Richard Osman kapta az év írójának járó elismerést a British Book Awards (Brit Könyvdíjak) díjátadóján. A szerző nagy sikert aratott debütáló regényével, A csütörtöki nyomozóklub című krimivel érdemelte ki a díjat.

Bűneset egy nyugdíjasotthonban

Richard Osman — a Pointless című brit kvízműsor egyik moderátora — szerint az idős, amatőr nyomozók történetével aratott győzelme “maga a megvalósult álom”.

A csütörtöki nyomozóklub főszereplői egy nyugdíjasotthon lakói, akik minden csütörtökön összeülnek, hogy megoldatlan bűnesetekről beszélgessenek. Amikor kegyetlen gyilkosság történik a saját otthonukban, a csütörtöki nyomozóklub hirtelen egy valós nyomozás középpontjában találja magát.

Richard Osman British Book Awards Csütörtöki Nyomozóklub
A regény szeptember óta a sikerlisták élén szerepel. / Fotó: Penguin Books
A regény szeptemberi megjelenését követően azonnal a sikerlisták élére került és azóta is az élen szerepel.

A történet megfilmesítésének jogait Steven Spielberg vásárolta meg, a produkcióban Richard Osman vezető producer lesz. Két további részt is megrendeltek a történetből — írja a BBC hírportálja.

Richard Osman A csütörtöki nyomozóklub könyve minden idők leggyorsabban bestsellerré vált krimije

Alice O’Keeffe, a szakmai zsűri vezetője Richard Osman könyvének sikerét rendkívülinek nevezte. A csütörtöki nyomozóklub a leghosszabb ideig — 16 héten át — a csúcson szereplő könyv rekordját tartja és ez minden idők leggyorsabban bestsellerré vált krimije.

Az év könyvét kilenc kategóriában választják meg, többek között regény, debütáló regény, gyerekkönyv és életmód kategóriában.

Douglas Stuart Shuggie Bain című könyve kategóriák felett állóan kapta az év könyvének járó elismerést. A regény a 2020-as Booker-díjat is elnyerte korábban. A zsűri, mely Stuart könyvét a legjobb debütáló regény kategóriában is győztesnek választotta, kivételesnek nevezte a kötetet.

A Shuggie Bain az 1980-as évek Glasgow-jában játszódik, főszereplője egy szegénységben és függőségben élő fiú.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk