Palkovics Lászó, aki az MTA kivéreztetését vezényli, évekig havi 800 ezer forintot kapott publikálás nélkül

Palkovics László szerződése szerint évente két publikációt kellett volna leadni az Magyar Tudományos Akadémiának, amelyet havi 800 ezer forinttal honoráltak. Azonban a Magyar Narancs kutatása szerint ezt nem tette meg. És persze megkapta évekig a tiszteletdíjat.

Palkovics Lászó, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter, nem teljesítette kötelezettségét az MTA fel. Évi két publikációt kellett volna leadni az akadémikusnak. A tiszteletdíjat viszont megkapta az MTA-tól és az SZTAKI-tól, amely intézmény kivéreztetését maga vezényli le, írja a Magyar Narancs.

Tehát így évekig havi 800 ezer forintos fizetést vett fel a Magyar Tudományos Akadémia és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (SZTAKI) jóvoltából.

Mint felkutatta a lap, Palkovics László 2006-ban lett az MTA levelező, 2013-ban pedig rendes tagja. Emellett 2000-től az SZTAKI munkatársa.

Schwarcz Sándor az első magyar szívátültetett. 2017.01.03 Fotó Csudai Sándor 1
Palkovics László, Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter / Fotó: MTI

Utoljára 2014-ben publikált. Rendes tagként havi 455 ezer forintot tehetett zsebre, az SZTAKI-s munkáért pedig 800-ra rúgott ez az összeg, amelyet 2018 júniusáig kapott. Ekkortól már nem áll szerződéses kapcsolatban.

“Annyira gyávák vagyunk, hogy velünk bármit meg lehet csinálni”

Az emlékülést novemberben tartották volna, ám nem lehet tudni, végül mikor kerülhet sor rá – ha egyáltalán sor kerülhet rá. Az elmondások szerint a “feszültségek és áthallások” jelentenek problémát; ez a tudomány területén nem számít éppen elfogadható érvnek, a politika terepén viszont annál inkább releváns. – nyilatkozta névtelenül egy akadémikus a hvg.hu-nak.

Azonban az Átlátszó által kikért dokumentumokból kiderül, hogy utóbbi, 800 ezer forintos munkájának feltétele évi két publikáció lett volna. A szerződés 2000-ben kelt. Ha 2014-ben publikát utoljára, és 2018 nyaráig kapta a pénzt az SZTAKI-tól, akkor három és fél évig úgy utalták el az összeget neki, hogy nem teljesítette a kritériumokat.

(2014-től már EMMI-államtitkárként dolgozott, kutatást nem végezhetett, de a fizetését megkapta és fel is vette az SZTAKI-tól – ez a vagyonnyilatkozatában is szerepel).


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból