Rímképlett: “Ez egy terápia, vagy felfogható nyaralásnak is”

A költészet napján indult projekt összehozta a rajzolni vágyókat és a versek szerelmeseit. Biró Eszter és Czikkely Anna ötlete új oldalról mutatta meg, milyen pozitív szerepe tud lenni a közösségi médiának az irodalom népszerűsítésében.

ContextUs: A Rímképlett mind azoknak izgalmas, akik papírra szeretnének vetni valamit, mind azoknak, akik magukba akarják szívni a papírra vetetteket. Hogyan fogalmazódott meg bennetek az ötlet?

Czikkely Anna: Egy kósza gondolat volt, amikor utaztam a buszon hazafelé. Milyen lenne, ha embereket bevonva egy kihívássá kerekítenénk a versillusztrálást? Rögtön meg is írtam Esztinek, kíváncsi voltam, hogy szerinte mennyire lennének vevők erre az emberek. Egyáltalán: neki lenne-e kedve hozzá. Igazából nem gondolkodtunk sokat, fellelkesedtünk, rögtön elkezdtünk rajta agyalni, hogy mi legyen a „gyermekünk” neve. Valami frappánsat szerettünk volna, ami lényegre törő és jól használható hashtagként is Instagramon. Először egy hónapos kihívást terveztünk, mert rengeteg téma merült fel. Szerettünk volna egy egész hetet, amikor csak magyar dalszövegeket kell rajzolni – egyébként nem tettünk le erről a tervünkről, a Rímképlett sikere után újabb és újabb kihívásokat szövögetünk.

Biró Eszter: A névvel valóban gondban voltunk. Talán ez volt az elindulás legnehezebb része, mivel ez az első, amit meglátnak az egészből, ez adja el leginkább a „termékünket”. A Rímképlett is olyan név volt, amit először el akartunk vetni. Utána napokig ízlelgettük, és rájöttünk, hogy ez lesz az, amire az emberek felkapják majd a fejüket! (nevet).

ContextUs: Ezzel sokan egyetérthetnek. Amikor ültél a buszon, épp verset olvastál?

A: Épp előtte napokban írt egy ismerősöm, hogy mennyire szeretne majd tőlem egy könyvet. Ha majd gyereke lesz, szeretne neki olvasni az általam írtakból/illusztráltakból. Régebben írtam verseket hobbi szinten, gimnáziumban, unalmas órákon. Akkoriban volt egy művem, és úgy éreztem, mennyire szuper lenne, ha illusztrálnám!

Lehet, hogy nem lenne rá túlzott igény, mivel a gyönyörű gyermekkönyvek piaca – szerencsére – igen telített, de az ismerőseim örülnének neki.

Nem sokkal ezután vettünk részt mindketten egy nagyon érdekes kihíváson, amit a Csészényi design kezdeményezett.

Czikkelypanni Foto
Czikkely Anna, A Rímképlett Egyik Alapító Tagja / Fotó: Biró Eszter

ContextUs: Ez mi volt pontosan?

E: A Mutasd meg magad! kihívás alkotóknak (pl. textileseknek, ékszereseknek, grafikusoknak, stb.) meghirdetett kezdeményezés. Ott is hétnapos tematikát kellett követni. Először egy bemutatkozást vártak – ki vagy, ki van a márka mögött –, majd az alkotás miértjét, helyszínét, jövőbeli terveket lehetett megosztani.

Az a hét pont egy olyan intervallum volt, ami után teljességet éreztél, hiányérzet nélkül.

Úgy gondoltál rá vissza, hogy pont elég volt, de még csinálnád tovább. És ezt akartuk a Rímképlettől is.

ContextUs: Hogy találtátok meg egymást?

A: Amikor jött ez az ötlet, kb. 2 hónapja ismertük egymást Instagramról. Én már követtem Esztit régóta, mert a Lóci játszik grafikusa és nagyon szeretem a zenekart. Odáig meg vissza voltam mindig, mikor láttam a rajzait. Pont olyan stílust képvisel, amit én is – azaz próbálok –, csak ő profibb szinten. Akkoriban összehoztunk egy találkát, és azonnal egy hullámhosszra kerültünk.

E: Egyébként utána megnézegettük egymás dolgait és kiderült, hogy már régóta ismertük egymást, tudtunkon kívül is. Öt-hat évvel ezelőtt készült ugyanazon a fórumon, a Lendület magazinon interjú velünk külön-külön, és olvastuk is egymásét. Úgyhogy szerintem azért is tudunk könnyen ötletelni, mert nem kell annyira körüljárni a dolgokat. Félszavakból is megértjük egymást Pannival. A Rímképlett projekt az első közös munkánk és remélhetőleg nem is az utolsó!

