Lemezkritika

Poptestben metallélek

Az utóbbi pár hónapban megbolydult a kissé statikus hazai popzenei piac. Egy új szereplőről suttogtak az emberek: öt férfi, egy zenekar, számtalan stílus. Senki nem tudta, mire számíthat tőlük. Aztán jöttek a dalok szép sorjában, s végül február 26-án valami igazán rendkívüli történt: világra jött egy modern popalbum. Ja, hogy metalzenészektől?

Elszabadult elefántok gitárokkal

A tavalyi év legvégén mutatta be legújabb lemezét a Cage the Elephant. A formáció már 2006 óta jelentős képviselője az amerikai indie piacnak, számos slágert és három sikeres lemezt tudhattak maguk mögött, majd 2015 decemberében kiadták a Tell Me I’m Prettyt, amivel könnyen lehet, hogy a banda új időszámításba lépett.

A felemelkedés árnyéka

Downpatrick fiai pályafutásuk közel tíz éve alatt szépen lassan, fű alatt Írország egyik fő rockzenei importcikkévé nőtték ki magukat. Már a feltűnésükkor jelezték, hogy érdemes lesz rájuk odafigyelni, és ezt azóta is újra és újra bizonyítják is. Idén ismét új lemezzel jelentkeztek, maradva a jól bejáratott úton.

Tame Impala: Popreform és reformpop

Az ausztrál Tame Impala 5 évvel ezelőtt szinte a semmiből bukkant fel a zenei színtéren, rendkívül minőségi gitárzenét produkálva. A 2 évvel későbbi folytatással aztán még tovább emelték azt a bizonyos lécet, egyben elmozdulva egy pszichedelikusabb rockzenei irányzat felé. A formálódás napjainkban is zajlik és ennek reprezentatív lenyomata az idén kiadott Currents című lemez.