A térd alá érő, könnyed és bő szabású női ruha a karantén alatt megszokott kényelmet és a társasági eseményeken elvárt eleganciát egyesíti.

Kínálatban nincs hiány

Amíg megérkezik a hosszan tartó meleg időjárás, amikor már sportos sortokban mutathatjuk meg magunkat deréktól lefelé is a világnak, az átmeneti időszak trendje a világos színű, szoknyarészében bő, sok anyagátfedéssel készült középhosszú ruha, írja a The Guardian

A tervezők „szellős, fodros, ápol és eltakar” jelzőkkel illetik a laza szabású, kifejezetten nőies darabot, amely a fast fashiontől a nevesebb divatházak tavaszi kollekciójáig mindenütt jelen van.

Nyari Kozephosszu Ruha
Redős Szoknyás, Világos Nyári Ruha / Fotó: Pr

A Marks & Spencer a Ghosttal közösen a héten rukkolt elő mintás, térdig és lábszárközépig érő női ruhával. A John Lewis is hasonló, laza szabású, világos mintás midiruhákat tervezett a Kemi Telford független márkával. Az & Other Stories kínálatában Rejina Pyo tervezővel közös kollaboráció eredménye egy kikericssárga, buggyos ujjú selyemruha, amelynek a dekoltázsrészét a népszerű Bridgerton-sorozat ihlette.

Mérhető a midiruha népszerűsége

Míg tavaly a zsákruha hódított, az idei trend már az internetes keresésekben is tetten érhető: 87%-kal többször kerestek rá a „bő női ruha” kifejezésre az előző évhez képest. A „rakott midiruha” és a „buggyos ujjú ruha” a felhasználók több mint dupláját érdekelte a tavalyi év hasonló időszakával összevetve. A By Rotation ruhakölcsönző applikáción az egyesült királyságbeli lazítások bejelentése óta meghatszorozódott a foglalások száma, és ezeknek 70%-a női ruha.

Miután az elmúlt egy évet melegítőben töltöttük, megszoktuk, hogy a kényelmet részesítjük előnyben mindenek felett. Ezek a könnyed, laza ruhák pedig a igazán találó átmenet az otthoni játszóruhák és az elegáns megjelenés között

– nyilatkozta az oldal alapítója, Eshita Kabra-Davies.

Önfeledten táncolni a napfényben

A John Lewis női divatrészlegének vezetője, Jo Bennett is osztja a fentieket. A cég tavalyhoz képest közel kétszer annyi női ruhát értékesített. Elmondta, kétségkívül megváltozott a hétköznapi viselethez való hozzáállásunk, és aki egy ilyen könnyű tavaszi ruhát választ, nem kell lemondania sem a kényelemről, sem a stílusos eleganciáról.

A bő és végtagokat is fedő szabás miatt még az elmaradt szőrtelenítés vagy a természetes barnulás hiánya miatt sem kell aggódni – bár ez a szintén szupertrendi Wednesday Addams-stílusra is mind igaz. 

Amber Butchart divattörténész szerint ezek a ruhák a szabadság és önfeledtség szimbólumai, amelyben a világjárvány időszaka után bátran és boldogan táncolhatunk a napfényben. Száz éve, az 1920-as években is bekövetkezett hasonló stílusváltás a női divatban.

Bár ez a stílus nem szándékozik a múlt század ’20-as éveire reflektálni, akkoriban is hasonló változás ment végbe az estélyik divatjában azzal, hogy könnyedebb szabású ruhák készültek, amelyeknek a dereka is lejjebb csúszott az addig megszokottól. A hangsúly a szabad mozgásra került, hogy önfeledten táncolhassanak a hölgyek is

– idézte fel a charleston világát Butchart. Most már csak a megfelelő nyári slágerre várunk, a divattervezők, úgy tűnik, már felkészültek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet