A Kaliforniai Egyetem kutatói elemezték a pletyka természetét és folyamatát: számos sztereotípiát döntöttek meg.

A pletyka régóta része társadalmunknak!

Meglepő lehet, de a tudomány szerint naponta, körülbelül 52 percet töltünk azzal, hogy valaki másról beszélgetünk valakivel, azaz pletykálunk. A szakértők rájöttek arra is, hogy a pletykálás nem csupán üres fecsegés, hanem fontos társas folyamatok része, és mindannyian felhasználhatjuk ezt saját javunkra is, írja a Bright Side.

Hasznos Pletyka
A Pletyka A Társadalmi Élet Része / Fotó: University Of California

Vizsgáljuk csak meg közelebbről a pletyka természetét, miként tudjuk saját pszichológiai egészségünk javára fordítani.

Hogyan pletykálunk, és valóban káros dolog?

A sztereotípiák alapján a pletyka rosszindulatú, amely rontja az ember megítélését mások előtt. Az viszont tény, hogy a pletyka a mindennapi életünk szerves része, és ennek megvan az oka.

Kannibálok és sokkoló szobrok: a legszokatlanabb mentális betegségek

Kannibálok és sokkoló szobrok: a legszokatlanabb mentális betegségek Emberi szörnyek: a Wendigo-pszichózis A szörnyek mitológiában és popkultúrában való előfordulása a pszichológia felől is értelmezhető. A vámpír kifinomult intelligenciájával, manipulatív hajlamával a pszichopatát testesíti meg. Vérszívása a gazdasági kizsákmányolás vagy az erotika felől egyaránt értelmezhető.

Megan Robbins, a Kaliforniai Egyetem pszichológusa, kollégáival együtt a pletyka nyomába eredt. A kutatócsoport 467 személy beszélgetéseit tanulmányozta, akik hozzájárultak ahhoz, hogy rögzítsék társalgásaikat. Az eredmények alapján két sztereotípiát is sikerült megcáfolniuk: először is, hogy 52 percet töltünk naponta pletykálással, illetve azt, hogy csak a 15%-a negatív.

via GIPHY

Egy másik dolog, amit a szakértők megállapítottak, hogy a férfiak is ugyanúgy hajlamosak a pletykára, mint a hölgyek. A női pletyka semlegesebbnek tűnnek, mint a férfiakéi. Továbbá, úgy vélik az extrovertáltak pletykásabbak, mint az introvertált emberek. Arra is fény derült, hogy a fiatalabbak gyakrabban terjesztik a negatív pletykákat, mint az idősebbek.

A pletyka számos módon hasznos is lehet.

A pletykálásról bebizonyosodott, hogy bonyolult jelenség. A szakértők szerint az evolúció során a pletyka azért alakult ki, hogy megosszunk olyan információkat, amelyek segítségével megvédhetjük magunkat. A pletyka segíthet a társas együttműködések kialakításában, és segít eldönteni ki legyen tagja a csoportnak és ki az, aki ne.

via GIPHY

Mikor pletykálsz megtudhatod, ki az aki együttműködő része a csoportnak és ki az, aki önző.  Az információk megosztásával, kizárhatjátok a csoportból azokat a tagokat, akik szociálisan károsak.

A független zenészek 73 százaléka tapasztal mentális betegséget

Egy svéd cég 1500 művész válaszait vizsgálta egy online kérdőívben március 21. és április 2-a között. A The 73 Percent Report címet viselő tanulmány szerint a kudarctól való félelem, az anyagi bizonytalanság, a nyomás és a magány felelnek a szegényes mentális egészség ért.

Sőt mi több, a kutatások bebizonyították, hogy a pletykák 15%-a hasznos lehet számunkra. Hogyan? Ez egészen egyszerű: ha tisztában vagyunk azzal, melyek azok a tulajdonságok és viselkedések amelyeknek pozitív a visszhangja, akkor ezen ismeretekkel felvértezve, mi magunk is fejlődhetünk.

Sértő vagy frusztráló is lehet, ha negatív dolgokat terjesztenek a hátunk mögött, de ezt felhasználhatjuk arra is, hogy átgondoljuk és kijavítsuk saját hibáinkat.

Az új kutatás bebizonyította, hogy a pletyka nem olyan  káros, mint amilyennek gondoltuk. De azért figyeljünk rá, hogy ha pletykával ne bántsunk meg másokat, és ne rontsuk mások jó hírét. Használjuk ezt a beszélgetésformát arra, hogy megszerezzük a legfontosabb információkat, amelyek fontosak az ismeretségi körünkben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.