@hedoinstaa egy Fodor Ákos idézetből varázsolt képet. Imádjuk! ❤️ – – – – – Elalvás előtt tisztázd: tiszta vagy-e, vagy csak mosakodtál. #rímképlett #hedoinstaa

No Description

ContextUs: Milyen vonal mentén gondolkoztatok a hét nap kihívásainak összeállításakor?

E: Mindenek előtt, hogy mihez tudnánk hozzákapcsolni. Pont akkor következett a magyar költészet napja és úgy gondoltuk, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy elindítsuk. Így lett adott József Attila, mint téma az első napra. Volt olyan félreértés, hogy ez egy fix dolog, azonban bárki, bármikor csatlakozhat. A dalszöveg az ugye a Lóci játszik miatt adott volt (nevet). Mind a kettőnknek megvolt akkor már a kedvenc dalszövege tőlük, amit illusztrálni akartunk és ez volt az egyik leginkább várt napunk is.

Én személy szerint nagy Fodor Ákos-rajongó vagyok, és így jött a haiku.

Emellett követem DTK 365 haiku sorozatát is Instagramon, ami ugyancsak nagyon inspiráló.

A: Illetve célunk volt még, hogy ne kizárólag grafikusoknak szóljon a kihívás – én magam sem vagyok az! Volt például, hogy egy gimis történelemtanárom csatlakozott, aki egyébként nem szokott rajzolni, de ez rávette. Barátnőimnek is felvetettem, hogy próbálják ki magukat. Ők is olyanok, hogy szeretnek olvasni, otthon vannak az irodalomban, de nem rajzoltak eddig. Arra késztette őket, hogy lassítsanak kicsit, a slow életérzés kapta el őket. Nem csak elolvasod a verset, elkezdesz gondolkodni, hogy milyen képek, színek jelennek meg a fejedben annak hatására. Ahány vers, annyi ember.

ContextUs: Tehát szerettétek volna, ha mindkettőtökből van benne valami?

A: Igen, ezt sem agyaltuk túl. Feldobtunk témákat, és megtelt az egy hét. Az más kérdés, hogy 12 napos lett (nevet). Inkább az volt a probléma, hogy mit húzzunk ki a listáról.

ContextUs: És mit húztatok ki?

E: Az elmúlás, a szomorúság és sok-sok dalszöveges ötletet dobtunk ki. Próbáltunk inkább vidámakkal előállni, amihez könnyebb és szórakoztatóbb rajzolni. Nem akartunk elmenni melankolikus irányba.

A: Mondjuk, az én Pilinszky-illusztrációmra ezt könnyű lenne ráhúzni. Ezért például a “Kedvenc vers” témába belefér, ha egy szomorúbb verset választ a résztvevő. Kötelezőként semmiképp nem akartunk ilyet, de opcionálisan bármilyen verset lehet választani.

El is érkezett kihívásunk 3. napja, amikoris a kedvenc versetekhez kell képet alkotni. @czikkcakk nagy Pilinszky rajongó, így nem meglepő, hogy a kedvenc verse is tőle való. Ne feledjétek, bármikor elkezdhetitek/becsatlakozhattok, illetve ha csak valamelyik nap tematikájához van kedvetek, ér csak ahhoz is illusztrálni! Fő, hogy örömmel készüljön és eljuthasson sokakhoz a varázslatos vers-kép párosotok! – – – – – Pilinszky János: TRAPÉZ ÉS KORLÁT . Sötéten hátat forditasz, kisikló homlokodra a csillagöves éjszakát kezem hiába fonja. Nyakad köré ezüst pihék szelíd pilléi gyűlnek, bizalmasan belém tapadsz, nevetsz, – vadúl megütlek! . Sugárzó párkányon futunk, elgáncsolom a lábad, fölugrasz és szemembe kapsz, sebezhetetlen állat! Elszűkül arcod, hátra buksz, vadul zuhanni kezdesz, az éjszaka trapézain röpűlsz tovább, emelkedsz . a rebbenő való fölé! Kegyetlen, néma torna, mégcsak nem is kiálthatok, követlek szívdobogva, merészen ellököm magam, megkaplak és ledoblak, elterülünk hálóiban a rengő csillagoknak! . Most kényszerítlek, válaszolj, mióta tart e hajsza? Megalvadt szememben az éj. Ki kezdte és akarta? Mi lesz velem, s mi lesz veled? Vigasztalan szeretlek! Ülünk az ég korlátain, mint elitélt fegyencek. – – – – – #rímképlett #pilinszky #pilinszkyjános #czikkcakk #magyarvers #illustration

No Description

E: Én gondoltam a saját versre is, mint téma, de az nekem nincs (nevet). Így nem tudtuk volna szemléltetni a kihívás ezen pontját megfelelően, inkább elvetettük.

