A penész megjelenése a lakásokban nemcsak esztétikai probléma, de súlyosan egészségkárosító hatású is, betegségek állandó okozója, ezért mihamarabb tenni kell ellene.

Penész a lakásban

A penész megjelenése az esetek többségében a magas páratartalom és a hideg felületek következménye, azonban ennek többféle kiváltó oka is lehet, ezért a megoldás érdekében először azokat kell kideríteni.

A penészfoltok eltüntetése viszonylag egyszerű feladat, a nagyobb problémát a kiváltó okok megszüntetése jelenti. De hogyan deríthetjük ki, mi okozza, illetve mit tehetünk, hogyan szabadulhatunk meg tőle örökre?

A penész, ha megjelent, nem csak az érintett falszakaszon jelenik meg, hanem bármit képes megfertőzni – nyílászárókat, bútorokat, ruhaneműket és leginkább a bent lakókat –, ezért mielőbb meg kell szüntetni az okát. Tudj meg róla mindent az Aktív Passzív Stúdió blogjából, ahol további érdekességeket olvashatsz az otthonok és a házépítés kapcsán.

A penész nedves, magas páratartalmú környezetben indul “virágzásnak”, és mivel hideg felület ezt még pluszban elősegíti, ezért legtöbb esetben a téli hónapokban okoz problémát. Tovább rontja a helyzetet, hogy ilyenkor kevesebbet szellőztetünk, kevesebbet mozog a levegő.

Hideg felületeken alakul ki, ahol a pára kicsapódik. Jellemzően ilyen helyek a hőszigeteletlen homlokzatok belső felületei már normál páratartalom esetén is: a nyílászárók mellett vagy a sarkokban.

Hogyan szabályozható a páratartalom az otthonokban?

Az optimális páratartalom 40-60%, az ennél magasabb páratartalom szinte biztos penészedést okoz, ami látványnak sem szép, de még ártalmas is az emberi szervezetre.

A nedvesség a légzéssel és a lakásban végzett tevékenységekkel, például a főzéssel, a fürdéssel, a mosással kerül a levegőbe. Rendszeres szellőztetéssel csökkenthető a levegő páratartalma, de télen ritkábban és rövidebb időre nyitunk ablakot, hiszen a beáramló hideg levegő lehűti a fűtéssel felmelegített lakást, vagyis csökkenti a komfortérzetet, másrészt könnyen megfázhatunk.

Korábban a szigeteletlen, tömítetlen ablakok biztosítottak folyamatos légcserét a lakóépületekben, ezzel alacsony páratartalmat fenntartva, azonban ezt a hőszigetelt és jó légzárású ablakokkal ezt elveszítettük. A kellően hőszigetelt házakban folyamatosan működő, hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel biztosíthatunk állandó légcserét, mely energiahatékony és az alacsonyan tartott páratartalom az egészségünkre is előnyösen hat, mivel így nem lesz penészes a házunk.

Mit tehetünk a penész ellen?

A levegő nedvességtartalmának csökkentésével a penészedés esélyét minimalizálhatjuk, azonban továbbra is problémát jelent, ha a házunk hőszigetelés nélküli, így a külső határoló falak télen nagyon lehűlnek.

Gond az is, ha a kivitelezés során nem jártunk el kellő gonddal. Ezekben az esetekben a szellőztetés önmagában nem oldja meg a problémát, a hideg felületek hőmérsékletét is emelni kell. Ezt minőségi és kellő vastagságú, az egész épületet érintő komplett hőszigeteléssel tudjuk megoldani.

További problémát jelenthetnek a hőhidas szerkezetek, illetve a geometriai hőhidak, például a falak és a mennyezet találkozása. Új építés esetén a passzívház jelenthet garantáltan penészmentes megoldást.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.

https-konyhapanel.hu - 2024 február - Cikk1

A színek ereje a konyhában

A konyha nemcsak az étel elkészítésének helye, hanem egyben a családi és baráti összejövetelek hangulatos színtere is.

httpswww.skinshop.hu - 2024 január - Cikk1

A peptidek jelentősége a bőrápolásban

Sokféle újdonság akad a bőrápolás terén, az innovációkkal pedig nem mindig egyszerű lépést tartani. A peptidek is sokak számára még ismeretlenek, pedig egy kifejezetten sok kutatásnak alávetett alkotóelemről van szó.

unnamed-208

TOP-10 nagyszerű ajándék nőknek

Mivel a naptár tele van születésnapokkal, ünnepekkel és más különleges alkalmakkal egyetlen évben, mindig itt az ideje, hogy vásároljunk szeretteinknek.

https-_www.apisz.hu_ - 2024 január - Cikk2

3+1 csomagolási tipp költözéshez

Ha költözni kényszerülünk, vegyes érzések keringhetnek bennünk, hiszen bár izgatottak vagyunk az új lakhelyünk elfoglalása miatt, maga a költözés sokszor igen stresszes tud lenni.