Megjelent a Ricsárdgír legújabb EP-je, ami a My horse is going to die címre hallgat. És eljött az idő, hogy alapos és értő elemzésnek vessük alá. A zenekar sajnálatos módon máig félreértett és degradált státuszban van. Nagyon kevés a vájtfül a mai underground törzsközönségében, de ezennel megragadom az alkalmat, hogy ezen változtassak.

Add a kezed, kedves Olvasó, hadd világítsam meg neked a zenébe rejtett üzeneteket! Ha pedig ezeket már mind észrevetted, akkor valószínűleg egy zártosztályon ülünk, és arra kérlek, mondd meg a főorvos úrnak te is, hogy a koalák tényleg beszélnek!

Táncolj a hazáért!

Kezdjük is az első számmal, ami a Let’s dance! Egyértelmű tisztelgés ez Csongrádi Kata 2014-es azonos című klasszikusa előtt. Érdekesség, hogy kevésbé ismert előadók is használták már ezt a címet, mint például egy David Bowie nevű brit zeneszerző. Nem véletlen az angol nyelvű refrén sem, hiszen a művésznővel egyetemben ők is megcélozták a külföldi közönséget.

Emellett egy politikailag rendkívül érzékeny dalszöveget hallhatunk. A „beütött a kábszi most senkise / mindenki náci” kétszer is elhangzik.

Ezek a sorok a XX. századi ideológiák végét és értelmezhetetlenségét fejezik ki a jelenkorban. A költői tartalomra egy fiatalos szleng kifejezés kontrasztál.

Így a forma és a tartalom olyan ellentétbe kerül egymással, mint a „senki” és a „mindenki”. A Let’s dance verzéjébe implantált üzenet pedig újabb bizonyíték a társadalmi tudatosságra és a hazaszeretetre. A művész ugyanis nem öncélból, a fertőző nyugati eszmék ragacsos exhibicionista smoothie-jában lubickolva hív táncra. Ellenkezőleg, a vészterhes idők hívószavát meghallva felkiált: „találkozunk a szülőszobán!”

A Ricsárdgír új lemezét most már könyvtárból is kikölcsönözheted – – ContextUs

Tavaly jelent meg a Ricsárdgír zenekar új albuma, amely a The Dark Side of the Moon nevet viseli. Ám most már könyvtárból is kikölcsönözhető a korong. A The Dark Side of the Moon a Pink Floyd első koncepcióalbuma, mely 1973. március 24-én jelent meg.

Ez a fajta erényesség sosem volt idegen a bandától. Gondoljunk csak a tavalyi Mindenki boldog című számukra, ami egy őszinte és realista tisztelgés a jelen Magyarországa előtt! Kellő tisztelettel fordul az ország vezetője felé és nem fél kimondani, hogy igen is, jó itt élni! A legvégén pedig csodálatos az a rejtélyes valakinek lekevert pofon.  

Mambo italiano a temetésen

A Temetés, ahogy azt a címből egyesek gondolhatják, már egy sokkal lírikusabb és melankolikusabb ballada. A népies motívumokkal tarkított dalszöveghez a technót a népzenével elegyítő zeneiség párosul. Egy plátói szerelmi vallomást hallhatunk Sophia Loren felé, az ő egyik leghíresebb slágerének idézetével derül fel a művésznő alakja: „hey, mambo, mambo, italiano”. A színésznő ugyanis szeptember 20-án ünnepelte 84. születésnapját. Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy a Temetést szeptember 4-én jelent meg.

Sajnos arra a mai napig nem derült fény, hogy a szerelmi üzenet eljutott-e címzettjéhez.

A lírai én, félve szerelmének beteljesületlenségétől, a síron túl remél megváltást, akár a középkori Dante. Ezúton is reménykedve kívánok sok sikert az énekesnek, Márton Daninak!

A harmadik dal a szintén angol Shut up! címet viseli. Alapvetően a generációs konfliktus aspektusait taglalja. Kissé agresszív retorikával ad hangsúlyt a mondanivalójának. Nem is csoda, hogy a zenekar alapítótagjai közül senki sem vállalta magára a feladatot, hogy ilyen szavakat mondjon a mikrofonba.

Ricsárdgír: Mága Zoltánról és Ludacris-ről is dalt fog írni a zenekar / ContextUs

Márton Dániel: Szerettem volna egy olyan zenekarnevet, ami jól hangzik, és nem létezik még. Paál László: Kicsit amerikai hangzása van. EZ AZÉRT JÓ, MERT AZT HIHETIK, HOGY ROCHESTERIEK VAGYUNK. PL: Szeretnénk fellépni a Miami Ultra Fesztiválon, és már készül a szobor rólunk. MD: Ez a szobor a Margit Híd közepén lesz, vagy a végén.

Szabad világban mindent szabad?

Negyedikként, az EP dramaturgiai csúcspontján foglal helyet a Szabad világ. A refrén magáért beszél: „Szabad szöveg, szabad zene, itt szabad mindent, mert szarni bele”. A babitsi alliterációra építő sorok ritmikája önkéntelen mozgásra hívja a testet.

37296732 2011040188920823 2257155251356303360 O
Ricsárdgír / Fotó: Urbanplayer

Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy egy koncerten akár még arra is késztetést érezhet a közönség, hogy ezen dallamok hallatán elhagyja székeit és átadja porhüvelyét az érzésnek. Ezúton is szeretném felhívni a figyelmet a kulturált szórakozásra és az előadók iránti tisztelet jegyében óva intek mindenkit az effajta magatartástól!

Nyugodjon békében a ló!

Zárásképpen pedig a címadó dal, a My horse kapott helyet az albumon. Egy klasszikus country-nóta, ami megmelengeti mindannyiunk szívét. Remek dramaturgiai húzás, hiszen lássuk be, az ezt megelőző számok alatt átélt intellektuális hullámvasút után jólesik egy kis szentimentalizmus.

Ricsárdgír – Let’s Dance

A Let”s Dance a My Horse is going to die 🙁 című EP-nk 1. száma. vendég gitár: Szabó Guyla ‘Bozo’ A felvételek az Artistfactoryban készültek, Cs. Szabó zoltá…

De ne búslakodjunk a jószág közelgő halála miatt!

Gondoljunk csak bele, nem a Szvatopluknak ajándékozott lóról van-e szó, Árpád ajándékáról, amiért cserébe a Kárpát-medence jogos örököseivé váltunk!

Ha így van, és ennek a lónak a képét eleveníti fel előttünk a szerző a dalban, ne szomorkodjunk! Csekély áldozat ez azért az évezredért cserébe, ami lehetővé tette, hogy a Ricsárdgír ma köztünk alkosson. Üsse csak agyon a lovat a kapzsi morva fejedelem, mi pedig ünnepeljük felsőbbrendűségünket és adjunk hálát a mai napért, melyen ismét tanulhattunk valamit!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

goballoon.hu - 2024 július - LinkMarketing - 6

Felkészülés a hőlégballonos repülésre

Ma már nem úgy készülünk egy hőlégballonos sétarepülésre, mint a 2019-ben megjelent “A hőlégballon” című film szereplői, akik az NDK-ból próbáltak megszökni egy ilyen légijárművel.

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.