A: Igen, felmerült egy viccszerű projekt is, ami lehetne akár Képlettrím. Fotókhoz, illusztrációkhoz lehetne verseket írni, de ez még várat magára. A tavasz, mint téma is adott volt, mivel a kihívás időpontjában épp virágba borult minden. A tavaszról is rengeteg csodaszép vers íródott, ezért ezt tettük be a hetedik témának.

ContextUs: Hogyan lehet részt venni a kihíváson, ha valaki nem tudná?

E: Légy Instagramon! Bár van, aki Facebookon vett részt, úgyhogy az sem hátrány. Nézzétek meg a tematikát, ami kint van a Rímképlett Instagram-oldalán, hogy megjöjjön a kedvetek! Szerettünk volna támpontot adni, de egész széles skálán lehet alkotni. Nekem ez tetszett meg egy 36 napos kihívásban, amit szintén végigcsináltam.

ContextUs: Mi volt ez a 36 napos kihívás pontosan?

E: Ugyancsak egy Instagram-kihívás. Annyi feltételt szabtak, hogy az ábécé betűit kell megalkotni, de azon belül, hogy milyen technikával, rád volt bízva.

ContextUs: Mindenkinek más az az egy pont, amit kiemelni gondol.

A: Igen, például pont most láttam egy olyan verset, amit másodszor illusztráltak. Teljesen más fogta meg benne a két résztvevőt. Pont a tied volt az egyik! Ilyen izgalmas helyzeteket vártunk tőle. Lehet valakit a legkisebb részlet fog meg egy versben vagy épp a főmotívum, a hangulat. De olyan is volt, aki fotóval vett részt – és ez sem tilos!

ContextUs: Gondolom, ilyenkor megnézitek a résztvevők Instagram-oldalát. Mi a gyakoribb, ha valaki grafikus vagy inkább laikus?

A: Szerintem 50-50%. Sok grafikus is csatlakozott, nagyon örültünk, hogy szakítottak időt erre. Nyilván ez a munkájuk, ebből élnek meg, ez pedig csak egy fizetetlen szabadság (nevet). Volt olyan, akinél láttuk, hogy semmilyen rajz nem volt még korábban az oldalán, csak ezek. Jó érzés volt, hogy mi vettük rá, hogy előhozza magából a késztetést!

E: Én grafikus vagyok a Zug műhelyben, ahol megrendelésre dolgozunk, de nekem is jól esett ez a kis izgalmas kitérő. Viszont grafikus és grafikus között is volt különbség. Van, aki képileg ábrázolta, van, aki feliratokat készített hozzá, ami szintén nagyon izgalmas volt! Mi nem is gondoltunk erre.

Biroeszter Foto
Biró Eszter, A Rímképlett Egyik Alapító Tagja / Fotó: Mayer Tamás

A: Sőt, volt olyan lány is, aki szintén grafikus, de az egyik napra az apukája egyik festményét küldte be. Kiderült, hogy a lány József Attila egyik leszármazottja. Elolvastam, rögtön az első napon, és tudod, vártam megborzongós pillanatokat ettől az egésztől. Ez annyira jó indulás volt – kirázott a hideg!

ContextUs: Nagyon sok oldalról meg lehet fogni az illusztrálást, igen. 2014-ben indult az InstaVers. Az a koncepció, hogy egy verset nem te ábrázolsz, hanem valamilyen képi világot társítanak hozzá – például fotót – a projekt megálmodói. Ismertétek ezt, hatott rátok?

E: Én ismertem, de abszolút nem befolyásolt ennek kapcsán. Nekem az teljesen más, mert ott fotókhoz párosítasz verseket. Azt hiszem, hétvégén pont könyvet is láttam tőlük, amit meg is tapogattam.

A: Igen, mondjuk a könyvkészítés nem merült fel bennünk eddig, de egy kiállítás az eddigi rajzokból lóg a levegőben, hogy jó lenne.

ContextUs: Gyűjtitek, rendszerezitek a rajzokat? Biztos nagy sokk volt, nem gondoltátok, hogy ennyi fog beérkezni.

E: Igen, elkezdtük megosztani az oldalon, ami nem túl gyorsan, de beindult. Szeretnénk célzottan felkérni alkotókat különböző témákra, hogy egy kis közösség alakuljon ki. Jól összehozta az embereket.

A: Igen, a Mutasd  meg magad! kihívásnak is az volt az egyik célja, hogy minél több ember megismerhesse egymást. Nekünk is ez volt a célunk – a rajzoláson és az olvasáson keresztül.

Szintén kortás költős 2. napunkhoz készült szuper rajz @doraafelso tollából! Erdős Virág: Ezt is elviszem magammal…❤️ – – – – – #doraafelso #rímképlett

No Description

ContextUs: És marad a szabadabb légkör? Esetleg megmérettetitek a részvevőket?

