Péterfy Gergely, a nagy sikerű Kitömött barbár írója szerint a közmédia feketelistát tart és cenzúrázzák a NER-en kívüli szereplőket. 

Szerkesztő Vs. Felső Vezetés

Pétergy Gergely író a hivatalos honlapján osztotta meg történetét. A kiadóját megkereste az MTVA, hogy pályatársával – névtelenséget kért – interjút készítsenek és elkérjék az elérhetőségét.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Meglepő volt a dolog, mert az (sic!) – itt meg nem nevezett – szerző nem tartozik a rendszer hívei közé, és ennek már többször hangot is adott. De hát furcsa anomáliák mindenütt léteznek, gondolta a kiadóm, megadta tehát a szerző telefonszámát[/perfectpullquote]

– írja Péterfy, aki hozzátette, hogy még aznap vissza is hívták a kiadót. Közölték velük, hogy tévedés történt, és nem csak nem akarnak interjút készíteni a szerzővel, hanem “még ők voltak megsértődve”.

Peterfy Gergely
Péterfy Gergely / Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.Hu

A Péterfy által meg nem nevezett szerző egy távoli kontinensen tartózkodott, így nem lehetett elérni. Péterfy Gergely megjegyzi, “talán nem is akarták”.

A Kitömött Barbár írója szerint az adott MTVA-műsor szerkesztője és a felső vezetés hozzáállása nem korrelálnak, nem egyeznek a hozzáállásuk. Míg a szerkesztő hírt szeretne adni, hogy egy jeles szerző új könyvvel rukkolt elő, addig a felső vezetés ezt leszavazza. Mint írja Péterfy, “ez egy közszolgálatban elvárható” lenne, hogy hírt ad egy fontos kulturális eseményről. A szerző szerint így történhetett meg, hogy akit a műsorba javasolhattak, azt felsőbb utasításra cenzúrázták.

Egy álkultúra hamis ellenforradalma, ami most zajlik Magyarországon – Vélemény

A kormány évek óta próbálja einstandolni a tudományt és a kultúrát, de valahogy még most se sikerült neki. Az autoriter eszközök keverednek a dilettantizmus dühével, és ennek esszenciája egy hamis kulturkampf víziója. Hol próbált a kormány belerúgni a kultúrába? Hosszú és a teljesség igénye nélküli lista következik.

A feketelista

Péterfy Gergely említést tesz a feketelistáról, ami a közmédiában lehet, mint vallja.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A feketelista nem azt jelenti, hogy aki rajta van, börtönbe viszik, nem azt jelenti, hogy nem kap állam juttatásokat, nyugdíjat, gyest, hűtőgépvásárlási kedvezményt vagy lakáshitelt. A feketelista azt jelenti, hogy hiába ír jelentős regényt, ír jelentős zenét, készít műalkotást, hiába szerez ezzel a hazájának hírnevet külföldön, hiába népszerű a közönség számára világszerte és idehaza, a közmédia, az állami kézben lévő televíziók, rádiók, nyomtatott és internetes lapok nem adnak róla híradást és a kulturális intézmények nem vesznek tudomást róla. Mintha nem is létezne   [/perfectpullquote]

– írja a honlapján. Mint hozzáteszi, nem semmisítik meg fizikailag, de azt az egyetlen dolgot igen, ami egy művészt éltet: útját a közönséghez.

211 001 23D499Fdc35E7Ef4035C555A1Ff04707Ef911Aff Nol
Péterfy Gergely / Fotó: Korponai Tamás / Népszabadság

Úgy véli, a közszolgálatban egyetlen feladata épp ez lenne, a hiteles tájékoztatás. Ma a közmédia tájékoztatása épp annyira hiteltelen, ami a nagyvilág vagy az ország híreit illeti, mint amennyire hiteltelenül tájékoztat a magyar kultúra eseményeiről.

Az állam így, ezen elv mentén különbséget tesz író és író között. Amelyik állam, mint írja Péterfy, különbséget tesz, az diktatúra. És ahol feketelista van, ott diktatúra is. Ezt követően felsorolja azon társadalmi csoportokat, akiket a kormány 2010 óta vegzál: művészek, újságírók, tudósok, ellenzéki politikusok, menekültek, hajléktalanok.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]De ne legyenek senkinek illúziói: a sor itt nem fog megállni. Csak mire észbe kap a többség, már késő lesz [/perfectpullquote]

– zárja gondolatmenetét.

Írók és költők pontokba szedték a kormány elfuserált döntéseit, és szolidaritást vállalnak azok megsínylőivel

Aczél Géza, Csehy Zoltán, Csuhai István, Erdős Virág, Géczi János, Kepes András, Nyáry Krisztián, Radnóti Sándor, Schein Gábor, Simon Márton, Takács Zsuzsa, Tóth Kinga, Tóth Krisztina, Závada Pál – csak néhány nevet említve a listából. A több tucat író és költő szolidaritást vállal mindazokért, akiket a magyar kormány valamilyen módon megkárosított.

Ismerős helyzet

Péterfy Gergely is átélhett hasonló helyzetet. Még 2015-ben felkérték, hogy adja a Kitömött barbárt egy hangjátékhoz, írja a HVG. Ezt követően kapott egy levelet, hogy mégsem támogatják az elképzelést. Ahogy a Facebook-oldalán írta, „csodálkoztam, mert az MTVA-ból, állami médiából nem szoktak keresni – ez minálunk afféle családi hagyomány. Felhívtam a kiadóm, hogy szerinte menjek-e bele, nem ciki-e, és megegyeztünk abban, hogy ártani nem árthat. Igent mondtam hát. Váltottunk pár levelet, már arról volt szó, hova küldjem a számlát (egy röhejes összegről)”.

Ezután kapott egy levelet az MTVA-tól, hogy nem támogatja az ötletet, így nem készült hangjáték a regényből.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Aki tudja, mesélje már el nekem, hogy működik az ilyesmi? Valakik valahol most vették észre, hogy én írtam? Most értek össze a szálak? Vagy szegények kifutottak a büdzséből?[/perfectpullquote]

– teszi fel a kérdést bejegyzésébén az író.

Hernádi Judit is feketelistáról beszélt

A Magyar Narancsnak adott interjújában Hernádi Judit szintén feketelistáról beszélt. Egy konkrét esetet is elmesélt a Magyar Narancs újságírójának. Egy kollégája hívta a Psota Irén-díjas színésznőt, hogy szerepeljen a szilveszteri tévéműsorban. Tapasztalatai szerint ezt nem hagynák jóvá felülről, emiatt visszaérdezett Hernádi, biztos engedni fogják-e. Azt tanácsolta, kérdezzen rá, s hívja vissza. Így is tett a kollégája, mire közölte, igaza volt, és sajnálja, de “ez tényleg nem fog menni.” Mint hozzátette, “sosem ismernék el, hogy van egy ilyen lista.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.