Május 20-án a Recirquel legújabb, Solus Amor című produkciójával nyit újra az osztrák Festspielhaus St. Pölten.

Tavaly a Müpában debütált Recirquel Solus Amorja, most Ausztriában nyitja a szezont

A kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye több mint fél év után nyit újra a magyar produkcióval — közölte a társulat az MTI-vel.

Mint írják, a kortárs táncot a cirkuszművészettel egyesítő Vági Bence rendezte előadás — amelyet most első alkalommal láthat a nemzetközi közönség — a hitről és a szeretetről, a természetről és az univerzumról szól.

Recirquel Solus Amor Festspielhaus St Pölten
Az előadás tavaly ősszel debütált a Müpában, most a Festspielhaus st. Pölten, osztrák kortárs művészeti intézmény szezonját nyitja. / Fotó: Müpa

Tavaly ősszel a Müpa Fesztivál Színházában debütált Magyarországon a Recirquel Solus Amor című produkciója. Most újra színpadra állítják az előadást, amelyet tavaly mindössze néhány alkalommal láthatott a magyar közönség.

Az évi 70 ezer nézőt vendégül látó Festspielhaus St. Pölten évadonként több mint 70 produkciót mutat be a kortárs balettől a nemzetközi alkotásokon és klasszikus koncerteken át a dzsesszig — áll a közleményben.

Mint kiemelik, a tavaszi lezárások alatt már megjelent a színház online repertoárjában a társulat Non Solus című produkciója, amelyet márciusban vetített a Festspielhaus, majd tízezres megtekintéssel nézői csúcsot döntött a közvetítések között.

Az újcirkusz, a klasszikus és a modern tánc egyesül

A Solus Amor című előadásban az újcirkusz, a klasszikus és a modern tánc egyesül. Recirquel darabja nem egy történetet mond el, hanem azt vizsgálja, mennyire fontos az ember számára a bolygónkon jelen lévő szeretet. “A produkció feleleveníti a szeretet különféle rétegeit, a szerelem és a gyűlölet változatait, de mindenekelőtt azt az egyetlen és ősi hajtóerőt kutatja, mely időtől és tértől függetlenül mindannyiunkat összeköt” — áll az előadás ismertetőjében.

Mint írják, az elmélyülés és az ámulatba ejtés kettősségét a darabhoz komponált zene, a különleges díszlet és a speciális technika is segíti. A légiesség érzését a díszleten túl a különféle cirkuszi levegőzsáner-számok — gurtni, lebegő kínai rúd, magas drót — teszik teljessé. “A produkcióban speciális reptető-technikának köszönhetően a néző úgy érezheti: repülni olyan könnyű, mint amikor álmodik róla” — fogalmaznak a közleményben.

Az előadásban egy mitikus medvebáb is megjelenik. A neves dél-afrikai bábtervező Janni Younge által készített báb a valódit tökéletesen imitáló mozgásait táncosok irányítják. A produkcióban meghatározó szerepet játszik a zene, amely Szirtes Edina Mókus zeneszerző és Terjék Gábor sound designer munkája.

A Solus Amor Magyarországon is újra látható lesz. A Recirquel művészeivel a közönség először június 4-én a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban találkozhat, ahol a társulat a My Land című produkcióját mutatja be.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk