Korábban több hír is megjelent arról, hogy a frissen kinevezett Nemzet Művésze, Reviczky Gábor egyre rosszabb anyagi helyzetben van. Azonban a kitüntetés megmentette az anyagi csődtől.

Jókor jött a Nemzet Művésze cím a színésznek

Reviczky Gábor lassan 50 éve van a pályán, akit november elején a Nemzet Művészei közé választottak. A rangos kitüntetéssel természetesen pénzbeli honorárium is jár. A színész elmondta, enélkül a pénz nélkül most nagy bajban lenne – derült ki az AC News-nak adott interjújából.

„Rendkívüli megtiszteltetés, mert különböző tagozatok szavazták meg számomra a díjat. Nem úgy történik, mint a Nemzet Színészeivel, hogy csak ők, tizenketten voksolnak erről és férfi helyett férfit, nő helyett csak nőt lehet választani. Kicsit belterjesnek tűnhet. Persze ez is kihalásos alapon történik, de itt sokkal többen döntenek. Úgy érzem, ez egy objektív döntés. Ami emeli a fényét az elismerésnek, hogy Törőcsik Mari helyére választottak meg engem a Nemzet Művészének” – mesélte Reviczky, aki azt se rejtette véka alá, hogy bizony a díjjal járó anyagi elismerés is jól jött számára.

Reviczky Gábor havi 655 ezer forintot kap a kitüntetés után

A hírportálnak elmondta, mekkora anyagi juttatást kap a kitüntetésért. 

Kapcsolódó cikk

„Mindenkit megviselt ez a másfél év, anyagilag és művészileg is. Gyakorlatilag megmentett a Nemzet Művésze elismerés. Ha beteg lennék, és nem tudnék dolgozni, akkor a 110.800 forintos nyugdíjammal mit kezdenék? Nagyon átvertek minket a kilencvenes években a színházak. Tudni illik nem akarták fizetni utánunk a járulékokat, a TB-t, ezért elküldtek betéti társaságokba bennünket. Ezért ilyen alacsony a legtöbb művésznek a nyugdíja, mert akkor mindössze 2600 forintot kellett fizetnünk a társadalombiztosításra. Ezért is fontosak ezek a díjak, és hogy minél több, rangos kollégát ismerjenek el” – mondta a hírportálnak a színész.

Reviczky mint a Nemzet Színész havi 655 500 forintot kap pluszba. A díjat ugyanis úgy számítják ki, hogy annak összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa.

A nagy sikerű Post Mortem – az első magyar horrorfilm –alkotásban is fontos szerepet kapott és vállalt a színész. A filmmel kapcsolatban elmondta, „számítottam erre a sikerre, mert a műfajában új, nagyon újszerű, elképesztően izgalmas volt dolgozni ezen az alkotáson”. Úgy vélte a hírportálnak, hogy nagyon jó trükköket alkalmaznak benne, és nem csodálja, hogy ennyi díjat kapott és ezt nevezte az idei Oscar-díjra Magyarország.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet