Quentin Tarantino nem hódol be Kínának, cenzúra ide vagy oda

Quentin Tarantino nem hajlandó azért újravágni a Volt egyszer egy…Hollywood című filmjét, hogy így megfeleljen a kínai cenzoroknak.

A The Hollywood Reporter értesülései szerint a kínai hatóság emberei törölték Tarantino filmjének bemutatóját, amely október 25-én lett volna esedékes. Korábban már bejelentették, hogy elhalasztják a Brad Pitt és Leonardo DiCaprio főszereplésével készült film kínai premierjét, de a Sony Pictures nem árulta el ennek okát.

tarantino kína
Quentin Tarantino nem vágja újra filmjét / Fotó: Valery Hache

A találgatások szerint a kínai származású Bruce Lee ábrázolása verhette ki a biztosítékot a kínai cenzoroknál. A legendás színész-harcművész lánya, Shannon Lee is kifejezte nemtetszését apja bemutatásával kapcsolatban. Lee azzal a kéréssel fordult a Kínai Nemzeti Filmhatósághoz, hogy követeljék a Tarantino-film megváltoztatását.

Bruce Lee lánya: Igazán befoghatná már a száját Quentin Tarantino

A szaklapnak adott interjút Shannon Lee, Bruce Lee lánya, aki szerint bocsánatot kellene kérnie Quentin Tarantino rendezőnek. – mondta Lee. A lap arról kérdezte, mit szól Tarantino nyilatkozataihoz apjáról, a Volt egyszer egy Hollywood film kapcsán. Bruce Lee (Mike Moh alakítja) feltűnik egy hosszabbnak mondható jelenetben.

A nő szerint Tarantino nem valósághűen ábrázolta Bruce Leet, hanem inkább karikatúraként. Tarantino azonban nem híve annak, hogy beleszóljanak a filmjeibe.

A rendező rendelkezik a „végső vágás jogával”, amely a legfőbb garancia arra, hogy más nem nyúlhat az alkotásaihoz.

A filmkészítő pedig nem tervezi, hogy újravágja filmjét, annál is inkább, mivel Kína nem adott hivatalos magyarázatot arra, mit kifogásol a művel kapcsolatban.

source 1

A Volt egyszer egy…Hollywood lett volna az első Tarantino-film, amit hivatalosan bemutatnak Kínában, ami hatalmas bevételi potenciált jelentett volna. Ráadásul DiCaprio a Titanic óta hatalmas sztárnak számít Kínában is.

A kínai cenzúra kiakadt: törölte a South Parkot a netről

Band in China, azaz Kattan a bilincs Kínában – nagyjából így fordítható le magyarra annak a South Park- epizódnak címe, ami kiverte a biztosítékot a kínai cenzoroknál. A szatírikus-szürreális animációs kultsorozat immár a 23. évadnál jár a Comedy Central csatornán, és az ominózus epizód 2019. október 2-án került adásba.

A kínai cenzorok az elmúlt hónapokban szigorúan állnak hozzá az amerikai filmesek munkáihoz, hiszen a Disney élőszereplős Mulanját is bojkottálással fenyegetik, illetve a South Park című rajzfilmsorozatot is betiltották országukban.

A szóban forgó filmről írt kritikánkat ezen a linken olvashatjátok.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból