A Puskin a világ legszebb mozijai között

Nem csak bekerült a világ legszebb mozijai közé a Puskin, de igen előkelő helyen szerepel.

A világ legszebb mozijai

A budapesti Puskin bekerült a nemzetközi Timeout listájára, vette észre a Telex. A magazin összegyűjtötte a  világ ötven legszebb moziját. A február 24-én megjelent cikkben a szerkesztők a világ minden tájáról válogattak a mozik közül. A magyar mozihelyszín az előkelő 10. helyet foglalja el, megelőzve ezzel madridi, párizsi és londoni mozikat is.

Puskin Mozi Vileg Legszebb Mozijai Timeout Magazin
A Puskin a világ legszebb mozijai között / Fotó: Peter Polcz

Hogy néhány példát említsünk: a melbourne-i Astor, a Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli kevésbé bizonyult esztétikusnak a szerkesztők szerint.

A Puskin beletere mint Szmaug búvóhelye

A magyar vonatkozásnál megjegyzik, hogy Budapesten kifejezetten stílusosan néznek ki a mozik, de ezek közül is kiemelkedik az egykori Fórum mozi, vagyis a Puskin, amit valamiért egy Corvin moziban készült képpel illusztráltak. 

Megjegyzik, hogy a mozi története egészen 1926-ig nyúlik vissza, amikor akár 623 néző is elfért egy teremben. 2013-ban aztán öt termet kapott a szóban forgó helyszín, amelyeket a Metropolis, az Amarcord, az Annie Hall, a Mephisto és a Körhinta című filmekről neveztek el.

A szerző a magyar mozi belterét egyébként a Hobbit-könyvekből ismert sárkány, Szmaug búvóhelyéhez hasonlítja, és szerinte az enteriőr a mozik aranykorát idézi.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból