A pajzsmirigy egy apró méretű, ám annál fontosabb szerv, ugyanis a működése az egész testre kihatással van, ennélfogva ha probléma van vele, az ugyanúgy szerteágazó panaszokat okoz.
Napjainkban pedig igen sokan küzdenek pajzsmirigy-alulműködéssel, akár úgy, hogy nem is tudnak róla, hiszen ez a betegség a panaszok alapján nehezen beazonosítható, így sokszor a kezelése sem kezdődik meg időben.

Mit nevezünk pajzsmirigy-alulműködésnek?

Azt az állapotot tekintjük alulműködésnek, amikor a pajzsmirigy túl kevés mennyiséget termel a T3 és T4 nevű hormonokból, valamint túl magas a szervezetben a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) szintje.

Emiatt a diagnózis viszonylag egyszerű, hiszen egy vérvételből meg lehet állapítani az említett hormonok szintjét. Ha a betegség bebizonyosodott, kezdődhet a kezelés. A Myrobalan pajzsmirigy-alulműködés elleni gyógynövény-komplex készítményei is segíthetnek.

Milyen tünetek esetén érdemes gyanakodni?

Az alábbi panaszok utalhatnak a problémára:
  • Könnyen felkúszó túlsúly, amit nagyon nehéz leadni
  • Lassú anyagcsere
  • Indokolatlan fáradtság, kimerültség
  • Székrekedés
  • Hideg végtagok, gyakori fázás
  • Száraz bőr
  • Magas koleszterinszint
  • Hajhullás, ritkuló testszőrzet
  • Csökkenő koncentrációs képesség, memóriaromlás
Fontos hangsúlyozni, hogy ezen tünetek közül nem törvényszerű, hogy mindegyik egyszerre jelentkezik, ráadásul más betegségekre is utalhatnak. Ugyanakkor, ha 3-4 panasz is fennáll, akkor már mindenképp gyanakodni kell a pajzsmirigy-alulműködésre, és mielőbb elvégeztetni egy célzott vérvizsgálatot.

Hogyan kezelhető?

A kezelés során az orvosok többsége a mesterséges hormonpótlást szorgalmazza, ami a tiroxin tabletta formájában történő bevitelét jelenti. Arról viszont nem igazán tájékoztatják a beteget, hogy ezek a gyógyszerek hosszabb távon súlyos mellékhatásokat is okozhatnak, ráadásul általában élethosszig szedni kell őket.

Ám jó hír, hogy a pajzsmirigy hormontermelését természetes szerekkel, bizonyos gyógynövényekkel is tudjuk serkenteni, így jó eséllyel nem lesz szükség a szintetikus hormontablettákra.

Ilyen gyógynövény többek között az álombogyó, a bacopa, a hólyagmoszat, a tajgagyökér, a fekete kömény vagy a gyömbér. Ezek és rajtuk kívül még egyéb természetes hatóanyagok találhatóak a Myrobalan TiroGlan kapszulájában, ami egy pajzsmirigy-alulműködés kezelésére kifejlesztett étrend-kiegészítő.

A kapszula rendszeres szedésével enyhülnek, vagy akár teljesen meg is szűnnek a tünetek, ugyanis a kapszula regenerálja a pajzsmirigyet, és serkenti annak hormontermelő tevékenységét.

Míg a mesterséges gyógyszerek fogyasztása esetén folyamatosan ellenőrizni kell az adagolást, hogy a túl sok hormon miatt ne alakuljon ki túlműködés, addig ez a készítmény adaptogén gyógynövényeket tartalmaz. Ezek fontos jellemzője, hogy kiegyensúlyozzák a beteg szervek működését, vagyis csak az optimális szintig növelik a hormonok mennyiségét.

A kezelésben természetesen fontos szerepet játszanak az életmódbeli tényezők is, mint a táplálkozás, testmozgás és a stresszcsökkentés.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsrentben.com - 2024 május - Cikk2

Az autómegosztás új korszaka

A carsharing alkalmazások és a hagyományos autóbérlési lehetőségek is nagy népszerűségnek örvendenek, ugyanakkor ezek mellett felütötte a fejét az autómegosztásnak egy új formája.

https-__furdokadajto.com_ - 2024 május - Cikk2

Mikor érzi már magát igazán öregnek egy ember?

Sok mindenen tetten érhető az idő múlása: gyermek- és kamaszéveink kedvenc zenészei és filmszínészei már nem alkotnak, sok esetben már nem is élnek, vagy épp azon, hogy olyan filmekből idézünk, amikről a fiatalabb generációknak fogalma sincs. Vagy éppen azon, hogy sokkal nehezebben mozgunk, és már a hétköznapi rutinfeladatok is kihívást jelentenek.

https-__www.falatozoo.hu_ - 2024 május - Cikk2

Kutyafajta, amelyet az egész világon kedvelnek

Ha azt hallod, hogy az egyik legnépszerűbb kutyafajta és ha engedelmességről van szó, akkor talán nem is lehetne hozzá hasonlót találni, akkor nem lesz igazán nehéz kitalálnod, hogy a golden retrieverről van szó.

https-__www.premiumbutor.hu_ - 2024 május - Cikk4

Teremtsd meg a könnyű nyári ebédekhez az ideális környezetet!

Úgy tűnik, menthetetlenül beköszöntött a nyár minden szépségével és ódiumával együtt. Természetesen most még nincs részünk rekkenő hőségben, amikor legszívesebben egész napra elbújnánk az árnyékos lakásunk hűvösében, de hamarosan ennek is itt lesz az ideje.

Troubled man suffering mental illness

A szorongás fajtái

Bár a szorongásban szenvedő emberek mindegyikére jellemző a túlzott feszültség és nyugtalanság érzése, a betegségnek olyan különböző típusai léteznek, amiket felsorolva, árnyaltabban láthatjuk, mi is a különbség az egyes altípusok és tüneteik között.

https-yolofood.hu - 2024 április - Cikk4

Életmódváltás lépésről lépésre

Az életmódváltás segítségével kiegyensúlyozott és egészséges életmódot lehet kialakítani, például kerülni kellene az esti filmnézés közben a nasikat, vagy csökkenteni a szénsavas üdítőitalok fogyasztását.

https-egeszsegpajzs.hu - 2024 április - Cikk4

A fűszeres csirkecomb pirulása zene füleinknek

Van az a pont, amikor egy tál zamatos étel gondolatától vagy a tűzhelyen piruló hússzeletek hangjától is rendkívül megéhezünk, és alig várjuk, hogy falatozni kezdjünk. Azonban nincs mindig idő minőségi fogásokat készíteni, hiába esne jól némi finomság.

https-__adlab.hu_ - 2024 április - Cikk4

Megéri a saját brandre hirdetni Google Ads-ben?

A PPC hirdetések hatékonyságát senki sem vitatja, sok vállalkozás él is vele különböző céljai eléréséhez, azonban annak megítélése már nem ennyire egyértelmű sem a szakmabeliek, sem a laikusok körében, hogy érdemes-e saját márkanévre hirdetni.

https-__webshop.tisztalevegot.hu_ - 2024 április - Cikk2

Amit a HEPA-szűrőről tudni kell

A HEPA-szűrők redőzött kialakítással rendelkeznek, amelynek köszönhetően minden olyan részecske fennakad rajtuk, amely minimum 0,3 mikrométeres nagyságú.