A Petri György-díj kuratóriuma december 10-én úgy döntött, Gál Hunor költő kapja a 2019. évben a Petri-díjat.

Idén három alkotó került a fináléba: Élő Csenge Enikő (a 2018-as, lapunk által elindított verspályázatán harmadik helyezett lett), Gál Hunor és Vermes Nikolett (korábbi szerzőnk), akik közül Gál Hunor kapta meg a Petri György-díjat.

Gál Hunor Petri Díj 2019 Versek
Gál Hunor Költő A 2019-Es Év Petri-Díjasa / Fotó: Gönczy Tamás

A Petri-díj kitüntetettje kettős jutalomban részesül: megkapja egyrészt Jovánovics György szobrászművész Petri-bagatell című munkáját, másrészt a Magvető Kiadó megjelenteti a szerző első kötetét.

Az idei díjátadó ünnepség keretében a nyertest Áfra János laudálja, majd a nyertes és a fináléba jutott jelöltek felolvasása mellett a tavalyi díjazott, Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb című kötetének bemutatójára is sor kerül.

Harag Anita nyerte el a 2019-es Horváth Péter Ösztöndíjat

Harag Anita író lett a hetedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj 2019-es győztese. Az alapító jelenlétében lezajlott csütörtöki díjátadón Parti Nagy Lajos, a kuratórium tagja méltatta a díjazott Évszakhoz képest hűvösebb című, a Magvető által kiadott novelláskötetét, miután Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke hangsúlyozta az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején.

Petri György halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&n galéria a Petri György-díjat, amelyet évente a költő születésnapján adnak át. A díjra olyan – elsősorban fiatal – költő, író, drámaíró vagy esszéíró esélyes, akinek még nem jelent meg önálló kötete. A díjazás alapvető szempontja minden esetben a művek eredetisége, szellemisége, formavilága.

A kuratóriumnak minden évben tagja az előző évi díjazott is. A Petri György-díj kuratóriumának tagjai 2019-ben: Forgách AndrásHarag AnitaKornis MihályMárton LászlóTóth Krisztina és Várady Szabolcs. Kéttagú jelölőbizottság is segítette a kuratórium munkáját, tagjai: Áfra János és Pályi Márk.

Áfra János: Mióta elkészült a Rítus kézirata, nem írtam verset – Interjú

ContextUs: A Rítus születését megelőzően néhány hónapot tölthettél külföldön a második kötettel elnyert Horvát Péter Irodalmi Ösztöníjnak köszönhetően. Mennyiben segítették, esetleg hátráltatták az új élmények, az ismeretlen helyszín az írás folyamatát? Sokat segített, a kötet anyagának jelentős része a Berlinben és Stuttgartban töltött hónapok alatt (2016 októberében és 2017 februárjában) készült el – kísérleteztem az automatikus írással, sok időt töltöttem az egyes szövegek megszerkesztésével, összehangolásával, valamint a kötetszerkezet kidolgozásával.

Először 2010-ben adták át, amely évben Kemény Lili, majd később Bognár Péter, Gazadg Péter, Balaskó Ákos, Beck Tamás, Szaniszló Judit, Orbán Róza, Fekete Ádám és Harag Anita kapta.

A díjat december 22-én, vasárnap 18 órakor adják át a FUGA-ban.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet