Még 1992-ben vásárolta meg Pierre Cardin divattervező a La Palais Bulles (Buborékpalota) épületét. A tervezője pedig a magyar származású Antti Lovag.

Pierre Cardin egykori otthona közel 1200 négyzetméteres

Új tulajdonost keresnek Pierre Cardin egykori franciaországi otthonának, írja a Design Boom. Amellett, hogy az épület karaktere rendkívül egyedi, külön érdekesség, hogy egy magyar származású építész, Antti Lovag tervezte a hetvenes években.

Palais Bulles Buborekpalota Elado Pierre Cardin Antti Lovag 5
A Le Palais Buller (Buborékpalota), Amely Pierre Cardin Divattervező Tulajdona És A Magyar Származású Antti Lovag Tervezett, Eladó / Fotó: La Palais Bulles

A La Palais Bulles (Buborékpalota) névre hallgató, közel ezerkétszáz négyzetméteres épület Franciaország déli részén helyezkedik el. Nem véletlenül kapta a Palais Bulles nevet: egymásba fonódó buborékformák adják az épület szerkezetét. Az ikonikus lakóépületet 1979 és 1984 között építették Pierre Bernard francia iparos számára, majd 1992-ben vásárolta meg a tavaly elhunyt divattervező, Pierre Cardin.

A La Palais Bulles (Buborékpalota) a magyar származású Antti Lovag alkotása

A különleges épület tervezője, Antti Lovag 1920-ban született Budapesten. Édesapja orosz, míg édesanyja finn nemzetiségű volt. Hamar elhagyta Magyarországot: hajóépítő mérnöknek tanult Stockholmban, innen ment 1947-ben Párizsba, ahol az École nationale supérieure des beaux-arts hallgatója lett. Az 1960-as évek elejétől Lovag építész helyett habitológusnak nevezte magát, és a természet által ihletett formákkal kezdett kísérletezni. 

Az emberi testtel harmóniában lévő életterek megteremtésére törekedett – ez alól a bútorok sem kivételek, azoknak is az épületek ívét kellett követniük. Megvalósult épületei Franciaországban találhatók. Az organikus építészet kiemelkedő alakjaként tartjuk számon, akinek minden épületét meghatározzák ezek a buborékformák.

Kapcsolódó cikk

A franciaországi Théoule-sur-Mer településen található villa már a távolból is feltűnik merész formájával. Tíz hálószobával rendelkezik, a lakosztályok falait pedig kortárs művészeti alkotások díszítik. A nyolcezerötszáz négyzetméteres területhez tartoznak még kertek, tavak, teraszok, egy úszómedence és egy ötszáz férőhelyes szabadtéri nézőtér is – mindez a tengerre néző, lélegzetelállító kilátással.

A buborékmodulok nagy, lekerekített nyílásainak köszönhetően napfényben fürdik az összes belső tér.

A homlokzat ikonikus ívei a lakás enteriőrjeit is meghatározzák, sőt kiterjednek a dekorációra és az egyedi bútorokra is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet