Elavult módszer vagy hasznos segítség? Mire jó a pólya?

Egy időben mindenki használta, aztán a mozgásfejlődés ellenségét látták benne, ma pedig újra trendi. A pólya használata sokakat megoszt, még többen pedig teljesen bizonytalanul állnak a kérdéshez: jó vagy rossz, ha pólyázzuk a babát? Lássuk!

Honnan ered a pólyázás rossz híre?

A pólyázás sokáig a babagondozás szerves része volt és eredete nagyon messzire, egészen az ókori görögökig nyúlik vissza. Felmerül a kérdés, hogy ha ilyen régóta használjuk a pólyát, akkor miért lett rossz híre?
Ahhoz, hogy ezt megértsük, tudnunk kell, hogy pólyázni többféleképpen lehet. A régmúlt időkben a babákat szorosan, feszesen pólyázták. Napjainkban ezzel szemben az enyhe, úgynevezett klasszikus módszer, valamint az egyszerű pólyázás vagy bugyolálás használatos.
Rossz híre a feszes pólyázásnak van, ugyanis ennek többféle negatív hatása lehet, mint például az, hogy a baba lábainak kiegyenesítésével csípőficam alakulhat ki, de a szoros csomagolás akár egyes idegeket is elnyomhat. Az is nagy problémát okozhat, hogy a szoros pólyában a baba teste túlmelegedhet, ami akár kiszáradáshoz is vezethet. A feszes pólyázást emiatt ma már senki sem javasolja.
A pólyázás ideje sem mindegy. A pólya negatív hatással lehet az aktuális mozgásfejlődésre abban az esetben, ha a kicsi állandóan a pólyában van és így nem gyakorolhatja az éppen szükséges mozgásformákat. Érdekes ugyanakkor, hogy azok a babák, akik nagyon sokat vannak pólyában, amint kikerülnek belőle, nagyon gyorsan behozzák fejlődésbeli lemaradásukat. Ennek ellenére azt javasoljuk, hogy mértékkel pólyázd a kicsit. Nézzük, milyen helyzetekben segít a pólya?

A pólyázás előnyei

Az újszülött piciknek és a csecsemőknek is sok pozitív dolgot biztosíthat az enyhe vagy az egyszerű pólyázás. Az enyhe pólyázáshoz szükséged lesz egy modern könnyű és gyönyörű pólyára, míg egyszerű pólyázást vagy bugyolálást lélegző anyagú babatakarókból készíthetsz.

Az enyhe pólyázás a kicsiben az anyaméhben töltött időt idézi fel. A pólya kellemes ölelésben tartja a babát, ezért megnyugtatóan hat rá és növeli biztonságérzetét. Hasfájós babáknál és azoknál a kicsiknél, akiknek a Moró reflexe olyan erős, hogy felriadnak rá, egy könnyű pólya maga lehet a megváltás. A pólyában megnyugodva a pocakfájós csecsemők hamarabb megnyugszanak, a többiek pedig nem ébrednek fel feleslegesen.
A pólya tehát segít a kicsik elaltatásában és a nyugodt, békés alvásban is. Jól jön szoptatáskor, mert biztosabban és könnyebben ölelheted magadhoz. Végül pedig hatalmas segítség akkor, ha a még fejét nem tartó csecsemőt a testvére vagy éppen a nagyszülők karjába szeretnéd adni, hiszen pólyában ők is könnyen és biztonságosan tudják fogni a kicsit.
A modern pólyákban a kicsi hőháztartása megfelelően alakul, nem kell tartanod a túlmelegedéstől. Ha pedig sokat kell jönnötök-mennetek, a pólyában elalvó babával sokkal könnyebb dolgod lesz.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

https-__flexibill.hu_ - 2021 november - Cikk1

Előre fizetünk – Mindent a digitális faktoringról

A mai rohanó és digitális világban az idő még inkább pénz, és egy banki szolgáltatás, ami nem intézhető mobilról egy app segítségével, kőkorszakinak tűnik, és nem képes megszólítani a feltörekvő generációkat.

Nincs több cikk