Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye 75,6 millió forintért kelt el a BÁV kétnapos őszi aukcióján, amelyen a festmények mellett műtárgyakat és ékszereket kínáltak az érdeklődőknek.

Rekordáron kelt el a BÁV aukcióinak történetében

A BÁV kétnapos árverésén, november 13-án és 14-én összesen 380 millió forintos forgalmat bonyolítottak le. Rippl-Rónai József népszerű kukoricás korszakából való Kékruhás lány virágos kalapban című festménye a BÁV aukcióinak történetében rekordáron, 75,6 millió forintért kelt el. A kép kikiáltási ára 60 millió forint volt.

A legnagyobb árnövekedést Feszty Árpád Herman Ottóról készült festménye érte el, amely a kikiáltási árának tizenhatszorosáért, 2,9 millió forintért kelt el. Barabás Miklós Gróf Batthyány Lajost ábrázoló portréja több mint tizenötszörös áron, 10,2 millió forintért, míg Spányi Béla Őszi erdőrészlete csaknem tizennégyszeres áron, 13,2 millió forintért cserélt gazdát.

Rippl Rnai Jzsef Kkruhs Lny Virgos Kalapban3
Rippl-Rónai József: Kékruhás Lány Virágos Kalapban

A legdrágább Barabás-mű a Degenfeld Anna grófnőt ábrázoló nagyméretű portré lett, amelyért 26,4 millió forintot fizettek. Aba Novák Vilmos ugyancsak nagyméretű, Itatás című festménye 7,8 millió forintért, Erdélyi Béla Őszi színek című képe 5,5 millió forintért, Tóth Menyhért egyik főműve, az Olvasó nő pedig 4,5 millió forintért cserélt gazdát.

Újprimitív és ef Zámbó István

Jól szerepeltek a magyar absztrakt festészet meghatározó alakja, Gyarmathy Tihamér alkotásai is: a Behatoló fények című műve 4,3 millióért, míg a Kisváros című alkotása 6,6 millió forintért kelt el.

A kortárs festmények közül feLugossy László Újprimitív című festménye 1,9 millió forintért, ef Zámbó István kémény-, és felhőkarcoló-családja pedig több mint négyszeres áron, csaknem 2 millió forintért talált új gazdára.

A műtárgyaknál sokan licitáltak Sovánka István szecessziós díszvázáira. Közülük a nagyméretű, főművének tartott emlékvázájáért 960 ezer forintot fizettek. A Hieronymus Hackel, világhírű cseh üvegművész nevéhez köthető 18. századi vadászpohár és evőeszközkészlet 1 millió forintért kelt el, míg Kozma Lajos art deco üvegablaka 900 ezer forintos, Tornai Gyula szalonszekrénye 1,8 millió forintos eladási árat ért el.

Tóth Menyhért
Tóth Menyhért: Olvasó Nő

A Zsolnay-tárgyak közül egy ritka, párduccal díszített art deco váza érte a legmagasabb leütési árat, az 1,3 millió forintot. A modern kerámiáknál Gorka Lívia nagyméretű kísérleti darabjai közül a Kék-fehér iker című alkotása kelt el a legmagasabb áron, 780 ezer forintért. Egy empire szablyáért 1,6 milliót, egy, feltehetően a Magyar Királyi Testőrség egyenruhájához tartozó, 18. századi mentecsatért pedig 2,8 millió forintot fizettek.

Rekordot dönt a Rockefeller-hagyaték az aukción / ContextUs

David Rockefeller, aki a Standard Oil dinasztia örököse és John D. Rockefeller unokája volt, 2017 márciusában, 101 éves korában halt meg. A keddi aukciós nap több, mint 646 millió dollárt hozott a konyhára. 115 millió dollárért gazdára talált többek között a Fiatal lány virágkosárral című 1905-ös Picasso-festmény.

Az ékszereknél a legmagasabb leütési árat egy 1,55 karátos smaragddal és egy 3,12 karátos brillel ékített nyakék érte el. Mindkét ékszer 12 millió forintért kelt el. Egy 2,49 karátos brillel díszített szolitergyűrű 5,2 millió forintért cserélt gazdát. Egy brillekkel kirakott pillangós függőjű nyakék több mint négyszeres áron, 2,2 millió forintért kelt el. A divatékszereknél a Fope ért el egymillió forint feletti leütéseket, de sokan licitáltak a Bulgari darabjaira is.

A világ második Zsolnay-aukcióját 120 millióval zárták

A tavalyi átütő siker után a Virág Judit Galéria ismét megrendezte a világon egyedülállónak számító Zsolnay-aukcióját a Budapest Kongresszusi Központban. A 70 tételből álló, 68 millió forintot meghaladó összkikiáltási árról induló árverésen végül 120 millió forint feletti összleütési érték született.

Az ezüsttárgyak közül egy 12 személyes evőeszközkészlet több mint ötszörös áron, 8,4 millió forintért talált új gazdára. A közlekedéstörténeti szempontból is fontos Atlantica-gőzhajó ezüst emlékdoboza 1,5 millió forintért kelt el.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.