A: Barátom azt kérdezte, hogy mi a fődíj, mert akkor ő is rajzol. Mondtam, hogy egy puszi, vagy ma este én mosogatok (nevet). Nem, ebben az a szép szerintem, hogy nincs győztes, vesztes, hanem mindenki nyer, aki elindul.

E: Inkább a közösség, a valahova tartozás érzésének erősítése a cél. Meg persze az olvasás népszerűsítése!

A: Azért sem érdemes összemérni őket, mert van, aki nem rajzolt előtte. Ezzel szemben akad olyan résztvevő, akinek ez a hivatása.

És persze a versek fontosságát is hirdetni akartuk. Én is elolvastam olyan műveket, amiket sosem korábban.

Van is egy ilyen nap, amire egy számodra ismeretlen verset kell illusztrálni.

ContextUs: Nagyon szimpatikus, hogy egy social media felületet választottatok. De miért pont az Instagramot gondoltátok megfelelő platformnak?

E: A Tumblr-fiókommal nagyon rég nem fogalkozom, mivel az egy réteg platform, ahol kevesebb emberhez jut el az üzeneted. A Facebookon meg már mindent és mindenkit megtalálsz. De ettől függetlenül ezeken a felületeken is hirdettük a kihívásunkat!

A: Az Instagramon tudod a legjobban kiszűrni, mit látsz. Főleg kép alapú, azt látod meg először. Szuper dolog, hogy ide álmodtuk meg, mert meglátod a posztot, és te is elkezdesz rajta gondolkozni. Aztán lentebb elolvasod, hogy ő ezt mihez is rajzolta…

E: Szerintem jobban működik az alkalmazás sajátosságaiból adódóan a gyűjtemény jelleg bemutatása. Én úgy veszem észre, hogy az emberek kezdenek áttérni a Facebookról az Instagramra. Gondolom, ebben a reklámok meg az egyéb módosítgatások is közrejátszanak.

https://www.instagram.com/p/BjsGUs3gCGu/?taken-by=rimkeplett

ContextUs: És milyen visszajelzéseket kaptok a résztvevőktől?

A: Meglepően jókat! Nem gondoltuk, hogy ennyi embert megmozgat.

ContextUs: Írnak nektek, vagy inkább betaggelik a Rímképlettet?

A: Inkább betaggelnek. De sokan írnak is nekünk, ahogy te is tetted. „De jó, hogy elindítottátok!”; „Köszi, olyan jó hogy kitaláltátok, végre rajzolok!” – és hasonlók fogadnak.

Van, hogy sokáig én sem rajzolok az egyetemi teendők – most jelenleg a szakdolgozatom miatt, de amikor elkészültem vele, úgy éreztem, jó terápia volt.

Igen, ez egy terápia, vagy felfogható egy kis nyaralásnak is – foglalkoztál a lelkeddel.

E: Lehetett látni sok fejlődést, az elsőhöz képest az utolsó gyakran sokkal jobb.

ContextUs: Folyamatosan szoktátok követni a résztvevőket?

E: Igen, de van, aki csak egy napra csatlakozott. Ezzel nincs is semmi baj. Az is a mottónk volt, hogy nem muszáj végig csinálni a kihívást és a sorrend sem kötött. Csak egy ajánlás, de azzal az akár egy napi olvasással, rajzolással is gazdagabb lesz, aki belevág!

ContextUs: Van a résztvevők közül kedvenc illusztrátorotok vagy illusztrációtok? Sokat nézegetitek a beküldött munkákat?

A: Mindegyik! Mindenki nagyon ügyesen dolgozott. Az elején ijesztően sokat nézegettem. Még a suli leghúzósabb hetében is csak pörgettem, hogy ki rakott ki újat.

E: Gondolom, ha lesz a következő egyhetes, akkor újra ez vár ránk!

CV

Biró Eszter

2015-ben végzett az Óbudai Egyetemen formatervezőként és a Forrai Művészeti Gimnáziumban grafikusként. Dolgozott már szoftverfejlesztő cégnél és reklámügynökségnél is. Jelenleg a Zug Műhely büszke tagja. Munkássága az instagram.com/sztuugraphic és a zugmuhely.com oldalakon követhető nyomon.

Czikkely Anna

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem ipari termék- és formatervező mérnöki alapszakán végzős hallgató, és formatervező művész mesterszakon fogja folytatni tanulmányait. Érdekli a grafika és az illusztráció világa, így szabadidejében gyakran rajzol, fest. A HellóAnyu! családbarát közösségi tér és kávézó grafikusa. Instagramon és Facebookon is megtalálhatók alkotásai czikkcakk néven.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból