A vodka szó a szláv “voda” kifejezésből ered, ami egész egyszerűen vizet jelent. Hagyományai az orosz, az ukrán és a lengyek kultúrában gyökereznek. A MegaDrink kínálatában többféle vodka található, amelyek alapanyagai a gabonafélék. Mai írásunkban szeretnénk bemutatni egy vezető márkát ebből az italból.
Skandináv gyökerek
Egy 18. századi gyógyszeres üvegcse inspirálta az Absolut vodka arculatát, amelynek jogelődjét már 1879-ben létrehozta egy üzletember egy svédországi kisvárosban, Ahusban. 1979-ben pozicionálták nemzetközi prémiummárkaként, ekkor kapta mai nevét is.
Az Absolut vodka ma is Svédországban készül, íze és színvonala semmit sem változotta kezdetek óta. Készítése során odafigyelnek az alapanyagok minőségére, illetve a gyártási folyamat minden egyes lépésére is. Nézzük meg, hogyan készül ez a prémium alkoholos ital!
Az Absolut vodka gyártási folyamata
Az Ahus környékén termesztett téli búza a vodka alapanyaga, ami különösen sűrű és kemény, ezért pont ideális a vodka gyártásához. A készítési folyamathoz használt víz szintén erről a területről származik, méghozzá rendkívül tiszta, természetes forrásokból. A vizet és a búzát összekeverik, majd erjesztik, amikor is a búza keményítője cukorrá alakul, ezután ehhez adják az élesztőt, így a cukor alkohollá módosul.
Ezt az erjesztett folyadékot desztillálják, amit több százszor megismételnek ennek a márkának az esetében, hogy minél tisztább legyen a végtermék. Ezt a desztillált alkoholt azonban még további szűrési eljárásoknak is alávetik, majd vízzel hígítják, hogy elérjék a kívánt alkoholtartalmat. Az Absolut vodka esetében ez általában 40%.
Az Absolut vodka sajátosságai
Ebből is látszik tehát, hogy ennek a márkának az egyik legfontosabb sajátossága a nagyfokú tisztaság. Bár az íze semleges, mégis kissé édeskés ízjegyekkel is rendelkezik, köszönhetően a búza természetes aromájának.
Különlegességnek számít a már említett egyedi palack is, ami mára már ikonikussá vált. A gyártó cég a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektet, energiahatékony gyártási folyamatokat és helyi alapanyagokat használnak.
“Rázva, nem keverve!”
Számtalan különféle koktél készülhet vodka hozzáadásával. Az egyik legemlékezetesebb James Bond Vesper névre keresztelt Vodka-Martinije, amiből a Dr. No 1962-es bemutatója óta minden 007-es filmben legurít legalább egyet. Nagyon egyszerű a recept: 6 cl vodka, 1 cl édes vermut és olívabogyó vagy citromkarika ízlés szerint.
Az viszont lényeges, hogy fel kell rázni, nem pedig keverni, mert ezen a módon állítólag jobban kijönnek a zamatok. Ha nem, az sem baj, de legalább a hűek maradunk James Bond stílusához. A vodka eleganciája remekül illeszkedik a Bond-filmek kifinomult és izgalmas atmoszférájához, de a mindennapokban is megállja a helyét.