kicsit” – nyilatkozta Abad.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból