Hirdetés
Kezdőlap Nézem Képzőművészet Háromrészes kötet jelenik meg Picasso egykori múzsájának rajzaiból

Háromrészes kötet jelenik meg Picasso egykori múzsájának rajzaiból

Françoise Gilot Picasso egyik múzsája, szerelme volt, és két gyermekének édesanyja. Maga is festő, író. A rajzaiból készült három részes kiadást a Taschen jelenteti meg. A képeket a most 96 éves alkotó ’70-es évekbeli utazásai ihlették.

Hirdetés

Françoise Gilot szándékosan hiányos vízfesték rajzait gyakran kísérik szövegek. Az alkotásokat a művész második férjével 1974 és 1981 között tett, velencei, indiai és szenegáli utazási inspirálták.

A velencei útikönyv a város kanyargó csatornáit és a palotákat örökíti meg, és külön figyelmet szentel a reneszánsz művészeti alkotásokra, reprodukálva Veronese, Tiziano és Tintoretto műveit.

Françoise Gilot művei a Taschen kiadónál jelennek meg / Fotó: Deskgram

A másik két rajzkönyv pedig az adott helyek női alakjaiból nyer ihletet. “A táj mindig ott van, de az emberek nem” – mondta Gilot a New York Times-nak.

Naplónak is lehet nevezni. Amit rajzolok, annak jelentése van, a fejemben, azt jegyzem le, amit érzek és nem azt, ami van  

– tette hozzá Françoise Gilot.

Indiában főként fekete és fehér színeket használt, hogy megragadja a városok utcáinak kaotikusságát. Képein megjelennek a dolgozó nők is, hagyományos szárit viselve és nehéz terheket cipelve.

Françoise Gilot szenegáli rajza / Fotó: Taschen

Szenegálban ellenben vibráló színeket alkalmazott, hogy megmutassa a Dakar közeli falvakat és a burjánzó növényzetet, amely természetes háttérként szolgál.

Az úti rajzkönyveket, a művésszel készült interjúval együtt, ezen a linken lehet megvásárolni.

Hirdetés