Követem Events Popzene csiklóról, queer fekete zene és hipervalóság

Popzene csiklóról, queer fekete zene és hipervalóság

Promóció
Promóció
- Advertisement -

Konceptuális popzene csiklóról, vérről és vámpírokról, queer fekete zene Elvis államából és az újgeneráció hipervalóságának hangja Székesfehérvárról. Ez mind megtalálható a Trafó elektronikus zenére fókuszáló Electrify sorozatának soron következő estjén, amelyen fellép a norvég Jenny Hval, az amerikai Yves Tumor és a szemtelenül fiatal magyar Alley Catss.

Az este főelőadója az a Jenny Hval, akire a szaksajtó évek óta Björk legközelebbi rokonaként tekint. Páratlan képzelőereje, összetett mondanivalója, játékossága, a vizualitás és a performansz jelleg fontossága mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy mára a kortárs popzene legnagyobbjaival egy lapon említsék őt. Zenéje könnyed popzenei elemekkel operál, miközben legújabb albumán egy vámpíros konceptalbum szarkasztikus álcája mögül merész kérdéseket tesz fel magának kudarcairól, hibáiról, társadalmi elvárásokról és a női szerepekről. Így például legújabb, januárban megjelent klipje a The Great Undressing a nők szexuális tárggyá degradálásával foglalkozik. A film egy nő átlagos hétköznapját egy olyan utópisztikus világban mutatja meg, amelyben a világ ügyet sem vet arra, ha valaki, mondjuk, meztelenül megy le mosóporért a vegyesboltba. Blood Bitch című tavalyi albuma a legfontosabb zenei újságok év végi listáinak élmezőnyében végzett (Wire, Boomkat, Quietus, Tinymixtapes, Recorder).

#facebook | #instagram | #youtube

Az Yves Tumor név mögött álló Sean L. Bowie Elvis szülőhelyétől nem messze, Tennessee déli államában nőtt fel. Színes bőrű meleg fiúként nem volt könnyű gyerekkora a konzervatív, rasszista, homofób és szexista környezetben. Nyaranta hónapokra visszavonult a szobájába, ahol dobolni, gitározni és zongorázni tanult. Húsz éves korában elmenekült, és szinte azonnal otthonra talált Los Angelesben, ahol a queer rap akkor már világhírű előadója, Mykki Blanco és az őt körülvevő család rögtön a szárnyai alá vette. Mykki Blanco adta ki első zenéit, turnézni vitte magával, és bemutatta rengeteg művésznek, így a következő években már a kísérleti elektronikus zene legprogresszívabb előadóival dolgozhatott együtt. A kritikusok Yves Tumor Serpent Music című tavalyi albumáért szintén rajongtak, pedig Sean L. Bowie tulajdonképpen még csak most bontogatja szárnyait.

Az Alley Catss a székesfehérvári Janky Máté hangkollázsokkal és tánczenei töredékekkel dolgozó projektje. Janky Máté munkássága nem csak azért érdekes, mert már 12 éves kora óta publikálja interneten zenéit, hanem mert már 14 évesen is fellépett a budapesti underground meghatározó koncertsorozatain, és hat év alatt valószínűleg ötvennél is több kiadványa jelent meg. Ezek a számok fontosak, de nem is hangzatosságuk miatt, hanem mert jelzik, hogy a még mindig csak tizennyolc éves Janky Máté erős érzelmeket kiváltó zenéje egy olyan friss hang, ami mögött már most rengeteg munka és sok megszenvedett igazság van.

#facebook | #youtube

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. 03. 04. – 20-23 óráig

Helyszín: Trafó House

Jegyárak: elővételben 1. 900 HUF – helyszínen 2. 400 HUF

Jegyelővétel: ITT

Címlapfotó: Spin

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3