Hallgatom Régészek hippi kincseket keresnek Woodstockban

Régészek hippi kincseket keresnek Woodstockban

Promóció

Közeledik a Woodstocki Fesztivál 50. évfordulója. 1969. augusztus 15. és 18. között zajlott az emblematikus fesztivál Bethel-ben, New York államban. Most régészek ássák fel a földterületet, hogy megnézzék, a hippik milyen kincseket hagytak hátra a sártengerben.

Promóció
- Advertisement -

1969 augusztus közepén több mint 400.000 ember zarándokolt el Bethelbe, a New York állambeli kisvárosba, hogy élőben láthassa többek között Jimi Hendrix-et, Janis Joplint, Jim Morrisont és a The Doors-t és a Blood, Sweat and Tears-t. A Woodstocki Fesztiválon az extatitikus hétvégén a jófajta zene mellett LSD-ből és marihuánából sem volt hiány.

Azok a felvételek, amelyeken a hippik az eső és sár ellenére önfeledten táncolnak kedvenc együtteseik koncertjeire, a pop zene történelem ikonikus képeivé váltak. 32 zenekar lépett fel a fesztiválon a legkülönfélébb műfajokból: folk, rock, pszichedelikus rock, blues és country zene is hallható volt.

A farm körüli füves területek és mezők, ahol a fesztivál zajlott, teljesen tönkrementek a 3 napos rendezvény után. A terület sártengerré vált a hippiknek köszönhetően.

Mivel még a közelmúlt történelme is értékes nyomokat hagy maga után, a régészek arra kíváncsiak, milyen kincsek maradtak a woodstocki fesztiválozók után.

A Binghamton Egyetem szakértői többek között az ásatásokkal a színpadok pontos elhelyezkedését akarják meghatározni. 2017 őszén a régészek már feltárták a piactér részleget az árusok bódéival, ahol a hippi relikviákat zálogosítottak el.

Ásatások Woodstockban / Fotó: picture-alliance / AP Photo / R. Drew

A farm területe New York City-től körülbelül 80 mérföldnyire (128 kilométerre) északra terül el. A Történelmi Helyek Nemzeti Jegyzékének (National Register of Historic Places) listáján szerepel. A helyet az 1990-es évek vége óta egy non-profit szervezet óvja és tartja fenn, amely egy ’60-as évek tematikájú múzeumot üzemeltet (pszichedelikus busszal kiegészülve).

Ez egy jelentős történelmi hely az amerikai kultúrában, egyike azon kevés békés eseménynek, amire az 1960-as évekből megemlékezünk  

– mondta Wade Lawrence, a Bethel Woods-i Múzeum igazgatója.

Elmondása szerint a régészek munkája segítség lesz a múzeumnak, ami magyarázó gyalogtúrákat tervez a fesztivál félévszázados évfordulójára, jövőre. 

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3