A természetes építőanyagok - köztük a vályogvakolatok - iránti érdeklődés töretlenül növekszik. Ennek egyik mozgatórugója a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célokhoz köthető központi elvárásokban, a másik viszont a lakosság részéről egy élhetőbb lakókörnyezet iránti fokozott igényben keresendő.
Mivel az építőipar az egyik legnagyobb környezetszennyező, nagyon sokat lehet fejlődni a környezetterhelés csökkentése irányában. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a vályog építőanyagok sok tekintetben speciális módszereket igényelnek, például a rögzítéstechnikában is.

Mit érdemes tudni a kivitelezés szempontjából?

A vályog nem csak a lakók életkörülményeit teszi jobbá, a kivitelezők számára is van sok előnyös jellemzője. A vályog természetes anyag, kíméli a bőrt, tiszta vízzel is könnyen lemosható. A kivitelezésnél nem kell kapkodni, mivel a természetes száradás hosszabb időt vesz igénybe, így a vályog nem köt meg olyan gyorsan, mint például a beton.
A kivitelezők kreativitása sincs gúzsba kötve, hiszen már rengetegféle vályogépítészeti elemből válogathatnak, akár vakolásról, szárazépítészetről, új vályogház kivitelezéséről vagy felújításról van szó. Minden igényt kielégítő, gyönyörű természetes felületeket valósíthatnak meg.

Ha kérdéseid merülnek fel a vályogépítés kivitelezésével kapcsolatban, vedd fel a kapcsolatot a BIOKAY vályogvakolatok szakembereivel!

Milyen rögzítőelemek használhatóak az egyes vályog építőanyagoknál?

Vályogrostlapok rögzítéséhez gyorsépítőcsavarok és dübelek használhatók, a méretre vágás pedig sniccerrel vagy dekopírfűrésszel történhet.
Belső hőszigetelésnél általában fenyőfából készült farost hőszigetelő és vakolathordó táblát alkalmaznak. A vályog ragasztóanyagként és vakolatként is alkalmazható ebben az esetben, mivel nedvességet von el a fától, vakolatként pedig a páraszabályozó képessége miatt szeretik.
Beton- és téglafalazatokhoz javasolt a hőszigetelő tányér a megfelelő csavarokkal.
A hőszigetelő táblákhoz való rögzítésnél gipszkarton dübelek és dübelcsavarok használhatók.
Vályogtéglák esetén a falazás vályoghabarccsal, a vakolás pedig vályogvakolattal valósítható meg. A vályogtéglákhoz való rögzítésnél betoncsavar használatát javasoljuk. Használható félkövér csavarfejű, süllyesztett fejű csavar a megfelelő dübelekkel, és szükség lehet még elszívócsengőre is a fúrásnál.
Akár csempézni is lehet vályogvakolatra, ennél a jobb rögzítéshez egy egyszerű csemperagasztóra és a csemperagasztóba ágyazott erősítőhálóra van szükség. A falat elő kell készíteni, vakolaterősítő réteget kell felhordani rá, majd ha megszáradt, akkor kell a ragasztót rátenni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpssocialwings.hu - 2023 május - Cikk4

Így állítsd be a Facebookon az üzleti oldalad!

A Facebook az egyik legnagyobb közösségi média platform, amelynek segítségével a vállalkozások és az ügyfelek egymással kommunikálhatnak, és az üzleti tevékenységek promóciója is lehetséges rajta igencsak nagy hatékonysággal.

https-csingiling.hu - 2023 május - Cikk1

A megfelelő babaágy kiválasztása

Akár a hálószobátokban, akár egy külön helyiségben alszik majd a hamarosan megszületendő csecsemőtök, a megfelelő kiságy elengedhetetlen a jó (és biztonságos) alvási szokások kialakításához.

https-__www.curver.hu_ - 2023 május - Cikk6

Rendszerezz nagyszerű műanyag dobozokkal!

Téged is zavar az otthonodban a rendetlenség és a számtalan, nem helyén lévő dolog, és úgy érzed, eleged van a rend érdekében folytatott szüntelen harcból? Nem vagy vele egyedül!

https-__www.buywatch.hu_ - 2023 április - Cikk1

Hogyan válassz alkalmi órát?

Egy alkalmi karóra kiválasztását semmiképpen sem szabad elsietni, mivel ez a darab sok mindent elárulhat a külvilágnak a stílusodról.

https-__ujhazbodrogi.hu_ - 2023 április - Cikk3

Az öntözés kulcsfontosságú kérdés a kertben

Az éltető víz nélkül hiába ültetünk csodás növényeket és vetünk fűmagot a kertben, nem fogjuk tudni megőrizni a szépségüket, a nyári forróság és száraz időszakok alatt pedig szinte felperzselődik a növényzet.