Így lett politikai ügy egy arab nő és egy zsidó férfi házasságkötéséből

Politikai botrányt kavart egy arab nő és egy zsidó férfi házasságkötése. Mindketten celebek, így jobban az érdeklődés középpontjába kerültek szerelmük megpecsételésével.

Lucy Aharish, izraeli arab hírolvasó, aki héberül beszél, szerdán feleségül ment Tsahi Halevihez, egy arabul beszélő zsidó színészhez. A 37 éves Aharish Izrael déli részén született muszlim szülők gyermekeként. Ő volt az első arab bemondó az izraeli televízió héber nyelvű műsorában. Halevi pedig a Netflixen futó Fauda titkos ügynökét alakítja.

wedding e1539246043311
Tiltott szerelem? / Fotó: The Times of Israel

“Békeszerződést írunk alá”, viccelődött a pár az izraeli Hayom újságban. Már négy éve együtt vannak, de kapcsolatukat titokban tartották, mind az arab, mind a zsidó radikális körök támadásaitól tartva. Félelmük be is igazolódott.

Az izraeli jobboldal egyenesen a zsidók és Izrael Állam elleni fenyegetésnek nevezte házasságukat.

Egy izraeli parlamenti képviselő azzal vádolja az arab nőt, hogy “elcsábított egy zsidó lelket”. Az ultra ortodoxnak tartott belügyminiszter, Arye Deri pedig az asszimiláció veszélyeire figyelmeztetett. Oren Hazen, Benjamin Netanyahu jobboldali Likud pártjának tagja szerint a vegyes házasságok a zsidó tisztaságot fenyegetik.

No Title

מקסימים: צפו בריקוד החתונה של לוסי אהריש וצחי הלוי בכניסה לחופה@lucyaharish pic.twitter.com/gfc6Zrkkmg

Tisztára mintha az idei Titanic Nemzetközi Filmfesztivál különdíjas alkotásának sztorija válna valóra. A Sarah és Szalim viszonya egy zsidó nő és egy arab férfi szerelmi viszonyát és annak messze ható politikai következményeit állítja középpontjába.

Az izraeli jobboldal rasszizmusa éles tiltakozást váltott ki a liberális körökben.

Ők inkább gratuláltak a házasságkötéshez és boldogságot kívántak a párnak.

Az izraeli állampolgárok körülbelül 20%-a arab muszlim, akiket gyakran ér diszkrimináció. Az izraeli-palesztin konfliktus időről időre feszültséget szít a két közösség között.

A 2015-ös, legfrissebb nemzeti statisztikai adatok szerint a közel 58 ezer házasságkötésből mindössze 23 jött létre arabok és zsidók között.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból